31 C
Willemstad
• vrijdag 1 december 2023

Extra | Journaal 30 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Staatssecretaris Gunay Uslu vertrekt en gaat naar Corendon

Koen Nederhof en Pepijn van den Brink BADHOEVEDORP - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vertrekt vroegtijdig uit het kabinet. Ze gaat in december aan de slag...

CC | Alarming financial situation at the University of Curaçao: Annual budget shortfall of 7 million guilders

WILLEMSTAD - The University of Curaçao (UoC) grapples with significant financial challenges on an annual basis, as revealed by Rector Magnificus Francis de Lanoy. The budget shortfall...

DH | Witness says Frans got large ‘commission’ for BTP building but also other former politicians

~ Including $200k in political contributions to Ohndhae ~ PHILIPSBURG--Two witnesses testified under oath in open court on Wednesday as part of former Member of Parliament (MP) Frans...

Democracy now! | Wednesday, November 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Gevangenbewaarders staken om meer veiligheid

HomeMediaAmigoe | Gevangenbewaarders staken om meer veiligheid
Man vermoorde verpleegster bedreigd | Foto Persbureau Curacao
Gevangenbewaarders staken om meer veiligheid | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — De gevangenbewaarders van het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) staken sinds gisteren. De werknemers eisen betere werkomstandigheden en vrezen ook steeds meer voor hun veiligheid in de gevangenis.

Zij worden regelmatig bedreigd, verduidelijkt hun vertegenwoordiger Kenneth Bremer van de vakbond Abvo. Het personeel verzamelde zich vandaag bij het hoofdkwartier van de bond, waar zij een reactie van minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) afwachtten. Daarna zullen zij beslissen of zij de staking beëindigen of niet.

Volgens Bremer kampen de werknemers regelmatig met bedreigingen. Zo werd een gevangenbewaarder gisteren ‘bij de voet van de helling’ bij de gevangenis opgehouden door quadrijders. De toegang naar zijn werk werd op een bedreigende wijze belemmerd, aldus Bremer. Reden te over voor het gevangenispersoneel om het werk opnieuw neer te leggen.

Dat deden ze begin vorige maand ook al, zij het kort. Toen begaf een groep zich naar het kantoor van minister Navarro aan het Wilhelminaplein om een brief in te dienen over hun ontevredenheid over de opgelopen vertraging van de verbetering van hun werksituatie bij de gevangenis. Daarna zijn ze weer gaan werken.

Zoals bekend kampen de bewakers al jaren met diverse problemen zoals hun rechtspositie en werkmateriaal. Er wordt al lang gewerkt aan hun rechtspositie. Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (minister Etienne van der Horst) is met de afhandeling hiervan belast. In combinatie met de bedreigingen die zij tegenwoordig regelmatig meemaken, vrezen zij steeds meer voor hun leven op de werkvloer.

Bremer benadrukt verder dat minister Navarro op de hoogte is gesteld van de situatie en heeft beloofd er werk van te maken, maar de werknemers zijn het wachten moe. Zo hebben zij de door de minister beloofde kogelvrije vesten nog niet gekregen, aldus Bremer.

“Er zijn eerder vijftig kogelvrije vesten besteld, die zijn ook geleverd. Echter, toen bleek dat die vesten niet voldeden aan de vereisten. Zo moet het vest goed passen, wil het functioneren. Maar tot de dag van vandaag is niemand meer langs geweest om de maten van het personeel op te meten, opdat de vesten opnieuw besteld kunnen worden. Bovendien is het voertuig van één van de hoofden bij de gevangenis, vorige week in de Djadostraat in brand gestoken. De personeelsleden willen hun leven niet meer in gevaar brengen.”

De gevangenbewaarders beschikken ook niet over geschikte uniformen terwijl dat allang had moeten gebeuren. Hun salaris moet nog aangepast worden conform de schaal die zij hebben en hun kindertoeslagen en loontredes moeten ook nog geregeld worden. Tevens werken er nog gevangenbewaarders zonder een landsbesluit of zonder dat ze de eed hebben afgelegd. Ze willen dus dat hun rechtspositie en uniform geregeld worden, en de werkomstandigheden worden verbeterd.

Bremer beseft ook, net als minister Navarro, dat er grote problemen bij de gevangenis zijn en dat het lang kan duren voordat alles opgelost is.

“Er zijn gevallen die wat minder spoed hebben. Men dient dus een prioriteitenlijst te maken voor middellange en lange termijn”,

aldus Bremer.

Eisen

De minister kan vooralsnog voor barricades zorgen bij de ingang van de gevangenis, voegt hij toe. Verder kunnen de maten van het personeel ook alvast opgenomen worden voor aanschaf van kogelvrije vesten. Bremer stelt tevens voor om agenten van het Vrijwilligerskorps Curaçao (VKC) in te zetten om het gevangenispersoneel bij te staan.

“De minister moet ook ervoor zorgen dat het gevangenispersoneel dat ergens anders is ingezet, terug naar de gevangenis komt.”

Bremer haalt hierbij aan de 62 werknemers die al een tijd terug te werk zijn gesteld bij bijvoorbeeld Brasami en andere instanties in de justitiële keten.

Verder stelt Bremer voor om de bedreigende gevangenen aan te pakken, door middel van snelrecht.

Keerzijde

Navarro heeft vanochtend op de Radio Mas gereageerd en gaf aan dat een onderzoek ingesteld dient te worden. Tevens had hij de politietop al eerder geïnstrueerd om de bedreigingen op te pakken en af te handelen. Echter, er komen bij de politie geen aangiftes binnen van deze bedreigingen.

“Iedereen die bedreigd wordt of zich bedreigd voelt dient aangifte te doen, anders kan de politie helemaal niets doen hiertegen. Daarbuiten schreeuwen dat je je bedreigd voelt, helpt dus niet.”

De minister moet zich hoe dan ook beter laten inlichten over de huidige situatie omtrent bedreigingen bij de gevangenis, voegde hij vanochtend toe. Hij was enkele dagen arbeidsongeschikt en had vanochtend vroeg tevens een spoedvergadering met een andere overheidsinstantie, waardoor hij later op de dag (en na het ter perse gaan van deze krant) om de tafel zou zitten met de Abvo en het gevangenispersoneel.

Navarro zal zich verder inspannen voor een goed functionerende gevangenis, voegde hij toe. Hij gaf eerder al aan dat het personeel van de Stichting Beveiligingszorg, dat formeel een onderdeel is van de formatie van het SDKK en dat bij de Justitiële Jeugdinrichting Curaçao (27) en het politiekorps (40) is geplaatst, feitelijk geplaatst zullen worden bij de gevangenis. Hij stelde verder dat de gevangenis ook in het kader van het project cameratoezicht, zowel binnen als buiten het gebouw met camera’s beveiligd zal worden.

De minister roept tevens het personeel alvast op, om afstand te houden van de gevangenen.

“Regelmatig komt naar voren dat medewerkers gunsten doen voor hen. Sterker nog, soms worden illegale spullen door de gevangenbewaarders zelf de gevangenis binnengesmokkeld. De medewerkers die zich hieraan schuldig maken moeten begrijpen dat zodra zij niet meer beschikbaar zijn om gunsten te doen, zij het risico lopen voor bedreigingen en dergelijke.”

Hij heeft hoe dan ook de gevangenistop geïnstrueerd met het personeel te vergaderen, om dit nog een keer aan te kaarten. De top kreeg tevens instructies om oplossingen te zoeken voor de problemen. Abvo heeft echter hier niets van gemerkt, aldus Bremer.

Navarro haalde vanochtend tevens het laatste rapport van het CPT (Europees Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing) aan, waaruit blijkt dat de commissie tevreden is met de verbeteringen bij het SDKK.

Deze commissie heeft in datzelfde rapport echter aanbevolen dat de gevangenistop bovendien een overeenkomst dient te sluiten die een minimale dienstverlening voor gevangenen regelt, in het geval van staking door het personeel. Dat is nog niet geregeld, blijkt verder door deze staking. Volgens bronnen was de dienstverlening deze dagen (heel) slecht. De gevangenistop was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

De stakende gevangenbewaarders tijdens de vergadering onder werktijd bij het Abvo-kantoor.
Bron: Amigoe
Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Terecht. Er komen veel geluiden naar buiten mbt de onveiligheid voor het personeel.
    De verantwoordelijk minister, Navarro (PAIS) moet zich meer inspannen om de veiligheid voor de mensen te garanderen.
    Zulke lekkere jongens zitten daar allemaal niet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties