
WILLEMSTAD — Op Curaçao bestaat er geen officiële zika-meldingsplicht, maar huisartsen, specialisten en laboratoria houden zich wel aan de afspraak om dit melden aan Geneeskunde & Gezondheidszaken (G&Gz). Dat stelt de nationale epidemioloog Izzy Gerstenbluth.
De Nederlandse regering streeft naar een meldingsplicht voor besmettingen met het zika-virus, met ingang van 1 september. Artsen en laboratoria in heel Nederland, inclusief Bonaire, St. Eustatius en Saba, zijn dan verplicht om zika-infecties te melden aan de GGD. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid meldde dat vorige week aan de Tweede Kamer.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland bracht begin maart het advies uit dit in te voeren. Daarna vond er een consultatieronde plaats met artsen, laboratoria en andere betrokkenen. In Nederland is de meldingsplicht vooralsnog beperkt tot infecties tijdens de zwangerschap, bij pasgeborenen met aangeboren afwijkingen, als mensen voor behandeling in het ziekenhuis worden opgenomen en bij overlijden.
Op Curaçao is dit echter niet nodig, zegt Gerstenbluth. “Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over zika. Huisartsen, specialisten en laboratoria dienen alle zika-gevallen te melden.” Huisartsen doen dit via het ‘Vector-Borne Diseases-formulier’ en dit werkt volgens hem prima.
Bron: Amigoe