28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | GreenTown vraagt Tweede Kamer om actie

HomeMediaAmigoe | GreenTown vraagt Tweede Kamer om actie
GreenTown vraagt Tweede Kamer om actie
Naast Aubrich Bakhuis gaf ook Sven Rusticus uitleg over GreenTown.

DEN HAAG — GreenTown vroeg de leden van de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijks relaties vandaag of ze een meer actieve rol kunnen spelen met betrekking tot de toekomst van de Isla-raffinaderij. Concreet werd gevraagd om het onderwerp te betrekken bij de bredere discussie over duurzame ontwikkeling en het te agenderen voor het volgende Interparlementaire Koninkrijksoverleg.

“Het is ook hier vaker gezegd, de toekomst van de Isla is een autonome aangelegenheid van het land Curaçao. Echter, ook u deelt mee in de verantwoordelijkheid die wij in het Koninkrijk gezamenlijk dragen voor de naleving van internationale milieuafspraken, voor de deugdelijkheid van bestuur in het land Curaçao, maar ook voor het welzijn van de mensen op Curaçao”, zei voorzitter Aubrich Bakhuis van de stichting Green Town Nederland. Anders dan bij de presentatie die GreenTown gisteren in de Staten van Curaçao hield, stond de rol van Nederland centraal in Den Haag. Zo zou een duurzame stad met winkels, industrie, woningen en scholen ook werkgelegenheid bieden aan de Curaçaoënaars die na hun studie in Nederland zijn blijven wonen. “Dat zal niet alleen hen, maar ook sommige leden van de Tweede Kamer aanspreken”, zei Bakhuis.


Schuldsanerin
g

Bakhuis benadrukte verder dat er ook financiële risico’s verbonden zijn aan een eventuele keuze om de huidige raffinaderij te moderniseren. Daar is immers een geschatte investering van 2 tot 3 miljard dollar voor nodig.

Voor elke investering door een externe partij zal een garantie van de Curaçaose regering worden gevraagd. “Ter herinnering, dat is bijna net zoveel als de schuldsanering van de Nederlandse Antillen in 2010. Toezicht door het College financieel toezicht is uitgesloten, omdat de Rijkswet vooralsnog niet van toepassing is op overheids-nv’s. De Tweede Kamer heeft dus de taak om er bij minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op aan te dringen dat besluitvorming over de toekomst zorgvuldig en transparant plaatsvindt.”

greentown-nederland-1
Bestuursleden van Green Town Nederland Orlando Meulens, Carla Claus Stuart, Sven Rusticus en Aubrich Bakhuis

De vier leden van de Tweede Kamer die bij de presentatie aanwezig waren, deden vandaag nog geen toezeggingen. PvdA-Tweede Kamerlid Roelof van Laar en SGP-Tweede Kamerlid Roelof Bisschop prezen de bestuursleden wel om hun aanstekelijke enthousiasme. Van Laar zei dat het plan hem deed denken aan de leegstaande Meelfabriek in zijn woonplaats Leiden. Dankzij inwoners kreeg het een nieuwe bestemming. “Wat je nodig hebt, is een overheid die mee gaat denken en niet tegenwerkt. Ik hoop dat het lukt. Maar het is moeilijk, want als de ene lobbyist voor behoud van de Isla vertrekt uit de Staten, dan komt daar een volgende voor terug”, zei hij. Volgens Van Laar blijft het belangrijk dat eerst de bestuurders op Curaçao een beslissing nemen over de toekomst van de raffinaderij en is er pas daarna een rol voor Nederland weggelegd.

VVD-Tweede Kamerlid André Bosman, die in verband met andere verplichtingen niet de hele vergadering kon bijwonen, vroeg naar het financiële plaatje van het GreenTown-plan. “Hoeveel gaat het kosten en wie betaalt dat”, zei hij. Ook Jeroen Recourt van de PvdA vroeg naar de hoeveelheid geld die Green Town nodig heeft. Bestuurslid Sven Rusticus legde uit dat het om een gezamenlijke investering gaat van de private en de publieke sector. Bedrijven en investeerders wachten echter tot de Curaçaose overheid achter het plan gaat staan en de Curaçaose overheid wacht tot bedrijven en investeerders concrete toezeggingen doen. Via crowdfunding en andere fondsen probeert GreenTown voldoende geld te krijgen om het plan voor de ontwikkeling van het Isla-terrein nog concreter te maken. “Dat is de volgende stap”, aldus Rusticus.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Projekt is mooi. Toch graag alle investeerders etc indien mogelijk bekendmaken. En ik vind wel dat wwe moeten stopen de TK ebij te halen. Lijkt mij, hoor.

  2. Greentown is gewoon een goed project en kan Curacao een boost geven.
    De investeerders en zakenlui kunnen dit tot een groots gebeuren maken.
    Alleen onze corruptici moeten zich er zo min mogelijk mee bemoeien.

  3. Deze complete onzin moet eens ophouden -dit project zal Monetair niet op te brengen zijn en die mensen weten dat maar al te goed -het zijn -net zoals de meeste zogenaamde natuur/mileu etc groepen -gewoon mensen die zoeken naar een neven inkomste -het gaat hun uiteindelijk om geld-op welke manier dan ook.Weg met deze onzin en geef AUB deze groepen geen aandacht meer.

  4. Vier kamerleden hadden de tijd genomen om naar dit interessante verhaal te luisteren , wat een totale ommezwaai voor de Curaçaose samenleven kan betekenen. Vier !!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties