WILLEMSTAD — De ietwat rillerige start’ in de ochtenduren van Fuikdag – door bewolking, regen en een frisse gevoelstemperatuur – kon de pret van de bezoekers van het jaarlijkse waterfestijn niet drukken.
Ook gisteren baanden booteigenaren zich massaal – naar schatting 200 boten – naar de binnenbaai van Fuik. Het feest op water dat traditiegetrouw de eerste zondag van het jaar wordt gevierd, verliep vrijwel zonder incidenten. De eerste schoonmaak van de baai door vrijwilligers is vanochtend reeds afgerond.
‘Het was een gezellige Fuikdag- viering die rustig, in ontspannen sfeer en vrijwel zonder incidenten is verlopen. De verscherping van de regels door het ministerie van Justitie, ofwel de naleving van de striktere regels door de bezoekers, begint zijn vruchten af te werpen”,
beaamt zowel kustwachtwoordvoerder Roderick Gouverneur, als Lusette Verboom van de vrijwilligers zeereddingsorganisatie Citro.
“De striktere regels zorgen ervoor dat iedereen weet wat wel en niet mag of kan. Het was ditmaal niet zo bomvol, waarbij de bezoekers zonder gekte plezier hebben kunnen maken”,
aldus Verboom. Ook Gouverneur stelt dat er dit jaar naar schatting iets minder boten en bezoekers waren, maar dat het plezier er niet minder om was. Hij benadrukt dat de samenwerking tussen de verschillende organisaties en hulpdiensten ‘gesmeerd verliep’.
De kustwacht die op water voor een goed verloop waakte, was ook in de lucht vertegenwoordigd en nam foto’s van het feest. Dat het genot van het feest niet alleen op water werd nagestreefd, bevestigt Blue Skies Helicopters, dat veel animo kende voor ‘scenic helicopter tours’ waarbij het feest ook uitvoerig op beeld werd vastgelegd.
Schoonmaak Vrijwilligsters Josette Kölker- Boomgaart en Corinne Senior, die jaarlijks de inzet van vrijwilligers coördineren bij de schoonmaakacties na de viering van Fuikdag, melden verheugd dat de afvalhoop op strand en tot 3 meter vanaf de wal in water, beduidend minder was.
“In het water hebben we slechts één netje met afval aangetroffen. In het verleden was dat wel anders, toen lag de gehele waterlijn bezaaid met blikjes en overig afval”,
aldus Kölker-Boomgaart vanochtend rond half elf, na afronding van de eerste opruimactie. Ze kan nog geen melding maken van de totale hoeveelheid afval, aangezien de tweede opruimactie onderwater en van de mangroven aanstaande zaterdag plaatsvindt. Pas daarna zal Selikor het afval ophalen.
De onderwaterschoonmaakactie wordt door Senior gecoördineerd in samenwerking met de Curaçao Clean Up waar ervaren duikers zich nog voor kunnen aanmelden via de Facebook- pagina van voornoemde stichting. Doorgaans wordt met inzet van ongeveer 25 duikers het afval opgedoken.
Bron: Amigoe