Amigoe | Honderden mensen ondertekenen petitie tegen vervuiling

Honderden mensen tekenen voor schone lucht | Persbureau Curacao

In totaal 550 mensen tekenden voor schone lucht | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Tijdens de protestactie afgelopen zaterdagmiddag op het Wilhelminaplein, hebben 110 personen een petitie ondertekend tegen milieuvervuiling van grond, water, zee en lucht.

Dit meldt Caroline Castendijk namens de organisatie. In totaal hebben nu zo’n 550 personen, ook digitaal, de petitie ondertekend.

“In dat opzicht zijn we zeer zeker tevreden maar ook over het feit dat er over milieuvervuiling in algemene zin de afgelopen tijd veel wordt gesproken”, aldus Castendijk. Ze meldt verder dat het op het oog leek dat er niet veel mensen waren op het plein, maar dat kwam omdat veel aanwezigen beschutting zochten tegen de zon en het protest twee uur duurde.

demonstratie raffinaderij schone lucht-3 | Persbureau Curacao

In totaal hebben nu zo’n 550 personen, ook digitaal, de petitie ondertekend | Persbureau Curacao

Uiteindelijk zijn er 110 handtekeningen verzameld.

“Natuurlijk hadden we op een grotere opkomst gerekend, maar bij het organiseren van het protest waren wij niet op de hoogte dat er tegelijkertijd ook een demonstratie op het Brionplein plaatsvond. Desondanks is men tevreden over de ondertekening van de petitie die aan de overheid aangeboden zal worden”, aldus Castendijk.

Tijdens de manifestatie namen verschillende sprekers het woord: Edgar ‘Gachi’ Leito, Ruben Suriel, Arthur Donker en een zeventienjarige leerling van de Juan Pablo Duarte school. Castendijk:

“Deze jongeman gaf aan dat hij al drie jaar op deze school zit en dat wanneer de kinderen wegens stankoverlast naar huis worden gestuurd, hij thuis net zo goed in de stankoverlast zit aangezien hij op niet al te verre afstand van de school woont. Zo ziet men hoe de overlast ervaren wordt.”

Zoals uitvoerig belicht hebben bij de organisatie van het protest verschillende milieugroeperingen de handen ineengeslagen. Het betreft Clean Air Everywhere (CAE), Movementu Solushon Isla (MSi), Fundashon Promové Derechi Humano (FPDH), Facebook-groep Stop Isla Now!!!, Schoon Milieu op Curaçao (Smoc), GreenTown, Kòrsou Solidario i Duradero (KSD) en Mihó Opshon Kòrsou (MOK).

Bron: Amigoe

5 Reacties op “Amigoe | Honderden mensen ondertekenen petitie tegen vervuiling

  1. Journalisten op Curacao doen geen onderzoek en stellen geen vragen. Ze noteren precies wat iemand zegt.. stenograven dus..

  2. Wiels was vandaag weer op de staatsradio (Direct) geen enkele kritische vraag gesteld. Dat krijg je als een radiostation tot haar ellebogen in de achterste van de regering zit.

  3. Gerretje S.

    Tokkie jenever heeft ook gespreeken!.

  4. ik wil een ding zeggen asbest kan niet ruiken asbest is een vezel die je amper zien, asbest kan je longkanker geven, maar het is vaak een beroepsziekte. en asbest ligt niet alleen in isla maar overal op Curaçao misschien woon je in het huis van FKP daar de dak zijn bijna allemaal van asbest en ook op veel scholen liggen asbest golf plaat. natuurlijk in isla ook. asbest is gevaar wanneer je kapot maken beter gezegd wanneer je bewerken en verwerken. in Nederland is asbest verboden sinds 1993. sinds 1993 mag je ging asbest verwerken en bewerken en ook niet verkopen en sinds nu moet iedereen die asbestgolfplaten op hun dak of schuur is verplicht laten weghalen ze hebben tot en met 2024 om weg te halen. kijk het gaat niet om alles wat Nederland doet moet Curaçao ook doen, maar het gaat om gezondheid en ja natuurlijk wat schell doen is niet goed maar begin met buiten isla ook te klachten. nogmaals ik ben compleet eens met jullie protest, maar als je over iets klachten moet je wel onderzoeken wat asbest is, omdat het is belachelijk als je gaat klachten dat het stink en zeg dat asbest is en niet alles die stink maak je dood. de scholen had allang de asbest golfplaten laten weghalen in plaats te laten verf. kijk maar in marinier bij parera daar heb ze wel de asbest golfplaten laten weghalen. ik weet omdat ik heb ook een offerte hierover ingediend.

  5. Meeste YDK zijn nu eenmaal bang.. Isla en vrienden hebben veel macht. en als veel mensen geen last van de rook hebben dan hebben ze geen interesse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *