27 C
Willemstad
• woensdag 4 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Heropening raffinaderij San Nicolas dichterbij

HomeMediaAmigoe | Heropening raffinaderij San Nicolas dichterbij

 door Amigoe verslaggever Bobby Spier

Herdé: Wij zullen pas jubelen als hij open gaat
Herdé: Wij zullen pas jubelen als hij open gaat

ORANJESTAD — De oude Valero-raffinaderij op Aruba verkeert in goede staat. Dat stelt de Amerikaanse oliemaatschappij Citgo. Het bedrijf ziet businesstechnisch goede mogelijkheden om de olieraffinaderij nieuw leven in te blazen.

Een week voor de deadline heeft Citgo daarom het besluit genomen om de onderhandelingen voort te zetten. Goed nieuws, aldus Economie-minister Mike de Meza. AVP en MEP zijn voorzichtig enthousiast.

Richard Arends, stafchef van de minister van Economische Zaken en senior-adviseur van minister president Mike Eman, bevestigt het nieuws aan de Amigoe.

Op 20 september tekende De Meza een intentieverklaring met oliemaatschappij Citgo in Venezuela. Die verklaring onderstreepte de belangstelling van Citgo om de Amerikaanse oliemaatschappij Valero over te nemen.

“Aan deze verklaring zat een aantal harde deadlines verbonden, waaronder dat zij uiterlijk 30 november een go of no go moesten geven”, vertelt Arends. En dat heeft Citgo nu een week eerder gedaan. “Er zijn veel gesprekken geweest op zowel technisch, economisch, milieu en zelfs juridisch gebied en deze week heeft Citgo hun besluit laten weten dat zij met het project zullen doorgaan.”

Op de vraag of zij de fabriek dus niet te oud vinden, reageert Arends:

“Helemaal niet. Citgo heeft laten weten dat zij het bedrijfseconomisch gezien de perfecte plaats vinden voor een business. Ze vinden het zelfs bijzonder om te zien dat de olieraffinaderij in zo’n goede staat verkeert, terwijl hij al honderd jaar oud is en ruim drie jaar niet gewerkt heeft. Hij is goed onderhouden.”

Heads of agreement

Nu gaan de onderhandelingen plaatsvinden over de ‘heads of agreement’ waarvan de deadline staat op 31 december. In de aankomende weken wordt gewerkt aan een overeenkomst over het businessmodel.

“In de heads of agreement worden de milieuaspecten besproken, maar ook de technische- en arbeidskanten”, legt Arends uit. Zekerheid over de heropening bestaat er daarom nog niet. “We kunnen nog niet met zekerheid zeggen dat de olieraffinaderij opengaat, we zitten nog in onderhandeling en dat gaat nu pas echt beginnen. De hele overdracht moeten we nog verder afwikkelen en iemand kan nog tijdens de onderhandelingen afhaken.”

Wel stelt hij dat we voor het eind van het jaar weten of de olieraffinaderij in San Nicolas haar deuren weer opent. Als Citgo de fabriek overneemt, moet hij mogelijk in 2016 alweer in werking treden.

‘Jubelen’

De politieke partijen AVP en MEP reageren gematigd enthousiast op het nieuws van Citgo. AVP-fractieleider Rene Herdé liet gisteren aan de Amigoe weten dat ‘zij pas zullen jubelen als de raffinaderij echt opengaat’.

“Wij hebben al te veel bijnaopeningen meegemaakt”, stelt hij. “Dan zijn er onderhandelingen, maar als puntje bij paaltje komt, dan komen ze niet. De minister is enthousiast, maar wij zijn iets nuchterder. We hebben hoge verwachtingen en hoop, maar als het straks echt opengaat zullen wij pas zeggen bon trabou (goed werk, red.)”

MEPfractieleider Evelyn Wever Croes kan ook nog niet echt enthousiast zijn over het nieuws.

“Ik heb het gelezen op Facebook. Ik hoop dat het inderdaad waar is, want wij hebben nog niets op papier gezien. En met deze regering wil ik eerst alles op papier zien, voordat ik een conclusie trek. Maar hoe het ook zij, het is heel goed nieuws.”

Beide partijen zijn het erover eens dat de opening van de raffinaderij de economie en de werkgelegenheid van Aruba ten goede komt. Bahia Principe Voor de Spaanse hotelketen Bahia Principe, die een groot hotelproject heeft gepland ter waarde van 200 miljoen florin in Seroe Colorado, is de ‘go’ van Citgo mogelijk minder goed nieuws.

Ronald Wix, advocaat van moederbedrijf Grupo Pinero, gaf al in een eerder gesprek met deze krant aan dat het hotel absoluut geen fabrieksuitzicht wil. Groene of milieuvriendelijke raffinaderij of niet, als de Arubaanse regering besluit de olieraffinaderij in San Nicolas te heropenen, dan komt er geen hotel. Wever Croes ‘vindt het enigszins jammer dat de investering misschien niet doorgaat’.

“Maar ik heb daar nooit in geloofd”, stelt zij. “De minister van toerisme praat zo veel, die heeft in de afgelopen zes jaar zoveel hotels en projecten beloofd en er is gewoon niets gebeurd. Maar als ik echt zou moeten kiezen tussen hotel en een raffinaderij in San Nicolas, dan valt mijn keuze meteen op de raffinaderij, want die creëert meer werkgelegenheid.”

Ook Herdé’s keuze valt eerder op de raffinaderij wegens economische redenen. “We zouden het graag beiden zien, maar een hotel openen met een raffinaderij lijkt moeilijk door de uitspraak die zij hebben gedaan. En als we een keuze moeten maken, dan is de opbrengst van de opening van de raffinaderij op korte termijn toch groter.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties