31 C
Willemstad
• dinsdag 28 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Geen reden voor angst militair ingrijpen Venezuela’

HomeLandenRegioAmigoe | 'Geen reden voor angst militair ingrijpen Venezuela'

door Amigoe verslaggever Bobby Spier

Kaptein Luuk Voortman: 'Geen reden voor angst militair ingrijpen Venezuela'
Kaptein Luuk Voortman: ‘Geen reden voor
angst militair ingrijpen Venezuela’

ORANJESTAD — De lokale marine is zich niet specifiek aan het voorbereiden op een mogelijke escalerende situatie tussen Venezuela en Aruba of Amerika en Venezuela, zoals onlangs in een Nederlands artikel werd gesteld.

Luuk Voortman, kapitein der mariniers, vertelde gisteren in een gesprek met de Amigoe dat Aruba nog niet bang hoeft te zijn dat de onrust van Venezuela overslaat naar het Caribisch gebied. “Daar is tot nu toe geen enkele aanleiding voor.”

In het Nederlands Dagblad verscheen afgelopen dinsdag een artikel met de kop ‘Mariniers op Aruba staan op scherp’.

In het artikel wordt gesuggereerd dat de Nederlandse mariniers op Aruba klaar staan om direct in te grijpen als de onrust van Venezuela over slaat naar het Caribisch gebied. Tweehonderd mariniers zouden kunnen worden ingezet om ‘à la minute Nederlanders uit Venezuela weg te halen’.

Kapitein Voortman ontkracht deze bewering.

“Onze mariniers worden op het moment niet specifiek getraind op de situatie omtrent Venezuela.”

Wel legt Voortman uit dat de marine bezig is met het maken van plannen om lokale instanties alert te maken en te laten anticiperen op mogelijke situaties als de onrust in Venezuela doorzet.

“Hierbij kijken we naar de meest waarschijnlijke en de meest gevaarlijke situatie die kan ontstaan. Het meest waarschijnlijke richt zich voornamelijk op de vraag hoe wij als eiland een grote stroom vluchtelingen uit Venezuela kunnen opvangen en noodhulp kunnen bieden. De raffinaderij, WEB en de haven zijn voor ons belangrijke key-objecten waar, bij mogelijke dreiging, goederen afgeleverd kunnen worden.”

Het meest gevaarlijke gaat volgens de kapitein over een mogelijk militair ingrijpen in Venezuela.

“Maar daar is tot nu toe nog geen enkele sprake van.”

Geen verrassing

Naar aanleiding van het verschenen verhaal in het Nederlands Dagblad werden er twee dagen geleden Kamervragen gesteld aan Defensieminister Hennis Plasschaert (VVD). Ook daar werd volgens Voortman gesteld dat Aruba zich nog geen zorgen hoeft te maken.

Maartje van der Maas, woordvoerder van Defensie, stelt dat het artikel in het Nederlands Dagblad niet klopt en zo onnodig voor onrust heeft gezorgd.

“Het artikel in het Nederlands Dagblad is uit zijn context getrokken. Het verhaal is verschenen naar aanleiding van een artikel in het defensieblad Alle Hens, waarin een opsomming van gebieden wordt gegeven waar het in de wereld onrustig en onveilig is. Dat Venezuela bij één van die gebieden hoort, is geen verrassing.”

Het artikel in Alle Hens betreft een column van luitenant- generaal der mariniers en Commandant Zeestrijdkrachten, Rob Verkerk. Verkerk schrijft in zijn artikel dat er zich ook gevaren aan de grenzen van ons Koninkrijk voordoen, zoals Aruba.

In de column wordt er nergens gesproken over het feit dat de marine getraind wordt om in te grijpen in Venezuela of zich klaar maakt om Nederlanders uit Venezuela te evacueren. Wel wordt op het moment een deel van de lokale marinierseenheid getraind in Amerika om op te treden tegen ‘geweld in het hoogste spectrum’ ofwel daadwerkelijke oorlogssituaties.

Kapitein Voortman en woordvoerder Maas benadrukken beiden dat deze training niets te maken heeft met de huidige onrust in Venezuela, maar slechts onderdeel is van het reguliere oefenprogramma dat jaarlijks terugkeert.

Venezuela

Al lange tijd is de politieke situatie in Venezuela onstabiel. Onlangs noemde de Amerikaanse president Barack Obama, Venezuela een ernstige bedreiging voor omliggende gebieden en kondigde nieuwe sancties aan tegen het land.

Als reactie kocht Venezuela afgelopen dinsdag een pagina in de New York Times, waarop het land een persoonlijke brief aan het Amerikaanse volk publiceerde. In deze brief is te lezen dat Venezuela geen bedreiging vormt voor de Verenigde Staten en dat Barack Obama zijn sancties moet intrekken.

Op de vraag of door de huidige houding van Amerika, de dreiging voor Aruba is vergroot, reageren Voortman en Maas beiden:

“Dat kunnen wij niet zeggen. Dat moet men in Nederland bepalen. Wel kunnen we stellen dat er tot nu toe geen enkele reden is om bang te zijn voor Venezuela.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties