Democracy now! | Monday, May 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | ‘Nederland stuurt vaccins voor heel Suriname’

Nederland heeft toegezegd ongeveer 700.000 coronavaccins naar Suriname te sturen, ruim voldoende voor de gehele bevolking. De Surinaamse president Chan Santokhi zei dit zaterdag tijdens een bijeenkomst,...

Nu.cw | Voedselbank Curaçao krijgt donatie van 100.000 gulden

Stichting Johannes Bosco heeft een donatie van 100.000 gulden toegezegd aan de Voedselbank Curaçao. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat de Voedselbank vorig jaar ontving...

ParadiseFM | Stranden overdag toegankelijk; avondklok vanaf 23 uur

De regering kondigde vanmorgen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Al deze maatregelen gaan in op woensdag 19 mei. Hier staan ze op een rij: De avondklok...

ParadiseFM | Morgen laatste vaccinatiedag in Sambil

Winkelcentrum Sambil stopt woensdag als vaccinatiecentrum. Dat betekent dat morgen, dinsdag 18 mei, de laatste dag is dat mensen daar voor hun coronavaccin terecht kunnen. De sporthal...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Fundashon Adelanto Domi Abou slaat handen ineen

HomeMediaAmigoe | Fundashon Adelanto Domi Abou slaat handen ineen

Carnaval Curaçao Gran Marcha 2014 - 25
Fundashon Adelanto Domi Abou slaat handen ineen voor behoud carnavalsroute

WILLEMSTAD — Fundashon Adelanto Domi Abou heeft een commissie in het leven geroepen die morgen met minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (PNP) over de carnavalsroute van gedachten wisselt. De commissie wil de minister ervan overtuigen om zijn besluit de stoet niet door Roodeweg in Otrobanda te laten lopen, terug te draaien.

Jonathan Plantijn, voorzitter van Fundashon Adelanto Domi Abou, is erg verbaasd dat er geen concreet rapport over de gewijzigde carnavalsroute voor 2015 op tafel ligt. Hij is ervan overtuigd dat er krachten zijn die het volksfeest de das om willen doen.

Geruchten dat de commissie binnenkort een protestmars organiseert wuift Plantijn weg. “Een protest helpt niet. We willen de dialoog aangaan. Daarom praten we morgen met Balborda.” Hij gelooft niet dat harde muziek de vervallen panden langs de huidige route kan laten instorten. “Door regen brokkelen stukken steen af. Doordat er geen rapport is, is er ruimte om aan het standpunt van de minister te twijfelen. Niemand kan ons zeggen dat hun conclusie klopt. Als er geen gevaar dreigt voor omstanders, dan moet het carnaval in de Roodeweg blijven”, aldus Plantijn.

Het verzet tegen het overheidsplan is gebaseerd op het verdwijnen van een traditie. Plantijn: “De sfeer tijdens het carnaval is een van de redenen. Mensen komen dan bij hun familie in Otrobanda logeren, het is gezellig, mensen barbecueën langs de weg. Het aantal mensen dat zich altijd bij de Roodeweg verzamelt kun je niet accommoderen langs de JPF, zoals de overheid wil. Daarnaast krijgen de kleine bedrijven langs de carnavalsroute in die periode extra inkomsten. Dat pak je zo van hun af.”

De commissie die onlangs in het leven is geroepen adviseert de overheid het gebied rondom de panden met instortingsgevaar af te zetten. “Zo kan niemand gewond raken. Als de overheid geen geld heeft om dat te doen, dan doen we het zelf”, aldus Plantijn. Er moet volgens hem een duurzaam beleid voor het carnaval komen waardoor de discussie over de onveilige route niet opnieuw gevoerd hoeft te worden.

De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van Fundashon Adelanto Domi Abou, Federashon Otrobanda, Komishon Wishi/Marchena (Kenneth Valpoort), vertegenwoordigers van het carnaval waaronder de stellagehouders bij Hanchi di Polar zoals Chati Constancia.


Opleving voor Otroband
a

Woensdag zullen de Statenleden van de Commissie Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning de huidige carnavalsroute inspecteren. Melvin Cijntje, fractieleider van Pueblo Soberano, maakte zaterdag tijdens de wekelijkse partijbijeenkomst weer duidelijk dat Otrobanda grote evenementen zoals carnaval nodig heeft om niet dood te bloeden. De binnenstad (Roodeweg tot aan Pietermaai) is volgens hem toe aan een opleving. De laatste drie jaren trok het carnaval door de Roodeweg, lang het Brionplein. Daar heeft PS-Statenlid Jaime Cordoba voor gezorgd. De carnavalsoptocht had eigenlijk ook door Punda moeten gaan. Daar werd een stokje voor gestoken. Charles Cooper van politieke partij MAN stelde toentertijd dat de pontjesbrug het gewicht van de stoet niet zou kunnen dragen.

PS droomt ook van een Tumbafestival in Otrobanda in plaats van bij het Festival Center in Brievengat. Grote concerten behoren volgens Cijntje in het stadscentrum. Meer dan een jaar geleden steunde de coalitie het voostel van PS om het Rifstadion in een urbaan honkbalstadion met een entertainmentcenter te veranderen. “Daar vechten we al een paar maanden voor”, zegt Cijntje. “Je merkt dat er een vrees is om dit plan ook uit te voeren.”

Otrobanda is toe aan een facelift. Zo vindt Cijntje dat er te veel kerkhoven in dit stadsdeel zijn. Ook zal het nieuwe ziekenhuis niet voor de gewenste economische activiteiten zorgen. Het huidige St. Elisabeth Hospitaal moet in een commercieel centrum met woningen veranderen. Hierdoor zijn er constant activiteiten in het stadscentrum.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Er moet eerst weer een muur omvallen of mogelijk zelfs meer en er moet weer iemand verlamd raken, en zelfs dan gaan we nog gewoon door.
    Simpelste oplossing: Het volume naar beneden, maar dat kan op Curacao niet natuurlijk, want wat het meest voor de hand ligt dat doen we hier immers nooit. En de winkeliersvereniging interesseert het ook geen moer als er weer zoiets al vorig jaar gebeurt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties