Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Girobank doet aangifte tegen oud-directeuren

Girobank doet aangifte tegen oud-directeuren: Stephen Capella (links), en Eric Garcia (midden vooraan) | Foto 2012
Girobank doet aangifte tegen oud-directeuren: Stephen Capella (links), en Eric Garcia (midden vooraan) | Foto 2012

WILLEMSTAD — De Girobank heeft vorige week aangifte gedaan tegen de oud-directeuren Eric Garcia en Stephen Capella. Zij worden beschuldigd van oplichting en verduistering. Dat bevestigt Norman Serphos, woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM).

De documenten die de Girobank heeft overgedragen, worden nu nauwkeurig door het OM onderzocht. Binnen korte tijd weet het OM of er gronden zijn om de ex-directeuren strafrechtelijk te vervolgen.

Volgens de Girobank hebben Garcia en Capella niet volgens de richtlijnen van de bank gehandeld. Er werd door de ex-directeuren een lening verzonnen, waarbij ze gebruik hebben gemaakt van een valse bankgarantie en andere documenten. De lening van bijna 7,3 miljoen dollar ging naar bedrijven die eigendom zijn van de oud-directeuren. Daarnaast is er een oneigenlijke transactie van 3 miljoen dollar gedaan. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 10 miljoen dollar dat door het tweetal is ‘ontvreemd’.

- Advertentie -

Naast het strafrechtelijk onderzoek zal de Girobank ook een civielrechtelijke zaak aanspannen, zegt advocaat Arnold Huizing. “De Girobank zal wel stappen gaan ondernemen om terug te krijgen wat eigenlijk is weggemaakt”, aldus Huizing. De bank is door de onderzoeken van Forensic Services Caribbean en Aligned Management achter de verduistering door Garcia en Capella gekomen. De twee onderzoeksrapporten zijn recentelijk afgerond.

Het Gerecht in Eerste Aanleg van Curaçao sprak in december 2013 de noodregeling uit ten aanzien van de bank, vanwege ‘ontwikkelingen die ertoe hebben geleid dat de solvabiliteit van Girobank onder grote druk is komen te staan’. Vervolgens werden Garcia en Capella ontslagen en heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) alle bevoegdheden van de bestuurders en commissarissen van de Girobank overgenomen.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

 1. Hoe kan het dat de megafraudeurs Eric Garcia en Stefan Capella nog steeds vrij rond lopen?

  Dat Eric Garcia zich iedere avond aan het bezatten is in cafede Heeren?

  Dat in het bijzijn van toezichthouder Romero van de Centrale Bank, die tonnen verdient over de ruggen van ons belastingbetalers maar desondanks dagelijks als eerste weg is om naar de Heeren te gaan?

 2. De Girodienst heeft een historie van fraude.

  Hubert Martha en Louis Bergman waren de eersten. Daarna volgden Garcia en Capella.

  Nu wordt Dambruck (ook al hoofdrolspeler in de Miguel Goede gate bij de UNA) genoemd die als toezichthouder de andere kant opkeek.

  Ik denk dat het goed is om eens uit te zoeken hoeveel Garcia, Capella en Dambruck aan de Ctex gate verdiend hebben. Ze zouden daar zelfs open en bloot op de payroll gestaan hebben.

  Van een andere onverantwoorde lening, aan het failliete DAE, sluit ik ook niet uit dan van de door de bank afgeschreven miljoenen een deel onder de tafel naar dit duistere drietal is gegaan.

 3. Ik zie Eric Garcia nog steeds in de Heeren aanvrijen tegen dames die zijn kleinkinderen hadden kunnen zijn.

  Zijn verdenkingen van een fraude van 10 mijoen dollar niet voldoende voor een opname in staatshotel de Goede Toekomst?

 4. Nadat Capella en Garcia door Girobank en de rechter kaalgeplukt zijn moet dit soort tuig gewoon door de maatschappij geboycot worden. Garcia zal inmiddels wel de pensioengerechtigde leeftijd hebben, maar Capella mag natuurlijk nergens meer aan de bak komen (geen zichzelf respecterend bedrijf zal hem nog in dienst nemen).
  Banken waar Capella eerder gewerkt heft (onder andere Banco di Caribe) doen er goed aan eens goed naar de ‘leningen’ te kijken waar Al Capello destijds voor getekend heeft

 5. @Sander, Bon Futuro is alleen voor kruimeldieven en arme criminelen. Maar je weet maar nooit, de rechters zijn de laatste dagen goed bezig, ook in Nederland.

 6. toch sneu, voor die rijke heertjes, dat ze nu niet meer kunnen feest vieren in dure restaurants en nu moeten terug betalen.
  hun huizen verkopen en een paar jaar bon futura moeten doorstaan.
  hopelijk gaan er meer van dit soort heertjes aangepakt worden.

 7. The United States have Al Capone, we have Al Capella.

  What is the favorite pass time of Stephen Capella? Singing a cappella with Eric Garcia.

 8. Ik ken deze ordinaire patser van Zuurzak, een vreselijke showoff. Nu weten we ook hoe hij aan zijn geld is gekomen. Een schande voor Curacao. Gelukkig zal geen enkel zichzelf respecterend bedrijf hem, na het uitzitten van zijn gevangenisstraf, meer in dienst nemen.

  Maar hij kan altijd nog de tuinman van Eric Garcia worden, hij heeft ook nooit anders gedaan dan diens karakterloze hulpje spelen.

 9. Mooi, haal Capella en Garcia maar uit hun riante villas en appartmenten en enkele reis Bon Futuro met oplichters die aan hun megasalaris nog geen genoeg hebben en klanten en personeel bestelen.

  Een nagenoeg failliete bank is het trieste gevolg en het vertrouwen in de financiele dienstverlening op Curacao is zwaar beschadigd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

CC | Sandals opens bookings for entry into romantic Curaçao

WILLEMSTAD - Sandals Resorts International (SRI) unveils new details for its flagship brand’s...

Ingezonden | Opdat wij niet vergeten…

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur...

AntilliaansDagblad | Odyssey of the Seas meert aan bij Tulapier

Willemstad - De Odyssey of the Seas is het nieuwste schip van Royal...

AntilliaansDagblad | Drie sterfgevallen, vier opnames CMC

Willemstad - Op Curaçao zijn drie mensen overleden aan de gevolgen van een...

AntilliaansDagblad | ‘CBCS moet transparanter’

Willemstad - Meer transparantie en meer een rol als partner in plaats van...

ParadiseFM | Integriteit medewerkers Openbare Werken onderzocht

Het Ministerie van VVRP heeft een integriteitsonderzoek gestart naar bepaalde medewerkers van Openbare...
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PB | Saba subsidy to mitigate sharp rise electricity tariff

SABA--Consumers on Saba will be spared a drastic increase in their monthly electricity bill. Thanks to a subsidy of the Public Entity Saba, consumers will not have...

CC | Sandals opens bookings for entry into romantic Curaçao

WILLEMSTAD - Sandals Resorts International (SRI) unveils new details for its flagship brand’s highly anticipated 16th resort and the company’s first venture into Curaçao, the newly named...

Ingezonden | Opdat wij niet vergeten…

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Subsidie beperkt stijging elektriciteitstarief Saba

The Bottom - Dankzij een subsidie van het openbaar lichaam Saba (OLS) hoeven consumenten niet de volledige verhoging van het elektriciteitstarief te betalen om de hogere brandstofkosten...

AntilliaansDagblad | Sint Maarten wint Amerikaanse prijs

Philipsburg - House of Nehesi Publishers (HNP) uit Sint Maarten heeft een Amerikaanse prijs gewonnen voor het ontwerp van het boekomslag van ‘Africa in my skin’. Het...

AntilliaansDagblad | Odyssey of the Seas meert aan bij Tulapier

Willemstad - De Odyssey of the Seas is het nieuwste schip van Royal Caribbean. Het werd vorig jaar opgeleverd en vaart nu voor het eerst met cruisepassagiers...
- Advertentie -