28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Geen actie commissie ‘Rijks’ naar aanleiding motie Staten

HomeMediaAmigoe | Geen actie commissie ‘Rijks’ naar aanleiding motie Staten
Geen actie commissie ‘Rijks’ naar aanleiding motie Staten
Geen actie commissie ‘Rijks’ naar aanleiding motie Staten

WILLEMSTAD — De Commissie Koninkrijksaangelegenheden van de Nederlandse Tweede Kamer zal niets doen met de motie van de Staten waarin de introductie van een geschillenregeling binnen het Koninkrijk wordt bepleit.

In een bericht aan de Staten van Curaçao wordt echter niet uitgesloten dat individuele Tweede Kamerleden op eigen initiatief nadere initiatieven aan de hand van de brief kunnen nemen.

De Statenmotie dateert van een openbare vergadering van 15 februari van dit jaar. De motie werd na unaniem door de Staten te zijn aangenomen, naar Nederland verstuurd. In een brief van 23 maart kregen de Staten te horen dat de motie in een procedurele vergadering van de Vaste Commissie Koninkrijksaangelegenheden is behandeld. Nog diezelfde dag is een brief opgesteld en naar de Staten gestuurd, die overigens pas op 3 april bij het parlement van Curaçao binnen is gekomen.

Middels de motie keurden de Staten van Curaçao de besluitenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) tussen de parlementen van Curaçao, Aruba, St. Maarten en Nederland goed, dat in januari van dit jaar op St. Maarten werd gehouden. In de motie wordt de regering aangespoord om alles over te nemen wat in het kader van de geschillenregeling is afgesproken tijdens de Ipko’s van mei 2015 en januari 2016.

Ook wordt de regering van Curaçao aangespoord om zo snel mogelijk in beraad te gaan met de regeringen van Aruba en St. Maarten om zo tot een mogelijke Rijkswet voor de geschillenregeling te komen. Hiervoor moeten de regeringen gebruik maken van het voorontwerp van de Rijkswet dat de parlementen van Aruba, Curaçao en St. Maarten hebben opgesteld.

In haar reactie stelt de Commissie Rijks van de Nederlandse Tweede Kamer dat de brief voor kennisgeving is aangenomen en dat daarmee als commissie geen nadere actie ondernomen zal worden, met de kanttekening erbij dat de mogelijkheid bestaat dat Kamerleden ‘desgewenst zelf nadere initiatieven naar aanleiding van uw brief kunnen nemen.’

Al jaren gaan er stemmen op voor een geschillenregeling in het Koninkrijk die met een bindend advies moet komen over conflicten tussen de Koninkrijksregering en de regeringen van de landen binnen het Koninkrijk. Er ligt nu een voorstel van het Caribisch deel van het Koninkrijk op tafel opdat de Hoge Raad deze taak op zich zal nemen. De Hoge Raad zal met bindende adviezen moeten komen over eerdergenoemde conflicten. Maar de Nederlandse minister van Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk (PvdA), heeft een voorstel gelanceerd opdat Curaçao, Aruba en St. Maarten een niet-bindend advies kunnen vragen aan de Raad van State over beslissingen van de Rijksministerraad. Dit voorstel is niet echt positief ontvangen in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Als een “zoekt u het maar uit,wij doen hieraan niet mee”
    In Nederland is de hoogste bestuursrechter de Raad van State met de Koning aan het hoofd.
    De Hoge Raad heeft een heel andere functie dan te scheidsrechteren tussen landen.
    En dat Nederland klakkeloos een ontwerp van de eilanden over zou nemen is ook wat overdreven gedacht.
    De gouden tijden van weleer zijn voorbij, iedereen houdt zijn eigen broek op.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties