29 C
Willemstad
• dinsdag 21 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Hof wil getuigen horen over fraude in BZV-zaak

HomeMediaAmigoe | Hof wil getuigen horen over fraude in BZV-zaak
BZV vindt dat OM ex-bestuursleden en moet vervolgen
BZV vindt dat OM ex-bestuursleden en accountant moet vervolgen

WILLEMSTAD — Stichting Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV) wil dat twee ex- bestuursleden, een accountant en diens kantoor door het Openbaar Ministerie strafrechtelijk vervolgd worden voor fraude in het project ‘Medicard’, oftewel een swipekaart voor medische verzekering.

Het OM acht dit echter niet opportuun. 0m het OM te dwingen, heeft de BZV een verzoek conform artikel 15 van het Wetboek van Strafvordering bij het hof ingediend. Twee weken geleden werd dit verzoek behandeld waarop het hof gisteren besloot dat deze drie personen als getuigen gehoord moeten worden, alvorens een eindbeslissing te kunnen nemen met betrekking tot het verzoek.

Het verzoek werd tijdens een zogenoemde HAR-zitting behandeld, namelijk achter gesloten deuren. Advocaat Paul van de Laarschot wil in verband hiermee niet in details treden over het verzoek van BZV.  Het bestuur van BZV, met Edsel Rosenda aan het hoofd, heelt zes aangiftes van frauduleuze handelingen bij het OM gedaan, waaronder het project in kwestie, aldus OM—woordvoerder Norman Serphos. Het OM wil echter niet in details treden over deze zes handelingen, voegt hij toe.

Welingelichte bronnen melden dat het project Medicard plotseling werd stilgelegd terwijl er, onder meer met de voorbereidingswerkzaamheden, honderdduizenden guldens waren gemoeid. Zo zou het lokale bedrijf Acts 800.000 gulden aan schadevergoeding heb- ben gekregen, nadat het de opdracht kreeg om een medicard te ontwikkelen. Het project werd hierna plotse- ling stopgezet en later aan de accountant Henri Jourdain overgedragen, die ingehuurd werd om het project af te maken. Hij zou volgens bronnen hiervoor ook veel geld hebben gekregen, maar zou het project toch niet hebben afgerond. Om hoeveel geld het hier gaat is niet duidelijk.

Uit de beschikking blijkt dat de aangiftes door BZV in de periode februari 2014 tot en met juni 2015 zijn gedaan, laatstelijk bij brief van 13 oktober vorig jaar. BZV wenst de strafrechtelijke vervolging van het accountantskantoor H.G.M. Jourdain, accountant Jourdain zelf en ex-bestuursleden Ali Abdala en Milton Yagzagaray (‘gedelegeerd’), voor fraude met gemeenschapsgelden in het project Medicard.

Naar aanleiding van die aangifies is door het OM onderzoek gedaan en is volgens Serphos uiteindelijk besloten om niet over te gaan tot strafrechtelijke vervolging van deze personen, omdat dit niet opportuun is, er onvoldoende indicatie is voor strafbare feiten en een eventueel onderzoek veel financiële opsporingscapaciteit zou opslokken. Het OM is tevens van mening dat deze  zaak meer een civiele dan een strafrechtelijke is en dit is op 9 juni jl. ook aan BZV meegedeeld, waarop het bureau een verzoek bij het hof indiende.

Deze redenen om geen onderzoek in te stellen, zijn door advocaat-generaal (AG) Leomar Angela tijdens de behandeling van het verzoek herhaald.  Het hof ziet, gezien wat er ter zitting naar voren is gekomen, aanleiding om de genoemde getuigen te horen teneinde hen, als degenen wier vervolging wordt verlangd, in de gelegenheid te stellen opmerkingen te maken over het in het beklag gedane verzoek en de gronden waarop dat berust.

Het verhoor, waarvoor de getuigen zullen worden opgeroepen, zal op 13 december plaatsvinden.  BZV is vanwege diverse frauduleuze handelingen al langer in opspraak. Toenmalig minister van Gezondheid  Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS) zei in 2013 tijdens de wekelijkse persconferentie van ministers dat de ex-bestuursleden zich schuldig hadden gemaakt aan zelfverrijking. Deze bestuursleden werden in verband hiermee ontslagen. Er doen geruchten de ronde dat er in totaal 11 miljoen gulden van BZV werd ontvreemd.

Al deze zaken zouden zich hebben afgespeeld in de periode dat Jacinta Constancia (MFK) minister van Gezondheid was, rond 2012.

Naast dit project is het OM al bezig met het strafrechtelijk onderzoek Dubnium, wat betrekking heeft op strafbare feiten die zich mogelijk hebben voorgedaan bij de bestelling en betaling van een partij mondkapjes in 2012, ter waarde van ruim 350.000 gulden. Daarnaast zou één van de andere verdachte zaken gaan om een bestelling van marmeren tegels ter waarde van 1,3 miljoen gulden, waarvan een deel in de woning van een oud-bestuurslid is gevonden. Dit heeft wijlen PS-parlementariër Helmin Wiels ook in de  media gezegd. Hij refereerde aan onrechtmatig gebruikmaken van BZV-fondsen, zoals de storting van 8 miljoen gulden op een rekening van de Postspaarbank, het salaris van 24.000 gulden per maand van de directeur, de aanleg van een marmeren vloer en de uitbetaling in één keer van drie jaar salaris.

Het OM treedt, zoals hierboven genoemd, niet in details over deze zaken.  Nadat de getuigen in december zijn gehoord, beslist het hof of het 0M hen moet vervolgen of niet.

Bron: Amigoe

 

4 reacties

 1. De bron van alle corruptie binnen instellingen als BZV is een “governance” cultuur waar het scrutiniseren van directieleden als a-loyaal wordt aangemerkt en transparantie en openheid van zaken systematisch gesaboteerd wordt.

  Er hadden geen “Henri Jourdain” accauntancy taferelen kunnen plastsvonden als er een overheidbreed een functionele AO/IC infrastructuur opgetuigd was equipped met kritische toezichts en controle elementen? En waar was de landsaccountant, hoofd administratie, externe accountant, Minister, statenleden? O ja wacht, waren allemaal monddood gemaakte mee-knikkers en snoepten mee uit de ruif of te dom om door te hebben wat er gaande is ( statenleden) ?

 2. ….”Daarnaast zou één van de andere verdachte zaken gaan om een bestelling van marmeren tegels ter waarde van 1,3 miljoen gulden, waarvan een deel in de woning van een oud-bestuurslid is gevonden”……

  Geen wonder dat er nooit geld is, en wie controleert dd financien van deze bedrijven?

 3. Jong proffescionaal Henri Jourdain in de volksmond ladronan hoben cu col I dashi ta horta placa di pueblo SIN BAI SERA.nan tin titolo universitairio ta pesei nan ta sigi hanja chens di sigi horta bai.
  Vrouwe Justitia kijkt door het lapje wie voor haar staat.

 4. Van accountant Henri Jourdain is bekend dat hij miljoenen heeft gedeclareerd bij BZV en SVB voor niet verrichte of flutwerkzaamheden.

  Hij is eerder al ontslagen bij FKP omdat hij cheques aan zichzelf had uitgeschreven.

  Het is een schande dat hij desondanks weer opdrachten van de overheid kreeg.

  Waarom grijpt de beroepsorganisatie niet in?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties