32 C
Willemstad
• zondag 26 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Gevaarlijke situatie muur werd niet gemeld aan politie

HomeMediaAmigoe | Gevaarlijke situatie muur werd niet gemeld aan politie
De ingestorte muur in 2014.
VVRP stuurde onvolledig inspectierapport carnavalsroute. De ingestorte muur in 2014.

WILLEMSTAD — Het inspectierapport over de bebouwing langs de carnavalsroute dat de politie in 2014 kreeg, was onvolledig.

De muur die op instorten stond, werd daarin, net als een aantal andere bouwsels, niet vermeld.

De politie kon dus ook geen maatregelen nemen om te voorkomen dat mensen dicht bij de muur gingen staan. Het inspectierapport speelt een belangrijke rol in het kort geding dat door Maureen Verginie tegen het Land is aangespannen en waarover de Amigoe gisteren uitgebreid berichtte.

Politie en Justitie hebben 26 februari 2014 slechts een uitgeklede versie van het inspectierapport ‘Visuele bouwvallige situatie langs de carnavalsroute 2014’ van de voormalige interim-directeur van de uitvoeringsorganisatie Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP, voorheen Drov), Darwin de Lanoi, doorgestuurd gekregen. Zo was de evaluatie van de muur aan de Schottegatweg West 83 – die zich in deplorabele staat bevond en tijdens Marcha di Despedida instortte – eruit gelaten. Politieagent Elrick ‘Tico’ Ruiter die ondersteunende werkzaamheden voor de korpschef verricht, bevestigt dit.

Ruiter: “Op de locaties die wel in het rapport worden genoemd, zijn door de politie volop maatregelen genomen. Zelfs dubbele maatregelen! Dit door de panden/locaties die als onveilig werden aangeduid in het rapport dat wij ontvingen, zowel fysiek af te sluiten alsook op locatie agenten te plaatsen. Deze agenten hadden als taak het publiek van de locatie te weren en uitleg te geven over de reden daarvan en de onveilige situatie.” De agent benadrukt dat de politie ‘alle mogelijke maatregelen heeft genomen om de veiligheid van de burgers langs de carnavalsroute te waarborgen’.

Schuld afschuiven

“Tot onze verbazing hebben wij kennis genomen van het feit dat de advocaten van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), in de rechtszaak uitspraken hebben gedaan met enigszins een wijzende vinger naar de politie toe. Vandaar dat wij alle stukken wederom hebben opgezocht, de correspondentie met het ministerie zijn nagegaan en vast hebben gesteld dat de ingestorte muur daarin niet vermeld stond. Het is betreurenswaardig dat men zo poogt om de schuld af te schuiven naar andere overheidsdiensten. We weten ook niet wat de reden was om een onvolledig rapport op te sturen, maar de oorzaak ligt in dezen toch echt bij het ministerie”, aldus Ruiter.

Verginie raakte verlamd toen tijdens de Marcha di Despedida een muur langs de carnavalsroute instortte. Hierbij raakten in totaal tien personen gewond en hield Rita de Freitas Patricio blijvend rugletsel over. De VVRP-advocaten meenden in het kort geding woensdag dat er ook sprake is van ‘eigen schuld’ omdat van haar ‘ook eigen oplettendheid had mogen worden verwacht’, dit aangezien de slechte staat van de muur met het blote oog te zien was. Over de genomen maatregelen stelden de VVRP-advocaten dat het Land ter voorkoming van gevaarlijke situaties tijdens carnaval, ‘alle maatregelen heeft getroffen’. “Maatregelen die redelijkerwijs van het Land gevergd konden worden. Eventuele gevaren waren in kaart gebracht en de politie was geïnstrueerd om maatregelen te treffen op de gevaarzettende punten. Het Land was in de veronderstelling dat dit afdoende was om eventuele gevaren te voorkomen”, aldus de VVRP-advocaten. Nu blijkt dus dat de politie in dit geval helemaal niet was verwittigd.

Nalatigheid

De VVRP-advocaten gaven verder ook aan ‘dat het Land zich er niet van bewust was dat de muur nog een gevaar zou kunnen opleveren en dat het risico van een ongeval daadwerkelijk zou intreden’. Dit in tegenstelling tot de bevindingen in het voornoemde rapport.

De advocaat van Verginie, Richard Pols, zegt desgevraagd tegenover de Amigoe: “Dat men delen van een rapport weglaat is natuurlijk slordig. Dit is nalatigheid. De vraag werpt zich op wat de redenen hiervoor zijn geweest, wat bezielt iemand om delen uit een rapport weg te laten? Verder is het natuurlijk ook opmerkelijk dat men dat middels mondeling overleg – in aanloop naar een dergelijk groot evenement – niet achterhaalt en corrigeert. Maar uiteindelijk verandert er binnen ons standpunt niets. Wij achten het Land als geheel verantwoordelijk. Dit aangezien het Land er toezicht op dient te houden, ofwel de zorgplicht heeft om de veiligheid van de burgers te garanderen. Het Land – met alle betrokken ministeries en verantwoordelijke ministers – is in dezen voor 100 procent aansprakelijk.”

Darwin de Lanoi

Oud-interim-directeur van ROP, De Lanoi, kwam dit jaar meermaals negatief in het nieuws. Onder andere in juni toen bleek dat hij een bouwvergunning ‘op twijfelachtige wijze’ had verstrekt aan Centrum Supermarket. De vergunning was door hem afgegeven zonder dat het terrein in eigendom was van de supermarkt. De Lanoi heeft sinds maart vorig jaar ook een toegangontzegging tot het ROP-gebouw omdat hij een vrouwelijke collega op kantoor had opgesloten. Tegen hem is aangifte gedaan van ‘vrijheidsberoving’. Het is onduidelijk of De Lanoi nog steeds op de loonlijst van het VVRP-ministerie staat. Demissionair minister Suzy Camelia-Römer (PNP) was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties