WILLEMSTAD — De voorzitter van de stichting GreenTown (GT) Curaçao, Andrés Casimiri, is vanochtend in de gelegenheid gesteld om in de Staten een uiteenzetting te geven van de visie van de stichting, voor een alternatieve ontwikkeling van het vervuilde Isla-terrein, waar nu de raffinaderij gevestigd is. De visie ‘voor een duurzame ontwikkeling van het Schottegatgebied’ kon op bijval rekenen van onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang, coalitiepartij Pais, en oppositiepartij PAR. Ook werden tal van kritische vragen gesteld door de PS- en MFK-fractie.
De vergadering, die bij het ter perse gaan van deze krant nog niet was afgerond, bevatte geen tweede vragenronde voor de parlementariërs. De stichting zou na de eerste vragenronde de antwoorden leveren. Casimiri haalde de werkloosheid onder jongeren aan ‘die snakken naar een perspectief en hoop op een nieuwe baan’. “In dit havengebied kunnen volgens berekeningen van experts ruim 16.000 banen gecreëerd worden. Alle bestaande werknemers van de raffinaderij en van de toeleveringsbedrijven, kunnen werk krijgen in deze nieuwe havenstad, uiteraard mits zij bereid zijn om zich her-, om- of bij te laten te scholen. Zelfs na de beoogde investering van 3 miljard dollar in de raffinaderij, zal deze nooit meer dan de huidige 900 directe banen opleveren, integendeel, zelfs minder.”
De Centrale Commissie-vergadering, die was aangevraagd door de Pais-fractie en Statenlid Leeflang, werd door laatstgenoemde omschreven als ‘historisch’. “Het gaat er hier niet om of de stichting wel of niet tegen de sluiting van de Isla-raffinaderij is, het gaat hier om een plan B. Mijn voorstel is dan ook om een stem uit te brengen om GreenTown bij een uitwerking van een integrale aanpak te betrekken en deel uit te laten maken van het Multidisciplinair Team (MDTP). Het zou een duidelijk signaal uitgeven dat Curaçao geen beslissingen onder druk neemt, ofwel met de rug tegen de muur gedrukt staat. De stichting biedt een serieus alternatief voor de toekomst van de raffinaderij en heeft hiervoor talloze ‘feasability’-studies uitgewerkt. De tijd zal uitwijzen of deze visie daadwerkelijk een succes wordt”, aldus Leeflang. Deze uiteenzetting kreeg applaus van de aanwezigen, waarop zij om 10.30 uur door Statenvoorzitter Mike Franco (Pais) tot stilte gemaand werden.
Het onafhankelijk Statenlid zei over het creëren van extra werkgelegenheid voor de jeugd: “Laat de jeugd dromen, wij leveren een visie en laat hen deze droom vangen.” Op de oproep van Pais-partijleider en Statenlid Alex Rosaria aan de oppositiepartijen, om zich sterk te maken voor deelname van GT aan het multidisciplinair team, reageerde PAR-Statenlid Armin Konket, als volgt: “De PAR-fractie steunt de oproep van Pais om GT deel uit te laten maken van het multidisciplinair team. Op kritiek dat de visie van GT geen concreet uitgewerkt plan betreft, meent de PAR dat deze visie ook niet als zodanig beschouwd dient te worden. Dit aangezien de visie een vrijwillig initiatief van de stichting is en ze deze zelf heeft bekostigd. Het betreft slechts een visie annex mogelijkheid voor duurzame ontwikkeling zonder vervuiling. Het is vooralsnog een droom en wij kunnen samen dromen en GT tijdens de realisatie ervan erbij te betrekken.”
De PS-Statenleden Melvin ‘Mac’ Cijntje en Sherwin Leonora (die een arbeidsverleden bij de Isla-raffinaderij/exploitant PdVSA heeft, red.) plaatsten verschillende kritische aantekeningen bij de uiteenzetting van de visie. Cijntje: “GreenTown stelt een integrale ontwikkeling van het havengebied en Schottegatgebied na te streven waarbij 16.000 banen gecreëerd worden met 5000 woningen. Aangezien het huidig Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) een dergelijke gemixte ontwikkeling niet toestaat vraag ik mij af hoe de stichting dit denkt op te lossen. Misschien middels speciale zoning, en wat voor urbaan zoningsplan zou hiervoor worden toegepast? Verder stelt de stichting onder andere de ontwikkeling, centraal op het Isla-terrein, van een theatergebouw voor te staan, dat 100.000 bezoekers moet kunnen accommoderen. Dit lijkt mij verhoudingsgewijs niet reëel, gezien de algehele populatie van Curaçao. Dienen deze berekeningen niet te worden aangepast? Want zo komt het ongeloofwaardig over.”
Statenlid Leonora stelde over de consequenties van de sluiting van de raffinaderij: “Aangezien de raffinaderij 900 werknemers – aan directe arbeidsverschaffing – heeft, en er indirect nog eens 500 zogenoemde contractanten (indirecte banen) afhankelijk van de raffinaderij zijn, kan men 1500 vermenigvuldigen met 3 om zo tot 4500 werknemers met gezin uit te komen die direct door de sluiting geraakt zouden worden. Hoe denkt GT dit op te kunnen vangen en de inkomsten van de raffinaderij, die 10 procent van BNP bedragen te compenseren? En waar zal de geïmporteerde olie opgeslagen worden als men het terrein verder ontwikkelt na sluiting van de raffinaderij? De infrastructuur voor brandstofdistributie en -opslag ligt immers bijna geheel op het Isla-terrein. En wat te denken van de stijgende kosten van ‘doing business’ door de hogere kosten aan water en stroom vanwege de import van brandstof? Wij zullen dan geen brandstof tegen een gereduceerd tarief kunnen afnemen, zoals dat nu het geval is. Hoe kijken de stakeholders hier tegenaan, zoals een VBC of een KvK?.”
Bron: Amigoe
Een theater met 100.000 zitplaatsen op een piepklein eiland komt niet geloofwaardig over.