27 C
Willemstad
• zondag 28 april 2024

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 24, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Geit als nationaal symbool van Curaçao siert kuststrook

HomeMediaAmigoe | Geit als nationaal symbool van Curaçao siert kuststrook

door Favell Maduro

Met 'Kana nos Kosta' probeert de buurt het strand weer terug te claimen | Foto Persbureau Curacao
Met ‘Kana nos Kosta’ probeert de buurt het strand van Marie Pampoen weer terug te claimen | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Geiten, ze banen zich een weg om te gaan waar ze naartoe willen gaan. Laten zich niet tegenhouden, zijn eigenzinnig maar werken samen. De mensen op Curaçao kunnen een voorbeeld aan hen nemen.

Daarom hebben studenten, die samenwerken in het project ‘Kan nos kosta’, op verschillende muren langs de kust van Marie Pampoen tot Avila silhouetten van geiten op muren gespoten. Ook een aantal houten geiten sieren sinds vorige week de kuststrook.

‘Kana nos kosta (loopje langs de kust), is een samenwerkingsproject van studenten van de University of Curaçao, IBB en studenten en instanties uit onder andere Colombia, Uruguay, Canada en België. Sinds 2007 zijn er tussen de verschillende universiteiten en betrokken instanties een aantal projecten uitgevoerd. Van het maken van straatmeubilair tot wijkonderzoeken. Afgelopen week hebben de betrokkenen gewerkt aan projecten waar de bewoners en bezoekers van de wijken Marie Pampoen, Hala Canoa en Nieuw Nederland van kunnen genieten.

Lang geleden stonden de huizen in Nieuw Nederland en Hala Canoa nog ver van de kust. Iedereen kon toen nog vrij gebruikmaken van de strook langs de stranden daar. Tegenwoordig zijn er op de kust muren tot aan de waterkant opgetrokken. Hierdoor is de kustcorridor van Punda naar Marie Pampoen niet meer begaanbaar. Dat is zonde vinden de mensen die betrokken zijn bij ‘Kana nos kosta’.

In een week tijd hebben de studenten en medewerkers op verschillende plekken langs de kust een stukje van het gebied op symbolische wijze teruggenomen. Gewapend met spuitbussen zijn ze geiten gaan spuiten op muren die door de jaren heen langs de kust zijn verrezen. Met medeweten van de bewoners. Daarbij wilden ze geen politie op hun dak dus moesten ze de mensen in de buurt wel vertellen waar ze mee bezig waren. De bewoners gaven daarna alle medewerking. Nu bokken verschillende witte en zwarte geiten op de muren alsof ze een wandeling maken langs de kust.

Geiten hebben als eigenschap dat ze zich niet laten weerhouden. Of het nou om een bosgebied of een wijk gaat, ze weten wel hun weg te vinden. De ‘kaminda di kabritu’ (geitenpad) is een begrip op Curaçao. Geiten zijn ook altijd samen. Daarom heeft ‘Kana nos kosta’ dan ook een bokkende geit gekozen als symbool voor het project. Studenten van kunstinstituut IBB hebben zelfs een drietal houten geiten gebouwd die nu verspreid op het strand naar de zee staan te turen.

Naast de gespoten geiten is er ook heel veel gebouwd in een week tijd. Met hout van pallets is er bij Boca Simon een pergola opgetrokken. Verder op de kust van Marie Pampoen zijn er grote houten stoelen in elkaar getimmerd. “Daar kunnen de bewoners of bezoekers gaan zitten, naar de zee staren en even tot rust komen”, aldus een van de betrokkenen. ‘Kana nos kosta’ ziet mogelijkheden voor buurtbewoners om met toeristen langs de strook te gaan lopen. Gehoopt wordt dat ook toeristen dit gebied gaan ontdekken en dat er daardoor er ook een economisch impuls komt voor de bewoners in de wijken langs de kust.

Op een panoramafoto kan men de muren met bokkende geiten en andere bouwwerken zien. De panoramafoto is te zien op www.gigapan.com/gigapans/171796.

Op een panoramafoto kan men de muren met bokkende geiten en andere bouwwerken zien.
Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Als ik als toerist tussen een bokkeneiland en een tropische vogels eiland moet kiezen dan kies ik voor het laatste. Mensen hebben graag mooie vogels om hun heen in plaats van stinkende bokken.

  2. Hebben die mensen niets anders te doen dan ons mooie eiland tot bokken eiland te bestempelen? Als men op Curaçao tegen ”je” zegt dat je naar Chubatu ruikt dan weet je al ”hoe laat het is”…
    ”Isla di Chubatu” klikt niet leuk, er kleeft een vieze stank aan.

  3. Hoezo de geit als ”nationaal symbool van Curaçao?” Weten deze buitenlandse studenten dan niet dat de Trupial (oranje/zwarte vogel) al decennia lang HET nationaal symbool van Curaçao is? Deze mooie, slimme en oer Curaçaose vogel werd niet voor niets in vele oude liedjes bezongen en door grote poëten als Pierre A. Lauffer beschreven, zie Nationale Koloniale Collectie (KIT).
    Trouwens, het is al tig jaren verboden om geiten overal te laten scharrelen omdat ze alles kaal vreten met alle gevolgen van dien voor de natuur op onze dorre eiland. Hoezo bewondering voor geiten die hun gang gaan? Is dat het waar we naartoe willen?

    https://www.youtube.com/watch?v=2Z5dLeh6ehY

    Liedje over de Trupial en Chuchubi.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties