33 C
Willemstad
• zondag 14 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Ik respecteer wens PS-fractie om dit intern op te lossen’

HomeMediaAmigoe | ‘Ik respecteer wens PS-fractie om dit intern op te lossen’
‘Ik respecteer wens PS-fractie om dit intern op te lossen’
‘Ik respecteer wens PS-fractie om dit intern op te lossen’

WILLEMSTAD — “Ik heb destijds te horen gekregen dat we in een politieke crisis verkeren. Op basis hiervan heeft Pueblo Soberano (PS) me gevraagd een helpende hand te bieden, totdat zij een geschikte premier vinden.

Ik heb daarmee ingestemd en respecteer de wens van de fractie om de ruimte te krijgen dit intern op te lossen.” Dat zei premier Ben Whiteman gisteren tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad.

Op de agenda stonden gisteren andere punten dan een nadere verklaring over de wisseling van premier, wat voor ontsteltenis bij de pers zorgde. Op maandag 31 augustus nam Asjes zijn ontslag, nadat de PS-fractie het vertrouwen in hem had opgezegd. Een verklaring vanuit de regering is tot op heden uitgebleven.

“We kunnen over een heleboel dingen speculeren. Er is mij gevraagd de positie tijdelijk te bemannen”, zo zegt Whiteman. Hij verklaart dat hem is verteld dat er verschillende redenen waren, maar dat de partij het niet opportuun vond om op dat moment daarop in te gaan. Het enige wat publiekelijk naar buiten kwam is dat de wegen die bewandeld werden substantieel van elkaar verschilden”, aldus Whiteman.

Volgens de premier ‘hebben we op Curaçao de neiging ons te veel op negativiteit te focussen’. “Als we zaken echter niet vanuit een positieve gedachte bekijken, komen we niet vooruit.” Hij geeft toe dat de huidige politieke omstandigheden niet ideaal zijn, ‘maar als we allemaal onze neuzen dezelfde kant op richten, kunnen we tot een oplossing komen’. De focus zou volgens hem meer moeten liggen op het dienen van het algemeen belang, oftewel het bestuurlijk op orde houden van het land. “Ik vraag hier begrip voor.”

Zwaar

“Ik ga niets uit de weg. Ik heb uitgelegd wat de omstandigheden zijn. Verder ben ik niet op de hoogte van details”, zo beweert Whiteman. Wel laat hij weten dat ‘het een zware taak is’. “De portefeuille volksgezondheid is op zich een zware taak. Het premierschap is dubbel zo zwaar.”

“Ze hebben me gevraagd deze positie tijdelijk op me te nemen. Het is niet makkelijk voor me.” De omstandigheden noemt hij betreurenswaardig. “Ik weet niet hoelang dit voort zal duren, hoeveel dagen of weken, maar in principe ben ik aangesteld om deze positie drie maanden te bekleden.”

Whiteman wil niet dat er verwarring ontstaat over zijn premierschap en zijn losstaande taak als minister. “Ik ben minister van Gezondheid, Milieu en Natuur én ook premier. “In het geval dat een premier uitlandig is wordt zijn taak ook tijdelijk waargenomen door een andere minister. Er is mij gevraagd deze positie op me te nemen, zolang die vacant is.”

Op vraag of de manier waarop de wisseling van het premierschap heeft plaatsgevonden, zonder tekst en uitleg te geven aan het volk, niet haaks staat op de waarden die ten grondslag liggen aan onze democratie, antwoord hij: “vragen hierover moeten niet bij mij worden neergelegd, maar bij de oud-premier zelf. Hij is de enige die hierover kan uitweiden.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. oh hij is dus alleen de Min-pres voor de PS-leden. Jammer dat hij alleen in hokjes denkt.
    Als je loyaal was geweest dan had het hele kabinet voor de eer bedankt. Nee de PS beslist over ons hele volk en dit dat ze maar 20% van alle stemmers vertegenwoordigen.
    Zo ging het in de jaren dertig in europa ook fout.

  2. Wat een draaikont….een en al Bullshit !!!!
    Voor “democratie” moeten we dus bij Asjes zijn ???!!!
    “Zum kotsen”, zoals de Fransman treffend uitdrukt…. :(

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties