27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 05:45

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...

DH | Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoe | Gecombineerde straf geëist tegen mishandelende agenten

Amigoe | Gecombineerde straf geëist tegen mishandelende agenten

door Jomaira v/d Meulen

Gecombineerde straf geëist tegen mishandelende agenten
Gecombineerde straf geëist tegen mishandelende agenten

WILLEMSTAD — Politieagenten Jefferson A. (45) en Tyson C. (31) van wijkteam Otrobanda hoorden woensdagmiddag de officier gecombineerde celstraffen tegen hen eisen voor ambtsmisdrijf en (poging tot) zware mishandeling (met een wapen) van de 22-jarige man, Stanley Coffy, op 27 september vorig jaar in de wijk Panamá en op 9 oktober van dat jaar in een cel van het politiebureau Otrobanda.

Tegen A. eiste de officier achttien maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk en drie jaar proeftijd. Ook verzocht de officier de rechter ontzetting uit zijn ambt voor een periode van vijf jaar als bijkomende straf op te leggen. Als het aan de officier ligt hoeft C. niet te zitten. De officier eiste zes maanden celstraf geheel voorwaardelijk, drie jaar proeftijd, een werkstraf van 240 uur en ontzetting uit het ambt voor een periode van drie jaar.

Coffy stapte op 29 september naar de politie om aangifte te doen van politiegeweld tijdens zijn aanhouding in Panamá. Ook zijn foto werd in de (sociale) media gepubliceerd waarop de ernstige verwondingen aan zijn gezicht duidelijk te zien waren. Coffy werd eerder aangehouden omdat hij verdacht werd van diefstal van fietsonderdelen.

De agenten verklaarden dat de verdachte agressief werd op het moment dat hem vragen over zijn betrokkenheid bij de diefstal werden gesteld. Op een gegeven moment zou Coffy de agenten zelfs hebben bedreigd waarop de agenten overgingen tot de aanhouding van de man. Coffy verzette zich hier echter tegen en de politie moest geweld gebruiken, blijkt uit het politiebericht. De man liet in de media weten dat de politie buitensporig geweld heeft gebruikt om hem aan te houden. De agenten zouden hem vragen hebben gesteld over de diefstal en hij zei hier niets van te weten waarop de agenten hem beledigden door hem ‘payaso’ (clown) te noemen.

De man beledigde de agenten op dezelfde manier terug waarop hij door de agenten in elkaar werd geslagen. Deze verklaring wordt door getuigen ondersteund alsmede door de medische verklaring en het verslag van de forensische patholoog (FP).

Agent A. is ook door de politie gehoord en hij bekende zijn wapenstok te hebben gebruikt. Alleen verklaart hij dat hij Coffy enige tikken had gegeven aan zijn handen en schouders. Uit het rapport van de FP blijkt echter niet dat er sprake was van enkele tikken met een wapenstok maar van toegebrachte verwondingen. Hij concludeert dat het merendeel van de letsels zonder enige twijfel de resultaten zijn van meerdere stomptrauma’s tegen het lichaam.

In het algemeen kan worden gesteld dat in gevallen waar botte wapens worden gebruikt het wapen een karakteristieke afdruk kan achterlaten waaruit geconcludeerd kan worden van welk soort wapen gebruik is gemaakt. Een dergelijke opvallende afdruk kon worden gevonden op de rechterslaap. Overeenkomstige stompe voorwerpen ter vergelijking zijn niet beschikbaar, aldus de FP. Het vinden van kneuzingen op de rechter bovenarm en het linker voorhoofd geven het gebruik van een lineaire object, bijvoorbeeld een wapenstok met de bijbehorende dimensies, aan. De scheur op het rechter jukbeen kan worden veroorzaakt door een klap met een vlakke hand of gebalde vuist, maar vaker worden zulke wonden veroorzaakt door stompe voorwerpen, aldus de FP.

De kracht was sterk genoeg om een ernstige verwonding te induceren zodat een toevallige aanraking terwijl je aan het ‘tikken’ bent onwaarschijnlijk lijkt. “Anderzijds was de slag duidelijk niet sterk genoeg om een breuk van het jukbeen, wat vaak waargenomen wordt bij ernstige trauma van het jukbeen, te veroorzaken.”

Tevens lijkt een val als oorzaak van de verwondingen in het gezicht onwaarschijnlijk vanwege het ontbreken van gelijktijdige verwondingen zoals schaafwonden op het voorhoofd of de neus.

“Samengevat kunnen er voor het incident van 27 september vorig jaar tenminste vijf toegebrachte verwondingen duidelijk worden onderscheiden; vier aan het hoofd en één aan de rechterarm.”

Politiecel

Bovendien werd de man tien dagen later in het verkeer door A. gezien, achtervolgd, naar de grond geduwd, geslagen en meegenomen naar het politiebureau waar hij in een cel van het politiebureau Otrobanda werd mishandeld. Coffy deed de dag daarop aangifte.

Dat er sprake is geweest van buitensporig geweld volgt naar het oordeel van het OM uit de omstandigheid dat het geweld op Coffy is toegepast nadat er een valse melding was van een strafbaar feit, het aanwenden van onbevoegd gezag (hij verzocht assistentie omdat Coffy hem aan het achtervolgen zou zijn wat later niet waar bleek te zijn), Coffy onrechtmatig werd aangehouden en op de bank in een cel van het politiebureau Otrobanda lag.

“Nadat Coffy in een cel werd geplaatst na een onrechtmatige aanhouding, werd er door de twee politieagenten geweld op hem toegepast terwijl de noodzaak daartoe naar het oordeel van het OM onbegrijpelijk en zinloos was.”

Enkele agenten verklaarden gezien te hebben dat het slachtoffer verwondingen had en dat hij bloedde, ook dat agent A. de man zakdoekjes had gegeven om het bloed aan zijn lichaam en de muren van de cel schoon te maken maar dat agent A. pretendeerde niet te weten hoe de man gewond was geraakt. C. ontkent iets met de verwondingen te maken te hebben en A. liegt over de reden waarom de man zich in de cel bevond.

Het OM is van oordeel dat de tenlastegelegde poging tot zware mishandeling van Coffy door A. en C. in de cel van het politiebureau wettig en overtuigend bewezen kan worden verklaard.

Claim

Het slachtoffer diende op zijn beurt een claim in voor schadevergoeding van 44.692 gulden, voor onder meer een gouden ring en gouden ketting die tijdens de zware mishandeling kapot zijn gemaakt. De rest is voor opgelopen trauma. Vonnis is over drie weken.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Je hoeft niet veel moeite te doen om de rotte appels, de politiehufters, op te sporen. Standaardgedrag 24/24, je kan het niet missen of je moet (ook) dubbelgehandicapt zijn. Je hebt die dure camera’s van Navarro daar niet eens voor nodig. Trouwens als je een eenvoudige melding doet bij hem over een slechts onbeschofte agent, hoor je, natuurlijk (!) nooit wat.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties