28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Hoofdstembureau handelt tegen wet in’

HomeMediaAmigoe | ‘Hoofdstembureau handelt tegen wet in’
‘Geen zelfstandig stembureau’
‘Hoofdstembureau handelt tegen wet in’

WILLEMSTAD — Richard Hooi van de politieke partij Forsa Elevá (FE) stapt naar de rechter vanwege bepalingen in het Kiesreglement van het Land Curaçao die hij als ondemocratisch bestempelt.

Zo staat hij erop dat het Hoofdstembureau oproepingskaarten gaat versturen naar de kiezers voor deelname aan de lijstondersteuning. “Dit zijn allemaal bepalingen die er alleen maar zijn om te voorkomen dat kleinere partijen in de Staten terechtkomen”, aldus Hooi vanochtend.

In artikel 21 van de bewuste wet wordt gesteld welke artikelen van het Kiesreglement van toepassing zijn op de ondersteuning van de kandidatenlijsten. Een daarvan is artikel 62. Hierin staat dat alleen personen die in het bezit zijn van een voorgeschreven oproepingskaart en zich kunnen legitimeren via een geldig paspoort, geldig rijbewijs of een ander door de regering aangewezen identiteitsbewijs, aan de voorverkiezing kunnen deelnemen.

Volgens Hooi handelt het Hoofdstembureau in tegen de wet zoals deze is vastgelegd. “De rechter heeft bij een eerder vonnis al aangegeven dat lijstondersteuning als een vorm van verkiezingen moet worden gezien. Dit houdt in dat dezelfde regels gehanteerd moeten worden voor zowel de voorverkiezingen, als de verkiezingen zelf. Mensen krijgen geen oproepingskaart in de bus en voelen zich niet opgeroepen om te gaan stemmen. Daar worden wij als kleinere partijen de dupe van.”

Hooi stelt dat hij al een advocaat in de arm heeft genomen. Het gaat hierbij om Quincy Girigorie die in 2012 op de kandidatenlijst stond van de PNP. Maar Hooi wijst erop dat het hem niet alleen gaat om de oproepingskaarten. “Er zijn ook tal van andere punten, die ondemocratisch zijn. Zo komen alleen partijen die al een zetel bij de verkiezingen hebben gewonnen in aanmerking voor een restzetel. Kleine partijen vallen constant buiten de boot.”


Godet
t

Ook FOL-leider Anthony Godett stond er vanochtend erop dat de wet moet worden nageleefd. “Er moeten oproepingskaarten worden gedrukt. Wat het Hoofdstembureau stelt, dat je alleen een identiteitsbewijs moet meenemen om te kunnen stemmen, klopt niet. Wij eisen dat het Hoofdstembureau, maar ook de regering zich aan deze wet gaat houden. Ik denk niet eens dat een gang naar de rechter nodig zal zijn, want ik ga ervan uit dat de regering de wet zal respecteren, om te voorkomen dat de verkiezingen straks nietig worden verklaard.”

In een reactie stelt de voorzitter van het Hoofdstembureau, Raymond ‘Pacheco’ Römer, dat in het verleden bij het ondersteuning van kandidatenlijsten er nooit sprake is geweest van het versturen van oproepingskaarten door het Hoofdstembureau. “Het is nooit eerder gebeurd. Wij hebben het altijd zo gedaan. Dus ik weet niet anders, dan dat wij het altijd zo hebben gedaan.”

Godett is niet de enige die een oproep heeft gedaan voor oproepingskaarten voor de verkiezingen. Ook Robert de Jesus van de gecombineerde lijst van FE en Partido Koperativista i Patriótiko heeft dit naar voren gebracht. Het zou volgens Römer een goede zaak als de rechter duidelijkheid brengt in deze zaak.

Godett is verder ook kritisch over het feit dat de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) Etienne van der Horst (Pais) op een kandidatenlijst staat voor de komende verkiezingen. Volgens de FOL-leider is de minister van BPD conform de wet belast met de organisatie van verkiezingen op het eiland. Maar in aanloop naar deze verkiezingen heeft Van der Horst alles wat met de organisatie van de verkiezingen te maken heeft naar het Hoofdstembureau gemandateerd. Godett blijft toch van mening dat de minister invloed zou kunnen uitoefenen op het hele kiesproces.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. Het gaat echter om artikel 16 en daar staat precies in waaraan voldaan moet worden voor de ondersteuning. Daarvoor is alleen nodig bekend in het kiezers register.
  Alle opmerkingen hiervoor ondemocratisch ed stappen naar de rechter heeft geen enkele zin.
  Veranderen doe je democratie in de staten en niet bij de rechter.

 2. Heel simpel: als je je meldt bij het een van de stembureau’s die worden gebruikt voor de lijstondersteuning, ter plekke een stemkaart uitreiken.
  Probleem opgelost…

 3. Oproepingskaarten sturen voor de lijstondersteuning? Dan ben je dus eigenlijk twee verkiezingen aan het houden.
  Die luiwammesen van kleine partijen moeten zorgen dat ze zelf die 1% kiezers vinden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties