29 C
Willemstad
• dinsdag 21 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Franco zet Schotte uit Statenvergadering

HomeMediaAmigoe | Franco zet Schotte uit Statenvergadering

Wegens ondermijning van zijn gezag

Franco zet Schotte uit Statenvergadering | Persbureau Curacao
Franco zet Schotte uit Statenvergadering | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Statenvoorzitter Mike Franco heeft parlementariër Gerrit Schotte vandaag de zaal uitgezet. Dat gebeurde nadat die twee onenigheid hadden gekregen over het hanteren van de regels in de Staten.

Ook met Omayra Leeflang kreeg Franco het aan de stok. Het was de eerste keer dat Franco een volksvertegenwoordiger uit de zaal liet zetten.

Aan het begin van de vergadering over Feffik had Statenvoorzitter Franco (PAIS) aan onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang duidelijk gemaakt dat zij het woord niet kon voeren over een ander onderwerp.

Dit schoot Schotte (MFK), die na Leeflang het woord mocht voeren, in het verkeerde keelgat. Schotte zei tegen Franco dat die wederom de democratie vertrapte. In zijn spreektijd zette Schotte zijn venijnige toon voort.

De ministers Dick van Onderwijs en Larmonie van Soaw werden door de MFK-leider echter vriendelijk begroet. Beide ministers zijn van Pueblo Soberano.

Schotte groette hen met een enorme steek naar minister Palm (Pais), die gisteren en eergisteren bij de Staten was om zijn haven- en luchthavenbeleid te verdedigen. Schotte zei tegen de aanwezige ministers dat ze voor alles dames zijn. Hij zei te hopen dat zij zich als dames zouden gedragen en in tegenstelling tot de mannelijke minister die gisteren in de Staten was, wel de waarheid zouden vertellen.

Statenvoorzitter Franco is van dezelfde partij als minister Palm. Schotte beschuldigde Palm gisteren van liegen en het verdraaien van de waarheid. Al langer is er een mondeling gevecht gaande tussen verschillende politici van Pais en MFK.

De partijleiders Alex Rosaria van Pais en Gerrit Schotte van MFK vliegen elkaar vaak publiekelijk in de haren. Heen en weer worden er verwijten gemaakt. Onlangs liet Rosaria weten dat Schotte niet in het parlement mag zitten, omdat hij verdachte is in de zaak-Babel.

Ook tussen MFK’er Amerigo Thode en Pais-woordvoerder Allison Manuel kwam het vorig jaar tot een botsing, nadat er stiekem opnames waren gemaakt tijdens een vertrouwelijke vergadering tussen leden van de Staten en de Commissie Financieel Toezicht. Delen van de vergadering werden openbaar gemaakt, waarna leden van de MFK en Pais elkaar van lekken beschuldigden.

In de vergadering van vanochtend liep het weer behoorlijk mis. Na Schotte enige tijd te hebben aangehoord, besloot voorzitter Franco in te grijpen. Dat was nadat Schotte duidelijk had aangegeven dat hij geen zin had om het woord tot de voorzitter te richten. Iets wat in de regels van het parlement staat.

Schotte zei Franco niet meer aan te kunnen zien vandaag en richtte het woord tot het volk en de aanwezige ministers. Dat was onacceptabel voor Mike Franco, hij gaf Schotte een waarschuwing. Toen Schotte duidelijk maakte zich niet de mond te laten snoeren, sloot Franco zijn microfoon. Schotte praatte door, waardoor Franco besloot om de vergadering te schorsen en de parlementariër uit de zaal te zetten.

Na enkele minuten heropende Franco de vergadering. De voorzitter gaf aan het niet te accepteren dat Schotte zich als voorzitter gedraagt.

“Er kan maar één voorzitter hier in de zaal zijn.”

Franco hekelde de vrijheid die sommige Statenleden nemen door zich direct te richten tot de ministers. Nadat Franco enkele delen van de Statenregels had herhaald, vroeg hij de parlementariërs om zich hier ook aan te houden.

Toen Omayra Leeflang het woord kreeg, kwam ze terug op het incident tussen Franco en Schotte. Leeflang gaf aan het niet eens te zijn met de manier waarop Franco de regels hanteerde. Zij zei het woord te hebben gevraagd voordat de sprekers aan het woord kwamen. Hierdoor was de sprekersvolgorde volgens haar niet verstoord.

Hiermee streek ze de Statenvoorzitter tegen de haren in. Franco, die zich al had geërgerd aan Schotte, kapte Leeflang geirriteerd af. Toen Omayra Leeflang het woord kreeg, kwam ze terug op het incident tussen Franco en Schotte. Leeflang gaf aan het niet eens te zijn met de manier waarop Franco de regels hanteerde.

Zij zei het woord te hebben gevraagd voordat de sprekers aan het woord kwamen. Hierdoor was de sprekersvolgorde volgens haar niet verstoord. Hiermee streek ze de Statenvoorzitter tegen de haren in. Franco, die zich al had geërgerd aan Schotte, kapte Leeflang geïrriteerd af.

Franco maakte de parlementariër duidelijk het niet te accepteren dat ook zij aan zijn autoriteit toornt. In tegenstelling tot Franco bleef Leeflang kalm.

“Ik laat u mij niet het bloed onder de nagels vandaan halen of op de kast jagen. Ziet u niet dat ik kalm blijf? Ik heb op mijn leeftijd geleerd om te chillen”,

beet ze diplomatisch terug. Andere Statenleden gebruikten hun spreektijd om schande te spreken van wat zich in het parlement had afgespeeld. Eugene Cleopa (Pais) steunde de voorzitter.

Cleopa vergeleek wat er was gebeurd met een opstandig kind dat het onderwijs verstoort. Dat wordt ook de klas uitgezet, gaf Cleopa aan.

Monique Koeijers-Felida (MFK) noemde het gebeuren een explosie van emotie. In haar spreektijd richtte zij het woord keurig tot de voorzitter ‘om op niemand’s tenen te trappen’.

Humphrey Davelaar (PNP) begreep wat zich in de Staten had afgespeeld niet helemaal. Volgens hem worden de Statenleden door marsmannetjes aangestuurd.

Achteraf sprak Franco wat rustiger over het incident.

“Ik begon net te lezen waar de vergadering over zou gaan, toen Omayra Leeflang haar hand opstak. Ze wilde praten over iets wat in een ochtendkrant stond, wat sowieso niet waar was.

Het ging over het beleid van minister Palm. Dat is heel wat anders dan onderwijs, dat op de agenda stond. Dus heb ik haar duidelijk moeten maken dat we daar niet over konden praten vandaag.”

De verwijdering van Gerrit Schotte heeft alleen gevolgen voor de vergadering over Feffik, die vandaag is begonnen. Die vergadering is geschorst en gaat op een later tijdstip verder. Dan mag Schotte er ook niet bij zijn.

Bij alle andere vergaderingen van het parlement is de MFK-voorman gewoon welkom.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Heb na lang na denken toch deze foto van Gerrit de raaf uitgeprint en boven mijn bed gehangen, ik ben nooit zo prettig opgestaan uit bed als nu, ff kijken naar dat koppie en mijn dag kan niet meer stuk.

  2. Geef Schotte zijn diplomatieke paspoort terug waarvan hij valse aangifte van vermissing heeft gedaan en laat hem reizen, ver ver weg van Curacao.

    Wat mij betreft met privefotoslaaf Soemanta, stoeipoes Stella en zijn dementerende vader Hendrik.

    O ja, Irma Lips mag ook mee.

  3. Ik hoop dat er snel nieuwe verkiezingen komen. Het blijft maar doorgaan een nieuwe jonge generatie politiek geschoolde personen heeft Curacao nodig. Lijkt wel een soap zonder einde.

  4. Ons nationale snaakje kan zich weer eens niet aan de toch simpele regeltjes houden… Maar ach, hij heeft al zo vaak bewezen dat niet te kunnen en is daar al meerdere malen voor bestraft/veroordeeld. Deze man hoort gezien het verleden en de lopende zaken uit het heden gewoonweg niet in de Staten thuis.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties