30 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Geldboete van 2500 gulden geëist tegen Statenlid Thodé

HomeMediaAmigoe | Geldboete van 2500 gulden geëist tegen Statenlid Thodé
Geldboete van 2500 gulden geëist tegen Statenlid Thodé
Geldboete van 2500 gulden geëist tegen Statenlid Thodé | Foto MFK

WILLEMSTAD — Parlementariër Amerigo Thodé stond vanochtend terecht voor schending van ambtsgeheim in de zaak ‘Mantel’. Officier Clarelli Hato-Willems eiste hiervoor 2500 gulden boete tegen hem, waarvan de helft voorwaardelijk – te vervangen met 25 dagen hechtenis – en twee jaar proeftijd.

Advocaat Chester Peterson verzocht de rechter het OM primair niet-ontvankelijk te verklaren en subsidiair eiste hij vrijspraak voor zijn cliënt.

Zoals bekend beschuldigt het OM Thodé ervan zowel op 5 september vorig jaar tijdens een radio-interview als op 19 september tijdens een persconferentie van zijn partij, artikel 2:232 van het Wetboek van Strafrecht te hebben overtreden, alsmede artikel 59 van het Reglement van Orde voor de Staten (RvO). Thodé stond vandaag terecht hiervoor en om hem te steunen waren zijn familieleden aanwezig, waaronder zijn broer, agent Rigo Thodé. Ook partijgenoot Gilmar Pisas was aanwezig.

Volgens de officier heeft de politicus willens en wetens zijn geheimhoudingsplicht geschonden, door informatie naar buiten te brengen die tijdens een besloten vergadering op 4 september met het College financieel toezicht werd besproken. De voorzitter noch de commissie heeft hiervoor toestemming gegeven, aldus de officier. Ze voegde toe dat er ook geen verslag werd gemaakt van de vergadering, wat betekent dat de informatie niet hiermee openbaar was gemaakt. Zij haalde tevens de uitspraak van Thodé aan, dat hij zich niet aan de geheimhouding hoeft te houden, aangezien het volk recht heeft op de bekendgemaakte informatie.

De reden om de opname naar buiten te brengen werd vandaag door Peterson herhaald, namelijk om Pais (leider Alex Rosaria) te ontmaskeren, die al vier jaar de MFK ervan beschuldigt wanbeleid te hebben gevoerd, waardoor het volk met verregaande maatregelen geconfronteerd moest worden. Het volk móest weten dat het Cft deze uitspraak bestrijdt.

Peterson hield een uitgebreid betoog, dat hij opende met een quote van politicus Johan Thorbecke, een deel hiervan: “Openbaarheid is licht, geheimhouding is duisternis. Geheimhouding beveelt wantrouwen en geeft aan ontevredenheid of beweging de gevaarlijke wapens tegen het bestuur in handen.”

In zijn betoog noemde hij diverse soortgelijke zaken – gepleegd door onder anderen Rosaria – waarvoor het OM geen strafrechtelijk onderzoek heeft gedaan noch tot vervolging is overgegaan. Eén daarvan was het lekken van het Ecorys-rapport over de Isla-raffinaderij.

Tevens heeft het OM volgens Peterson ook niet de man van een officier van justitie vervolgd, terwijl ook hij geheime informatie van de veiligheidsdienst zou hebben gelekt. Ook een oud-minister zou belastinggegevens van derden publiekelijk hebben gemaakt, maar geen van hen werd vervolgd, benadrukte Peterson.

Hij wilde hiermee benadrukken dat het OM kennelijk politiek gekleurd is en dus aan politieke achtervolging doet, en dat beweringen van de officier dat het OM ‘kleurloos’ is, simpelweg niet kloppen. Het OM handelt dus in strijd met het gelijkheidsbeginsel en hij vraagt zich hardop af of de onderwereld ook het OM is binnengedrongen, aldus Peterson.

De officier gaf hierop aan niet bekend te zijn met de genoemde zaken, waarop de aanwezigen op de tribune hard moesten lachen, kennelijk omdat dit naar hun mening simpelweg niet klopt.

De rechter zal op 8 januari uitspraak doen in deze zaak.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. ‘waarop de aanwezigen op de tribune hard moesten lachen’.

    Ik moest vandaag werken. Dit waren waarschijnlijk Vigilante lezende onderstandstrekkers voor wie het bezoekje aan de rechtbank een aangename afwisseling was van het onder de boom zitten.

  2. Weer een MFK-er met een strafblad, na Schotte, Constantia en Jamaloodin.

    Hoe lang handhaven we het sprekend mantelpak Stella van Rijn nog die lid is van deze criminele bende en er zelfs haar baantje als secretaries general aan te danken heeft?

  3. Het is en blijft lachen met Perterson, als hij straks GERRIT SHOTTE ook op deze manier verdedigt kan Gerritje zeker op een jaartje of drie waarvan 1 voorwaardelijk met een proeftijd van 2.5 jaar rekenen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties