32 C
Willemstad
• zondag 26 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Hato-schutter verzoekt rechter huilend om beter onderzoek

HomeMediaAmigoe | Hato-schutter verzoekt rechter huilend om beter onderzoek

Maximale en levenslange straf geëist

Hato-schutter verzoekt rechter huilend om beter onderzoek
Hato-schutter verzoekt rechter huilend om beter onderzoek

WILLEMSTAD — Het Openbaar Ministerie is niet geinteresseerd in de waarheid, maar alleen in het oplossen van de zaak. Dat zei Judrin ‘MOB’ M. gisteren in zijn laatste woord. De man was volgens het OM één van de schutters bij de fatale schietpartij afgelopen juli bij Hato.

M. haalde diverse getuigenverklaringen aan en wees de rechter op de tegenstrijdigheden hierin. Hij kon zijn emoties niet meer bedwingen en verzocht rechter Constantijn van Dam van Isselt een beter onderzoek te doen.

“Lees het dossier alstublieft heel goed en kijk naar alles wat naar voren is gekomen. U kunt dan met uw eigen ogen lezen dat die mensen (onder meer medeverdachten Gyvency ‘Rama’ M. en Renaldo ‘Naldo rast’ M. en getuige Marley F., red.) vieze leugenaars zijn, psychopaten.”

Hij sprak uitgebreid over de belastende verklaringen tegen hem en wees met de vinger naar de medeverdachten M. en M. Renaldo M. heeft verklaard 10.000 gulden te hebben ontvangen om te zwijgen, maar ontkende een van de schutters te zijn geweest.

Judrin M. geloofde hier helemaal niets van. Renaldo M. zou volgens Judrin een koffer met geld hebben gekregen. Het is voor hem daarom onmogelijk dat het OM gelooft dat Renaldo een minder grote rol heeft gespeeld.

“Niemand kan dat geloven. Om zichzelf of anderen te beschermen wil hij mij onschuldig laten opsluiten.”

Judrin legde aan de rechter uit wat er allemaal fout is gegaan in het onderzoek van het OM. Volgens hem baseert het OM zijn bewijzen op leugenachtige verklaringen, die door ‘deals’ verkregen zijn.

Zijn advocaat, Marije Vaders, en die van medeverdachte Raily B., Paula Janssen, hielden een uitgebreid betoog hierover. Het Openbaar Ministerie heeft volgens hen afspraken gemaakt met de getuigen om in ruil voor geld en/of beveiligin, belastende verklaringen te krijgen over de verdachten die gisteren terecht stonden, oftewel de schutters Judrin M. en Adrian ‘Poison’ M. en de chauffeur van de gebruikte vluchtauto (een zwarte Kia Sportage), Raily B. M. benadrukte wederom niets te maken te hebben met deze zaak en beweerde op die bewuste avond niet eens aanwezig te zijn geweest bij de luchthaven op het moment van de schietpartij.

“Mensen noemen zomaar mijn naam in deze zaak. En nu willen zij (het OM, red.) mij opsluiten omdat ik tatoeages, zoals ‘TRU’ (een groepering, red.), heb? Dan moet de helft van Curaçao opgesloten worden. Mensen liegen over me, maar zij (officieren van Justitie Gert Rip en Clarelli Hato- Willems, red.) willen mij toch voor levenslang opsluiten.”

Het uitspreken van deze strafmaat werd hem te veel. De man kon zijn emoties niet meer bedwingen en smeekte de rechter huilend om de zaak zelf beter dan het OM te onderzoeken.

“Laat die getuigen nú de waarheid over mij komen vertellen. Namen worden genoemd en het OM gelooft die leugenaars gewoon.”

Reconstructie

Advocaat Vaders diende in verband met de tegenstrijdige/ belastende verklaringen haar verzoek al bij de regiezitting van afgelopen februari in, voor het horen van zeven getuigen, waaronder de medeverdachten Renaldo M. en Gyvency M. en de getuige Marley F. Zij deed dat gisteren weer en verzocht de rechter tevens om niet tot 18 juni – de dag waarop het vonnis wordt uitgesproken in deze zaak – te wachten om een beslissing hierop te nemen.

“U zult in beginsel aan de hand van het noodzakelijkheidscriterium de verzoeken tot het horen van de getuigen dienen te beoordelen.”

De raadsvrouw diende ook een verzoek in voor een contraexpertise en voor een reconstructie van het incident, waarvoor ook de toepassing van dit criterium geldt.

“De verdediging is van oordeel dat het horen van de getuigen alsmede het verrichten van het NFI-onderzoek, alsmede de schouw/reconstructie noodzakelijk is in het belang van de volledigheid van het onderzoek.”

Het OM had bezwaar tegen nader onderzoek. Volgens officier Rip werden de getuigen al gehoord, de advocaten kregen al de gelegenheid om vragen te stellen, en hij ziet de noodzaak niet in om een reconstructie te houden of andere onderzoeken te doen.

Het OM beweerde dat er volledig onderzoek is gedaan. De rechter heeft zich enkele minuten teruggetrokken om zich te beraden op het verzoek om de zaak aan te houden. De toelichting van de raadsvrouwen was onvoldoende om hem over te halen. Hij neemt op 18 juni een beslissing over de genoemde verzoeken.

Eis

Indien de rechter de verzoeken toewijst, zal hij dat op 18 juni in een tussenvonnis doen, en zo niet dan wordt de einduitspraak in de zaken bekendgemaakt. Hij zal dus een beslissing moeten nemen op de eis van het OM om B. tot 24 jaar gevangenisstraf te veroordelen en om zowel Judrin M. als Adrian M. levenslang te laten opsluiten.

B. verzocht de rechter in zijn laatste woord om beter onderzoek te doen. Hij zei getraumatiseerd te zijn van de geëiste strafmaat. Adrian M. wil ook een beter onderzoek, zodat de waarheid naar boven komt.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties