28 C
Willemstad
• zondag 21 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Gewelddadige overvallen gaan onverminderd door

HomeMediaAmigoe | Gewelddadige overvallen gaan onverminderd door
Gewelddadige overvallen gaan onverminderd door
Nieuwe misdaadcijfers zijn er nog niet en de politie wil ook niets zeggen over een eventuele toename

WILLEMSTAD — Curaçao wordt nog steeds geteisterd door woning-, bedrijven- en voertuiginbraken en diefstallen, al dan niet in combinatie met geweld en schietpartijen.

De afgelopen dagen waren er weer een aantal in het oog springende gevallen van buitensporig geweld. Nieuwe misdaadcijfers zijn er nog niet en de politie wil ook niets zeggen over een eventuele toename. Jusitie-minister Nelson Navarro gaf onlangs in een toespraak bij een fundraising van Pais wel aan dat misdrijven steeds gewelddadiger worden (zie het artikel ‘Meer aandacht aan jongeren besteden’).

Afgelopen weekeinde waren er schietpartijen in Saliña en Dein, werden Chinese ondernemers in Saliña overvallen en bedreigd met een kapmes, net als een Chinese zaak bij Hòfi Barbolina, en gisteren werden Burger King Gosieweg en trùk Lik je Vingers in Saliña overvallen. Ook worden regelmatig gestolen voertuigen in brand gestoken. De laatste tijd zijn dieven (meestal gewapend) diverse toko’s, minimarkten, woningen en trùk di pan binnengedrongen, en ‘drive-by shootings’ komen ook nog steeds geregeld voor.

In de toespraak tijdens de fundraising herhaalde de Justitie-minister dat het aantal misdrijven zoals berovingen is gedaald, maar dat het aantal verkeersslachtoffers is gestegen. Zo waren er twintig verkeersdoden vorig jaar, negentien in 2014, vijftien in 2013 en twaalf een jaar eerder. Hij liet tabellen zien hiervan, maar ook van het aantal berovingen in de laatste twaalf jaren. Het aantal berovingen (641) is vorig jaar gedaald vergeleken met 2014 (685). Het aantal autodiefstallen was vorig jaar 355, vergeleken met 423 in 2014, terwijl het in 2013, 254 was. Daarnaast waren er 21 moorden/doodslagen vorig jaar, terwijl dat er het jaar daarvoor 22 waren.

De politie doet haar best om, in samenwerking met andere diensten, van Curaçao een veiliger land te maken, aldus de minister. De politie heeft eerder diverse plekken ontdekt waar gestolen voertuigen worden bewaard en er worden regelmatig overvallers en andere verdachten aangehouden. De politie heeft echter nog altijd de hulp van de samenleving nodig om deze zaken op te kunnen lossen. De Atrako-afdeling is bereikbaar via de telefoonnummers 866-6140, 866-6192 en 866-6109. Men kan voor andere zaken ook bellen naar 917 of de anonieme tiplijn 108.

Preventie

Er zijn diverse maatregelen die men zelf kan nemen om zoveel als mogelijk te voorkomen dat men slachtoffer wordt van een misdrijf. De politie geeft regelmatig tips hierover. Zo dient men voorzichtig te zijn met waardevolle spullen zoals laptops, tablets en sieraden, door die niet buiten te laten liggen.

Men moet ook zo weinig mogelijk contant geld in bezit hebben. Wees alert op alles wat verdacht is, zoals een verdachte auto of personen. Wees ook alert op trucjes die daders gebruiken om het huis binnen te komen. Meestal gaat het dan om personen die netjes gekleed zijn of die heel bedroefd lijken. Laat geen vreemden binnen, aldus de politie.

Camera’s en lichten

Goede verlichting rondom het huis is ook belangrijk. Voorbijgangers en buren moeten een goed zicht kunnen hebben op de woning, vooral ‘s nachts. De politie raadt verder iedereen aan om beveiligingscamera’s en beveiligingsverlichting, zoals sensor-lichten, op onopvallende en donkere plekken te plaatsen.

Ook wordt geadviseerd om bij een ATM-drive thru de auto op slot te doen, de motor te laten draaien en steeds rond te kijken. Het is veiliger om de pincode uit het hoofd te kennen en pinnen in de avonduren, vooral bij een afgelegen of slecht verlichte ATM-machine, wordt afgeraden.

Om autodiefstal te voorkomen wordt geadviseerd om het voertuig altijd op slot te doen en te parkeren waar verlichting en/of beveiliging is, al is dit geen garantie dat er niet in de auto wordt ingebroken. Tevens is het ook belangrijk om geen waardevolle spullen in de auto achter te laten, ook niet in de kofferbak. Verder wordt een starter-alarm aangeraden. Ook moet men in verdachte gevallen nooit uit de auto stappen, maar doorrijden. Indien men het gevoel heeft achtervolgd te worden, is het beter om niet direct naar huis te rijden. Verder moet men bij het openen van de huisdeur goed opletten of er geen verdacht persoon in de buurt aan het schuilen is.

Chinese ondernemers worden gewaarschuwd voor het bewaren van contant geld in de zaak, wat meestal ook hun huis is. Zij worden dringend opgeroepen hun geld naar de bank te brengen.

Aangifte

Wie slachtoffer wordt van een diefstal, móet aangifte doen, blijft de politie benadrukken. Alleen dan kan de politie de dieven aanhouden en de gestolen spullen terug zien te vinden.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. De reactie van 99 procent van de bevolking is. Ja maar in Nederland kan je ook beroofd worden. Struisvogelmentaliteit zorgt ervoor dat de criminelen door kunnen gaan. Zowiezo buurtbewoners weten wie de dieven zijn maar durven niets te doen. Politie zowiezo doet liever niets. Ook zij weten wie de criminelen zijn.

 2. Helemaal eens met opmerker.

  Pakkans bij verkeersovertredingen is nihil (1), wordt je aangehouden dan is de boete belachelijk laag (2) en als je die boete niet betaalt hoor je nooit meer iets van (3).

  En dan natuurlijk rechters als Irma Lips (4), een halfzacht gekookt ei dat haar rechtenstudie waarschijnlijk aan de flutuniversiteit UNA heeft gedaan, want een aap of papagaai in Parke Tropical zou nog tot betere vonnissen komen.

 3. Cijfers die het onvermogen en onkunde aantonen van de top van het politieapparaat. Wanneer wordt er ‘s avonds en ‘s nachts gecontroleerd? Nou, nee dat doen we liever niet want we zijn bang in het donker. Waar zijn de snelheidscontroles? De enkele keer dat er controles uitgevoerd worden worden er boetes uitgedeeld. Zonder verzekeringspapieren rijden of rijbewijs wordt bestraft met een boete. Leg beslag op de voertuigen van deze overtreders! Laat ze maar verder lopen.
  Dan de rechterlijke macht: “De veroordeelde heeft last van de publieke opinie” daarom wordt de straf die opgelegd wordt maar de helft van wat de wet voorschrijft. Deze zachte rechters zorgen ervoor dat de wonden nog meer gaan stinken. Er zijn voorbeelden genoeg uit het verleden . Of zijn deze rechters soms ook het “slachtoffer” van de publieke misdadigers opinie en durven zij niet hard op te treden. Misschien moeten er maar eens een paar rechters uit Zuid Amerikaanse landen komen, die treden wat harder op. Maar ja, we leven op Curaçao en daar is alles mogelijk!

 4. Zolang de Curacaose vrouwen zich voor een belkaart of een lomito laten bezwangeren door werkschuw geoorbeld en getatoeeerd tuig, is het dweilen met de kraan open en wordt er op iedere crimineel in de cel 25 nieuwe geboren.

  Ik deel daarom het pessimisme van Joep Meloen. We hebben het ergste nog niet gehad.

 5. Toen Basta Awor begon zei ik vanaf het begin af aan dat dit niet zou gaan werken, dat het geen resultaat zou opleveren. Men vond mij negatief en ik wist nergens van.
  Helaas heb ik dus volledig gelijk gekregen, maar nog immer wil de overheid niet doen wat moet worden gedaan.
  Tot die tijd zullen we alleen maar meer overvallen gaan zien en raakt de gewone burger nog verder geïsoloeerd.
  WANNEER gaan we nu eindelijk eens de wijken in, alles afsluiten en een razzia houden ? De politie weet drommels goed welke wijken we het over hebben, laten we elkaar geen mietje noemen, dat is gewoon een publiek geheim. Iedereen weet ook wie de criminelen zijn, het staat zowat op hun voorhoofd geschreven. Pak ze aan en maak dit eiland veilig.
  Weet men niet hoe dat moet dan weet ik wel wat mensen die wel weten hoe dat moet, alleen moet men dan naar die mensen gaan luisteren en daar hebben we hier geen zin in.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties