27 C
Willemstad
• zaterdag 13 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Gedeelde zorg om uitstoot’

HomeMediaAmigoe | ‘Gedeelde zorg om uitstoot’
Plasterk-Whiteman-Overleg Isla raffinaderij
Whiteman en Plasterk in overleg tav milieuproblematiek Isla raffinaderij

WILLEMSTAD — Het aanbod van Nederland om aan de hand van een Tweede Kamermotie samen met Curaçao pro-actief scenario’s te ontwikkelen die als basis kunnen dienen voor een duurzame oplossing voor de Isla-problematiek, wordt door de Curaçaose overheid bijzonder gewaardeerd.

Dit bevestigt premier Ben Whiteman (PS) naar aanleiding van het gesprek dat hij had met minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties, die de afgelopen dagen op Curaçao was.

“Tijdens de bespreking is nog niet gespecificeerd op welke wijze deze hulp ingevuld zal worden, maar dat zal voornamelijk op technisch gebied zijn. Duidelijk is dat wij de zorg delen omtrent de uitstoot en het terugdringen daarvan op korte termijn als prioriteit zien. De Curaçaose overheid denkt dus aan ondersteuning op technisch vlak, met betrekking tot versterking van het inspectieprotocol.”

De premier licht toe dat hij tijdens het gesprek met Plasterk ook de reeds bestaande samenwerking met Nederland heeft aangehaald. “Ik heb dus ook aangegeven dat er met hulp ofwel advies van Nederland met de ‘Inspectie Leefomgeving en Transport’ (deze dienst bewaakt en stimuleert de naleving van wet- en regelgeving voor een veilige en duurzame leefomgeving en transport, red.) van het ministerie van Infrastuctuur en Milieu al bijna twee jaar wordt samengewerkt. Dit ter versterking van de milieu-inspecties, wat gefaseerd verloopt. We hopen dan ook met verdere technische ondersteuning het terugdringen van de vervuiling nog meer te kunnen aanzwengelen”, aldus de premier.

Whiteman haalt verder aan dat ook het ingeslagen traject van de overheid om tot modernisering van de bestaande raffinaderij te komen – met het oog op de afloop van het contract met PdVSA, de exploitant van de raffinaderij, in 2019 – tijdens de ontmoeting met minister Plasterk aan bod is gekomen. “Ik heb over het verloop van de onderhandelingen ter modernisering van de raffinaderij en de plannen daaromtrent een overzicht gegeven. De onderhandelingen verlopen goed en gaan gestaag door.”

Zoals gisteren belicht, omschreef minister Plasterk de uiteenzetting van de Curaçaose overheid omtrent de plannen voor een overstap op een schoner producerende energiecentrale (aardgas, red.) als ‘bijzonder interessant’.

Op de vraag of de onderhandelingen met PdVSA worden gevoerd, antwoordt Whiteman: “Ik kan daar vanuit strategisch oogpunt, omdat het een gevoelige kwestie betreft, vooralsnog geen uitspraken over doen. Maar in ieder geval gaat onze aandacht er nu naar uit om een modus te vinden ter overbrugging van de oude situatie naar de nieuwe, waarbij het terugdringen van de vervuiling centraal staat”, aldus premier Whiteman.

Bron: Amigoe

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties