28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Impasse rondom positie Tromp

HomeMediaAmigoe | Impasse rondom positie Tromp
Spoedministerraad over Centrale Bank
CBCS RvC-lid Tom Kok probeert een vergadering bijeen te roepen

WILLEMSTAD — De president van de centrale bank Emsley Tromp heeft zelf dertig vakantiedagen opgenomen. Echter, wat gebeurt er als het onderzoek naar hem niet binnen die tijd wordt afgerond?

Minister José Jardim voelt zich ‘gedwongen tot ingrijpen’, maar slechts de Raad van Commissarissen van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) kan de president van de centrale bank naar huis sturen. Het kost echter al grote moeite om een vergadering met de commissarissen bijeen te roepen.

Tromp wordt verdacht van belastingfraude en witwassen in de privésfeer en in dat kader vonden er woensdag huiszoekingen plaats op zijn woonadres en bij United Trust. Om volledig mee te werken aan het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar mogelijke strafbare feiten, heeft Tromp dertig vakantiedagen opgenomen en is directeur Jerrald Hasselmeyer aangesteld als interim-president.

De regeringen van Curaçao en St. Maarten kunnen Tromp alleen schorsen of ontslaan op aanbeveling van de Raad van Commissarissen (RvC) van de bank. RvC-lid Tom Kok probeert, vooralsnog tevergeefs, een vergadering bijeen te roepen. Voor vanmiddag stond een buitengewone ministerraad op de agenda over de recente ontwikkelingen rond CBCS.

Artikel 20, lid 3 van de CBCS-statuten stelt: ‘op aanbeveling van de Raad van Commissarissen kunnen de president en de directeuren door de Landen bij met redenen omkleed landsbesluit worden geschorst of tussentijds ontslagen’. RvC-lid Kok probeert, al sinds het bekend werd dat Tromp betrokken is bij een onderzoek van het OM naar belastingfraude en witwassen, een vergadering bijeen te roepen, maar hij kan dat niet alleen doen. Daarom heeft hij met medelid Hubert Lopez contact gezocht. “Met Lopez heb ik contact gehad, maar vooralsnog is er niet besloten tot vergaderen”, aldus Kok, die stelt dat de RvC zich wel over deze zaak moet buigen. “Het is een ernstige zaak”, vindt hij.

“Als een vergadering uitblijft zal ik wel als individueel RvC-lid mijn persoonlijke standpunt bekendmaken”, zegt Kok. Wat dat standpunt is, dus wat er met Tromps positie bij de bank moet gebeuren, daar wil het RvC-lid nog niet over uitwijden. “Ik geloof nog heilig in een RvC-vergadering”, aldus Kok.

Minister Jardim

Minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) liet gisteren in een persbericht weten ‘gedwongen te zijn tot ingrijpen’, teneinde de integriteit van de bank te herstellen en ter waarborging van de stabiliteit van het financiële systeem. “Het strafrechtelijk onderzoek waarin Tromp als verdachte is aangemerkt heeft potentieel sterk negatieve gevolgen voor de reputatie en de goede naam van CBCS, ook al ligt dat in de privésfeer. Met zijn ambtsgenoot van St. Maarten (minister Richard Gibson, red.) heeft de minister gisterochtend gesprekken gevoerd en is het traject ingezet. De gemeenschap zal over de voortgang van dit proces op de hoogte gehouden worden”, aldus het kabinet van Jardim in het persbericht.

Er is niet gespecificeerd wat het traject tot ingrijpen betekent. Noch Jardim, noch diverse medewerkers van zijn kabinet, noch Glenn Sulvaran waren bereikbaar om een verklaring te geven over het persbericht.

Een betrouwbare bron van deze krant stelt dat Jardim ervoor voelt om Tromp te schorsen. Zo schijnt hij gisteren de RvC van de bank verzocht te hebben de schorsing van Tromp binnen 24 uur aan te bevelen. Zoals eerder gemeld waren Jardim en diverse medewerkers niet bereikbaar om dit te bevestigen. Desgevraagd stelt Kok dat elke correspondentie tussen hem en de minister vertrouwelijk is en dat hij dus ook geen bevestiging kan geven.

Buitengewone vergadering ministers

De ministerraad hield vanmiddag een buitengewone vergadering om de recente ontwikkelingen rond CBCS en Tromp te bespreken. Premier Ben Whiteman bevestigde dat de ministerraad plaats zou vinden, maar verwees naar de minister van Financiën voor verdere verklaringen. Bij het sluiten van deze krant was de vergadering nog niet begonnen.

Politiek leider van partij Pais, Alex Rosaria, ondersteunt de beslissing van de regering om in te grijpen en ook die van Tromp om vakantiedagen op te nemen. Dat liet hij vanochtend tegenover deze krant weten. Echter stelt hij: “Ik ga niet zeggen dat er meer dan dertig dagen nodig zijn om het onderzoek te doen, maar stel dat dat zo is, dan kan Tromp niet als bankpresident blijven zitten. De regering moet dan ingrijpen. Iemand kan zichzelf niet schorsen en daarom heeft Tromp gedaan wat hij kon doen: vakantiedagen opnemen. Het is nu aan de regering om te garanderen dat het onderzoek loopt zonder dat Tromp daar zit”, aldus Rosaria.

‘Goed nieuws

Het Nederlandse Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) stelt dat het onderzoek naar Tromp ‘goed nieuws’ is. “We zien dat er diverse onderzoeken worden gedaan en dat veel mensen uit de financiële wereld worden aangepakt, en dat is goed nieuws. Het grootschalige onderzoek van Nederland naar de financiële wereld op Curaçao loopt ook goed”, aldus Van Raak. Desgevraagd stelt hij niet te weten of de zoekingen die deze week in het kader van het onderzoek naar Tromp zijn gedaan onderdeel zijn van het onderzoek dat door Nederland wordt verricht.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. Wat een hypocrisie!! Het is om te huilen hoe ministers nu reageren op een vermeende mistand ( die nog in de onderzoeksfase zit ) van een bankdirecteur waarbij geen van deze ministers de bevoegdheid heeft om deze directeur te schorsen?
  Aan de andere kant willen ze zich absoluut niet uitspreken of zelfs actie te ondernemen bij de van grove misstanden beschuldigde ( en door diverse onderzoeksrapporten van integere bureaus ) ” Gevolmachtigde Minister” mevrouw Wiels. ( ter verduidelijking: de titel Gevolmachtigde minister is bewust tussen haakjes gezet omdat de persoon die op dit moment deze functie uitoefend absoluut onbekwaam is!) waarbij ze wel degelijk bevoegd zijn omdat het hier om een ambtenaar gaat.
  Wie herinnert zich niet de diverse ambtenaren die direct na de verkiezingen op non- actief zijn gezet omdat ze niet van de juiste politieke achtergrond waren??

 2. Zo, dus Alexandra Rosaria vindt het prima dat Emsley Tromp tijdens het onderzoek terugtreedt.

  Vreemd dat hij er bij Fraudelyne een heel andere gedachtenwijze op na houdt. Die mocht blijven door gaan met haar wanbeleid terwijl er 4 keiharde rapporten op tafel lagen die haar wanprestaties onomwonden aantoonden.

  Emsley Tromp is nog in de onderzoeksfase.

  Alexandra Rosaria is een payaso.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties