30 C
Willemstad
• vrijdag 22 oktober 2021 13:08

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | ‘Iedereen wist van illegale loterij maar deed niets’

door Jomaira v/d Meulen-Angela

Bientu-Robbie dos Santos | Foto Extra
Bientu verdedigingsteam: Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, verdachte Robbie dos Santos, de Nederlandse advocaat-belastingdeskundige Roel Kerckhoffs en Mariëlle Boezelman

WILLEMSTAD — De andere vier getuigen in de zaak Bientu die door de verdediging – Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, de Nederlandse advocaat-belastingdeskundige Roel Kerckhoffs en diens collega Mariëlle Boezelman – werden opgeroepen, zijn vanochtend ter zitting gehoord.

De rode lijn in hun getuigenissen was dat de illegale loterij een publiek geheim is. Ook de controlerende overheidsinstanties waren hiervan op de hoogte, maar deden niets tegen degenen die zich hieraan schuldig hadden gemaakt.

- Advertentie -

Zo wisten de belastingdienst in het algemeen en afdeling Inspectie in het bijzonder ervan, blijkt uit de getuigenissen.

Het ging hier om de getuigen Dennis Evertsz (62) en Errol Goeloe (65), respectievelijk voormalig adjunct-directeur der belastingen en waarnemend inspecteur (ook belast met St. Maarten en Bonaire), en voormalig hoofd Eilandontvanger ten aanzien van belastingen. Daarna volgde lotendrukker Oscar Bolívar. Na een korte pauze was de voormalige voorzitter van Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK), Marius Römer, aan de beurt.

De lotendrukker blikte terug op de geschiedenis van het loterijwezen en gaf aan dat hij jarenlang niet-vergunde bonboeken (voor de loterij) heeft gedrukt, voor diverse loterijbazen en dus ook voor verdachte Robertico ‘Robbie’ dos Santos. Sinds de jaren negentig ook officieel voor de FWNK en op verzoek van de stichting drukt hij de niet-vergunde boeken niet meer. Hiermee bevestigt hij dus de stelling van Sulvaran dat Dos Santos hem nog vóór de FWNK loten liet drukken en dat er van nabootsing dus geen sprake kan zijn.

De getuigen werden allemaal door de rechter gevraagd wat de betekenis is van niet-vergunde en vergunde loten. Zij legden de hele loterijproblematiek op het eiland uit, dus dat altijd niet-vergunde loten werden verkocht en dat dit veranderd is met de oprichting van de stichting. Maar niet alles is rechtgezet, nog steeds niet. Vergunninghouders verkopen zelf ook niet-vergunde loten, oftewel illegale loten die men zonder omzetbelasting kan kopen. Er wordt hierover dus niets afgedragen.

- Advertisement -

Oud-voorzitter van FWNK, Römer, die eerder nog advocaat was van Dos Santos, legde uit dat hij alles heeft gedaan om tegen de illegale loterij op te kunnen treden. Hij heeft hierover in 2000 zelfs de gezaghebber en de minister benaderd. De minister heeft hem doorverwezen naar de procureur-generaal die aangaf officier Kiep met de zaak te zullen belasten. “Tot de dag van vandaag is hiermee helemaal niets gebeurd.”

Evertsz heeft ook zijn best gedaan om hiertegen op te treden. Hij heeft een brief aan de afdeling Inspectie van de Belastingdienst gestuurd met daarin zijn zorgen over de illegale loterij en dat deze aangepakt moest worden. Daarna heeft hij toen hij de facto waarnemend directeur was, een groep opgericht die een lijst moest maken van de personen waarvan bekend was dat zij illegale loten verkochten, en zij hebben toen aanslagen laten bezorgen. Of deze bedragen ook daadwerkelijk zijn geïnd weet hij niet. “Daarmee was de Ontvanger belast.”

Op de vraag van rechter Ter Berg of hij ooit heeft meegemaakt dat de belastingdienst direct naar het Openbaar Ministerie is gestapt met het verzoek om tegen de illegale verkoop op te treden, was Evertsz’ antwoord ontkennend. “Maar u moet begrijpen, wij waren toen zwaar onderbezet en dus bleef er een heleboel liggen. Ieder persoon (op Curaçao, red.) moet aangifte doen. Hierdoor was het bestand heel groot, maar wij hadden weinig mensen.”

Wel werden andere criteria gehanteerd om geld te innen, zoals een zogenoemde versnelde aanslag, voegde Evertsz toe. Dit creëerde de mogelijkheid voor foute zaken, werd voorzichtig door de rechter met gebaren gesuggereerd, wat Evertsz toegaf.

Men kwam wel tot een aanslagregeling, maar niet alles werd opgegeven als eigendom, aldus Evertsz. “Velen hadden geen eigendommen op hun naam, dus baseerden wij onze berekeningen op bijvoorbeeld het aantal personen in dienst.”

Goeloe gaf eveneens aan dat er geen basis was voor de afdeling Ontvanger om zich met niet-vergunde loten bezig te houden. Hij benadrukte tevens dat lotenverkopers problemen hebben met de illegale loterij, aangezien zij hierdoor hun winsten zien dalen. Römer gaf tevens aan dat er jaarlijks ruim 60 miljoen gulden aan belasting wordt ontdoken met illegale loterij.

Ook verdachte Dos Santos mocht vragen stellen. Dat deed hij alleen aan Römer. Hij wilde weten of de FWNK ook bonboekjes leverde aan verkopers die hun vergunningsrecht en waarborgsom niet betaalden, en of de FWNK de prijzen wel aan winnaars uitkeerde, al waren de rechten niet betaald. Ja, zei Römer, dat gebeurde ook.

Hierna heeft de rechter de zitting geschorst. Na de lunchpauze zou de inhoudelijke behandeling van de zaak starten. De zaak wordt morgen voortgezet.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

 1. Laten we bij het begin beginnen, beste mensen…..we gaan inzetten tegen gokverslaving!!! Het is maar een gok natuurlijk, maar wedden dat het dan gauw afgelopen is met die lotenhandel? 🙂

 2. meer de vraag is wat werd er gedaan met de illegale inkomsten, hebben daar bewindslieden van geprofiteerd. welke minister van financien en justitie hebben sinds 2000 deze functie bekleed en wat was hun voordeel daarin.
  Hoe is het mogelijk dat de centrale bank de cash flow niet heeft kunnen volgen tenslotte zijn van onze guldens dollars gekocht dat had toch op moeten vallen.
  gelukkig kan de belasting dienst met terug werkende kracht op alles beslagleggen belasten en een 100 % boete erover heen doen. dat zal ze leren de oplichters. daar buiten is een gevangenisstraf natuurlijk op zijn plaats.
  Ik kan me ook voorstellen dat er een verbod komt op om nog als vergunninghouder te mogen zijn. Want deze vergunninghouder heeft zijn zaak vergroot met crimineel verkregen geld.

 3. Hoe vaak heeft Evertsz en eventuele opvolgers belasting-naheffingen opgelegd i.v.m. illegale lotenverkoop ? Éénmalig? Zo ja, waarom niet vaker?
  En check je echt niet bij zo’n bijzondere zaak bij je collega’s van de Ontvanger of je actie succesvol was en dus of de naheffingen zijn betaald?
  Wat was het belang van Römer in 2000 als voorzitter van de FWNK Dos Santos- zijn cliënt als advocaat- er bij te lappen wegens illegale lotenverkoop? Was zijn actie in 2000 zijn enige actie en heeft hij daarna nooit meer aan bel getrokken v.w.b. de illegale loten?
  Was het echt te druk bij de Belastingdienst om aangifte te doen bij het OM?
  Is de Belastingdienst dan niet in gebreke gebleven bij het uitoefenen van haar wettelijke taak en zijn de destijds daarvoor verantwoordelijken aansprakelijk?
  ( waar lagen de prioriteiten dan van de Belastingdienst ? Bij de inning van een belastingachterstand van ANG 151,95 bij een eerzame maar sappelende inwoner ?).:
  Vragen, vragen ,vragen.

 4. De heer Goeloe deed ook niets toen Jamaloodin en El Hakim honderd duizenden guldens van belastingschulden hadden….

  Wiels wilde wat doen tegen de illegale loterijen en tja..

 5. Niemand deed iets. Uit angst ? Want toen iemand er wel iets aan wilde doen…..nou ja wij weten de afloop inmiddels.
  Het feit dat er in het verleden niets aan gedaan werd , betekent niet dat de huidige , jarenlange kwestie vergoelijk moet worden.
  ( die valse loten, ging dat ook door terwijl het OM al met dit onderzoek bezig was? Zou dan verzwarend moeten werken). Vraag : waarom deed Asjes zijn publiekelijke belofte niet gestand dat ook hij een eind zou maken aan de illegale loterijen ? ……..

 6. Allemaal door de advocaten voorgekauwde verkaringen. Jammer dat gebruikers niet in de gaten hebben en horen dat ze jaren loten hebben gekocht voor de katse k*t en nooit nooit wat konden winnen met dank aan 5 MFK ministers.

 7. @”De rode lijn in hun getuigenissen was dat de illegale loterij een publiek geheim is. ”
  Nagenoeg alles is een publiek geheim hier…wil nog niet zeggen dat het toegestaan is. Ieder schuift het balletje naar iemand anders…..
  Heb ik ooit eens iemand iets horen zeggen over een boevenbende ?? Is meer een beerput… 🙁

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Nederland en de eilanden moeten zich meer inspannen voor klimaatverandering

Er is een gebrek aan aandacht voor klimaatverandering op de eilanden in Caribisch Nederland en in Nederland zelf. Dat stelt de Dutch Caribbean Nature Alliance, DCNA. Die...

DolfijnFM | Voormalig Arubaanse minister Paul Croes in cassatie

Voormalig minister Paul Croes gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Hij kan zich niet vinden in de manier waarop de rechtbank heeft geoordeeld over zijn ambtelijke...

DolfijnFM | 275 foto’s toegevoegd aan Banko di Palabra

Banko di Palabra, de Papiamentse woordenbank op Internet heeft er 275 foto’s bij. 200 foto’s van planten en dieren en 100 van muziekinstrumenten. Alle foto’s zijn op Curaçao...

DolfijnFM | Salarissen in de geestelijke gezondheidszorg waarschijnlijk later uitbetaald

Personeel van de Caprileskliniek krijgt deze maand zijn salaris waarschijnlijk later dan normaal. GGz, de stichting in de Geestelijke Gezondheidszorg heeft belastingschulden. De Belastingdienst heeft nu beslag gelegd...

FD | Europees Parlement kapittelt Hoekstra om brievenbusfirma

Gaby de Groot Johan Leupen | Financieel Dagblad Het Europees Parlement heeft donderdag opgeroepen tot grondig onderzoek naar misstanden die zijn genoemd in de publicaties rond de Pandora...

ParadiseFM | Erven Maal willen Oostpunt eindelijk ontwikkelen

De familie Maal, eigenaar van Oostpunt, hebben grote plannen met het oostelijk deel van het eiland. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De familie zit in een rechtszaak...
- Advertentie -