Amigoe | Girobank doet aangifte tegen oud-directeuren

Girobank doet aangifte tegen oud-directeuren: Stephen Capella (links), en Eric Garcia (midden vooraan) | Foto 2012

Girobank doet aangifte tegen oud-directeuren: Stephen Capella (links), en Eric Garcia (midden vooraan) | Foto 2012

WILLEMSTAD — De Girobank heeft vorige week aangifte gedaan tegen de oud-directeuren Eric Garcia en Stephen Capella. Zij worden beschuldigd van oplichting en verduistering. Dat bevestigt Norman Serphos, woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM).

De documenten die de Girobank heeft overgedragen, worden nu nauwkeurig door het OM onderzocht. Binnen korte tijd weet het OM of er gronden zijn om de ex-directeuren strafrechtelijk te vervolgen.

Volgens de Girobank hebben Garcia en Capella niet volgens de richtlijnen van de bank gehandeld. Er werd door de ex-directeuren een lening verzonnen, waarbij ze gebruik hebben gemaakt van een valse bankgarantie en andere documenten. De lening van bijna 7,3 miljoen dollar ging naar bedrijven die eigendom zijn van de oud-directeuren. Daarnaast is er een oneigenlijke transactie van 3 miljoen dollar gedaan. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 10 miljoen dollar dat door het tweetal is ‘ontvreemd’.

Naast het strafrechtelijk onderzoek zal de Girobank ook een civielrechtelijke zaak aanspannen, zegt advocaat Arnold Huizing. “De Girobank zal wel stappen gaan ondernemen om terug te krijgen wat eigenlijk is weggemaakt”, aldus Huizing. De bank is door de onderzoeken van Forensic Services Caribbean en Aligned Management achter de verduistering door Garcia en Capella gekomen. De twee onderzoeksrapporten zijn recentelijk afgerond.

Het Gerecht in Eerste Aanleg van Curaçao sprak in december 2013 de noodregeling uit ten aanzien van de bank, vanwege ‘ontwikkelingen die ertoe hebben geleid dat de solvabiliteit van Girobank onder grote druk is komen te staan’. Vervolgens werden Garcia en Capella ontslagen en heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) alle bevoegdheden van de bestuurders en commissarissen van de Girobank overgenomen.

Bron: Amigoe

11 Reacties op “Amigoe | Girobank doet aangifte tegen oud-directeuren

 1. Hoe kan het dat de megafraudeurs Eric Garcia en Stefan Capella nog steeds vrij rond lopen?

  Dat Eric Garcia zich iedere avond aan het bezatten is in cafede Heeren?

  Dat in het bijzijn van toezichthouder Romero van de Centrale Bank, die tonnen verdient over de ruggen van ons belastingbetalers maar desondanks dagelijks als eerste weg is om naar de Heeren te gaan?

 2. Garcia, Capella en Dambruck: true yu di Korsow.

 3. Nos mes no por

  De Girodienst heeft een historie van fraude.

  Hubert Martha en Louis Bergman waren de eersten. Daarna volgden Garcia en Capella.

  Nu wordt Dambruck (ook al hoofdrolspeler in de Miguel Goede gate bij de UNA) genoemd die als toezichthouder de andere kant opkeek.

  Ik denk dat het goed is om eens uit te zoeken hoeveel Garcia, Capella en Dambruck aan de Ctex gate verdiend hebben. Ze zouden daar zelfs open en bloot op de payroll gestaan hebben.

  Van een andere onverantwoorde lening, aan het failliete DAE, sluit ik ook niet uit dan van de door de bank afgeschreven miljoenen een deel onder de tafel naar dit duistere drietal is gegaan.

 4. Ik zie Eric Garcia nog steeds in de Heeren aanvrijen tegen dames die zijn kleinkinderen hadden kunnen zijn.

  Zijn verdenkingen van een fraude van 10 mijoen dollar niet voldoende voor een opname in staatshotel de Goede Toekomst?

 5. Nadat Capella en Garcia door Girobank en de rechter kaalgeplukt zijn moet dit soort tuig gewoon door de maatschappij geboycot worden. Garcia zal inmiddels wel de pensioengerechtigde leeftijd hebben, maar Capella mag natuurlijk nergens meer aan de bak komen (geen zichzelf respecterend bedrijf zal hem nog in dienst nemen).
  Banken waar Capella eerder gewerkt heft (onder andere Banco di Caribe) doen er goed aan eens goed naar de ‘leningen’ te kijken waar Al Capello destijds voor getekend heeft

 6. @Sander, Bon Futuro is alleen voor kruimeldieven en arme criminelen. Maar je weet maar nooit, de rechters zijn de laatste dagen goed bezig, ook in Nederland.

 7. toch sneu, voor die rijke heertjes, dat ze nu niet meer kunnen feest vieren in dure restaurants en nu moeten terug betalen.
  hun huizen verkopen en een paar jaar bon futura moeten doorstaan.
  hopelijk gaan er meer van dit soort heertjes aangepakt worden.

 8. The United States have Al Capone, we have Al Capella.

  What is the favorite pass time of Stephen Capella? Singing a cappella with Eric Garcia.

 9. Ik ken deze ordinaire patser van Zuurzak, een vreselijke showoff. Nu weten we ook hoe hij aan zijn geld is gekomen. Een schande voor Curacao. Gelukkig zal geen enkel zichzelf respecterend bedrijf hem, na het uitzitten van zijn gevangenisstraf, meer in dienst nemen.

  Maar hij kan altijd nog de tuinman van Eric Garcia worden, hij heeft ook nooit anders gedaan dan diens karakterloze hulpje spelen.

 10. Ik zeg, als dat waar is, alles terug laten betalen. Gelijke monniken gelijke kappen, niemand staat boven de Wet.

 11. Hans Verschalk

  Mooi, haal Capella en Garcia maar uit hun riante villas en appartmenten en enkele reis Bon Futuro met oplichters die aan hun megasalaris nog geen genoeg hebben en klanten en personeel bestelen.

  Een nagenoeg failliete bank is het trieste gevolg en het vertrouwen in de financiele dienstverlening op Curacao is zwaar beschadigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *