Amigoe | Fonseca wil vrijgelaten worden

Fonseca wil vrijgelaten worden | Persbureau Curacao

‘Vast zonder titel’ | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Burney ‘Nini’ Fonseca, verdacht van het mede-beramen van de moord op politicus Helmin Wiels (PS), wil vrijgelaten worden. Het verzoek wordt donderdag door het hof behandeld.

Fonseca zit volgens zijn advocate, Marije Vaders, nu in een gevangenis in Nederland ‘vast zonder titel’.

De raadsvrouw baseert haar verzoek onder andere op het feit dat de termijn, om Fonseca langer vast te houden nadat hij in hoger beroep is gegaan, niet tijdig is verlengd door het Openbaar Ministerie. Fonseca is vorig jaar op 30 oktober door het gerecht in eerste aanleg veroordeeld tot vier jaar cel voor het witwassen van grote sommen geld, die verkregen waren uit drugshandel.

Dit witwasonderzoek, genaamd Rizinia, is een voortvloeisel van de onderzoeken Magnus (het daadwerkelijk plegen van de moord op Wiels) en Maximus (het beramen van de moord). Gedurende de onderzoeken naar de feitelijke plegers van de moord op Wiels, en de intellectuele daders daarachter, werd via telefoontaps toevallig een handel in verdovende middelen ontdekt.

Verder moet Fonseca dus op 10 juni ook nog terechtstaan voor het beramen van de moord. Die zaak werd in augustus 2014 voor onbepaalde tijd aangehouden. Fonseca ging tegen het vonnis in de witwaszaak op 31 oktober in hoger beroep.

Volgens de wet wordt het bevel gevangenhouding dan vijf maanden van kracht, zo voert de advocate aan. Het bevel gevangenhouding kan slechts eenmaal voor het verstrijken van de vijf maanden-termijn met 30 dagen worden verlengd, indien daar gegronde redenen voor zijn. De eerste behandeling van het hoger beroep stond gepland op 31 maart, dus precies vijf maanden later. Maar vóór die tijd is er geen verlenging aangevraagd van het bevel gevangenhouding, zegt Vaders. Ze heeft op 30 maart inzage verzocht in het dossier van haar cliënt, maar daarin zat géén beschikking voor de verlenging van 30 dagen. Volgens haar zit haar cliënt dus al sinds 28 maart vast zonder geldige titel. De termijnoverschrijding kan alleen hersteld worden binnen zeven dagen. Dat had dus voor 5 april moeten gebeuren.

Omdat de overschrijding niet meer kan worden hersteld, diende de advocate op die dag een verzoek in bij de rechtbank tot onmiddellijke in vrijheidsstelling van haar cliënt. Pueblo Soberano-leider Wiels werd op 5 mei 2013 doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen. De uitvoerders van de moord werden vorig jaar in het onderzoek Magnus veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, waaronder levenslang.

Het onderzoek naar de intellectuele daders is na de aanhouding in augustus 2014 in volle omvang doorgegaan. Dit onderzoek is nu zo vergevorderd dat de behandeling van de strafzaak tegen Fonseca kan worden voortgezet op 10 juni 2016.

In de zaak Maximus zijn naast Fonseca ook ex-minister van Financiën George Jamaloodin en loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos, tevens halfbroers, verdachten. Fonseca wordt ook wel aangemerkt als de schakel tussen de intellectuele daders en de uitvoerders in de zaak Magnus. Vooralsnog zal op 10 juni alleen Fonseca voor de rechter komen, als verdachte van de intellectuele moord.

Tijdens de behandeling van de zaak Maximus in augustus 2014 zei de aanklager onder meer dat, uit meldingen die de Criminele Inlichtingendienst heeft gekregen en uit diverse getuigenverklaringen, blijkt dat loterijbaas Dos Santos en zijn halfbroer Jamaloodin voor de moord op Helmin Wiels hebben betaald.

Fonseca zelf is voor zijn eigen veiligheid naar een gevangenis in Nederland overgebracht. Hij heeft tot nu toe geen verklaring afgelegd over zijn betrokkenheid bij de moord op Wiels.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | Fonseca wil vrijgelaten worden

  1. precies….
    Advocaten oké, maar niet voor het echte tuig…

  2. Joep Meloen

    Marije Vaders zal wellicht haar werk goed doen, maar je kunt je afvragen of dit figuur nog moet worden losgelaten op de gemeenschap.
    Wellicht kan het volgende slachtoffer verhaal gaan halen bij Marije ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *