30 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Geen toezicht op dierenartsen

HomeMediaAmigoe | Geen toezicht op dierenartsen
Geen toezicht op dierenartsen
Geen toezicht op dierenartsen

WILLEMSTAD — Het beroep van dierenarts is niet beschermd op Curaçao. “Als je goed dieren kunt genezen, kun je jezelf dierenarts noemen.” Maar ook niet capabele dierenartsen kunnen ongestoord hun gang gaan. Dat ondervond Sandy van Dorpe toen zij een hond van een kennis wilde laten steriliseren.

Van Dorpe wilde een zeven maanden jonge hond laten steriliseren door een dierenarts op Bándabou. “Wat een simpele sterilisatie had moeten zijn, draaide uit op horror en veel lijden voor het dier”, aldus Van Dorpe. Het ging al fout bij de verdoving. De hond zou op woensdagmiddag verdoofd worden, waar Van Dorpe vraagtekens bij plaatste omdat de hond dan niet nuchter zou zijn. Vervolgens was de dierenarts niet te bereiken. Van Dorpe en de eigenaresse van de hond kregen vrijdagmiddag te horen dat de hond te sterk was geweest en pas donderdag was verdoofd.

Geneesmiddelen

“De wet bepaalt dat alleen dierenartsen of assistenten onder toezicht van een dierenarts bepaalde medicijnen mogen geven aan dieren”, zegt inspecteur geneesmiddelen Cleopatra Hazel. Onder deze medicijnen vallen bijvoorbeeld antibiotica, narcotica, vaccins en middelen die onder de opiumwet vallen. De Inspectie Geneesmiddelen oefent alleen toezicht uit op geneesmiddelen en de import en het gebruik van middelen die onder de opiumwet vallen. “Wij hebben in principe niets met dierenartsen te maken. Ik dacht dat het onder de Veterinaire Dienst viel”, aldus Hazel.

De gesteriliseerde hond wordt met hoge koorts afgeleverd bij de eigenaresse. “Ik voelde hardheid ter hoogte van de blaas, waar een gapende perforatie was. Er waren geen hechtingen te zien”, vertelt Van Dorpe. Op maandag besluit ze naar een andere dierenarts te gaan. “Gezien de hoge koorts kon zij alleen pijnstillers, een middel tegen hoge koorts en een antibioticum toedienen. Het gat was inmiddels ontstoken.”

Eigen verantwoordelijkheid

Hoofd van de Veterinaire Dienst Arnold Dwarkasing bevestigt dat dierenarts geen beschermd beroep is op Curaçao. “Het gaat volgens marktwerking. Als je goed dieren kunt genezen, kun je jezelf dierenarts noemen.” Dwarkasing vertelt ook dat dierenartsen wel bevoegd moeten zijn om bepaalde medicijnen te kunnen toedienen. Maar vooralsnog voert de Veterinaire Dienst daar geen toezicht op uit. Evenmin op de handelwijze van dierenartsen.

Minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) is op de hoogte van het probleem dat er geen toezicht is op dierenartsen. Hij geeft aan dat mensen met klachten over dierenartsen bij het ministerie van GMN terecht kunnen. Daarnaast gaat hij ervan uit dat dierenartsen hun verantwoordelijkheid voor dierengeneeskunde kennen. “Jarenlang is wetgeving met betrekking tot de beroepsuitoefening en handelingen van dierenartsen uitgebleven en nu worden we geconfronteerd met de gevolgen. We werken met hele oude wetten. Voorheen zijn er wel wetsvoorstellen ingediend, maar na 10-10-‘10 is alles stil blijven liggen.” Whiteman geeft aan wel prioriteit te hebben gegeven aan een aantal wetten, maar dierengeneeskunde valt daar niet onder.

Onherstelbare schade

Op dinsdagochtend bloedt de hond hevig. De eigenaresse heeft het dier in een doek gewikkeld. Wanneer de hond eenmaal op de operatietafel bij de dierenarts ligt, stroomt het bloed uit haar lijfje. “Nadat de dierenarts de hond had gesedeerd, en het bloed gedept was, kon ze eens goed bekijken wat er precies was gebeurd. Toen toonde ze me al de schade die dit jonge hondje had ondergaan tijdens wat een sterilisatie had moeten zijn.” Het blijkt dat de blaas en rechternier door de onkundige dierenarts waren beschadigd, evenals het weefsel binnenin. “De hond zou zo niet meer hebben kunnen leven. We hebben haar humaan laten inslapen.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

 1. “Het beroep van dierenarts is niet beschermd op Curaçao. “Als je goed dieren kunt genezen, kun je jezelf dierenarts noemen.”
  Dan ga je jezelf afvragen of de controle bij de veterinaire dienst ook verricht wordt door dierenartsen die misschien wel “goed vlees kunnen keuren”.
  Wordt het niet eens tijd dat de minister van volksgezondheid eens gaat ingrijpen?
  Kwakzalvers mogen dieren verminken doordat zij geen enkele opleiding, die
  normaliter 6 jaar duurt, gevolgd hebben?
  Stel je voor dat zo’n argument ook voor (huis)artsen zou gelden of is daar ook geen controle op.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties