28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | IMF ziet kritische uitdagingen voor de toekomst

HomeMediaAmigoe | IMF ziet kritische uitdagingen voor de toekomst
IMF ziet kritische uitdagingen voor de toekomst
IMF ziet kritische uitdagingen voor de toekomst

WILLEMSTAD — De monetaire unie van Curaçao en St. Maarten heeft verschillende sterke punten, waaronder een hoog niveau van ontwikkeling, goede infrastructuur en een relatief lage overheidsschuld, maar om dit voor de toekomst te behouden moet een aantal kritische uitdagingen te boven worden gekomen.

Dat concludeert het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op basis van zijn laatste Artikel IV-consultatie van Curaçao en St. Maarten dat maandag op de website van IMF is gepubliceerd.

“Het BBP per hoofd van de bevolking is al op het niveau van hoge inkomen landen, maar de economische groei is flauwtjes en de werkloosheid is hoog. De fiscale situatie blijft naar aanleiding van de schuldverlichting in 2010 relatief stabiel, maar de vordering van noodzakelijke fiscale en structurele hervormingen is traag”, aldus de instelling uit Washington.

Curaçao kende in 2015 een bescheiden groei van 0,1 procent. Een ommezwaai in vergelijking met de economische krimp van 1,1 procent een jaar eerder. De groei werd voornamelijk veroorzaakt door de investeringen die gemoeid waren met de bouw van het nieuwe ziekenhuis en de upgrade aan het wegennetwerk. Voor 2016 verwacht het IMF een economische groei van 0,5 procent die ook deels wordt gestuwd door de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Op middellange termijn verwacht het IMF een economische groei van 0,9 procent. De verwachte groei zal met name afhankelijk zijn van de implementatie van structurele hervormingen die gericht zijn op het aantrekken van meer directe buitenlandse investeringen, het versoepelen van de regelgeving rond het inhuren van buitenlandse krachten en het verlagen van de costs of doing business.

Uit het dal

In 2015 kwam er, ondanks de slechte situatie in Venezuela, een eind aan de recessie die drie jaar heeft geduurd. Ook daalden de externe en fiscale onevenwichtigheden van de monetaire unie. Desondanks waarschuwt het IMF voor de kwetsbaarheid van de monetaire unie die afhankelijk is van een beperkt aantal producten en markten. Ook zijn de groeivooruitzichten aan de lage kant. Als de lage groei in de eurozone aanhoudt kan dat serieuze economische repercussies voor Curaçao tot gevolg hebben. Daarnaast kunnen verdere ontwrichtingen in Venezuela de groeivooruitzichten en betalingsbalans van Curaçao verergeren. Tot slot kan een trage voortgang van de implementatie van noodzakelijke structurele kaders ook een belangrijk risico vormen voor de groeivooruitzichten.

Het IMF raadt daarom een economische diversificatie en stimuleringsmaatregelen voor investeringen aan. “In dit opzicht is het Nationale Ontwikkelingsplan van de overheid een belangrijke stap voor het in kaart brengen van een duidelijkere richting van strategische sectoren en markten en het wegnemen van belemmeringen voor de private sector.”

Het IMF verwelkomt de inspanningen van de autoriteiten om onder andere de belastingdienst te versterken en om de tax compliance te verhogen. Wel wijst de organisatie op capaciteitsopbouw bij overheidsentiteiten. Beleiduitvoering wordt volgens het fonds bemoeilijkt door capaciteitsproblemen. De overheid zou moeten investeren in de ontwikkeling van menselijk kapitaal ter bevordering van de productiviteit, met name bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS heeft zijn bezorgdheid geuit over het gebrek aan capaciteit, het vermogen om gekwalificeerd personeel te huren en vertragingen bij de indiening van gegevens uit de particuliere sector en overheidsentiteiten. Volgens het IMF zou Curaçao om dit te kunnen verhelpen bij zijn internationale partners voor technische bijstand kunnen aankloppen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties