28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Financiën-minister kan geen opdracht geven aan VDC

HomeMediaAmigoe | Financiën-minister kan geen opdracht geven aan VDC
Dossier VDC
Financiën-minister kan geen opdracht geven aan VDC

WILLEMSTAD — Gezien de aard van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) kan de minister van Financiën geen rechtstreekse opdracht geven aan het instituut.

Dat meldt de Curaçaose minister van Financiën José Jardim deze week in een brief aan de Statenvoorzitter naar aanleiding van eerder gestelde vragen van PAR-fractieleider Zita Jesus-Leito over de situatie rondom de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

Eerder maakte Jardim bekend dat hij de VDC heeft verzocht een integriteitsonderzoek in te stellen naar de leden van de Raad van Bestuur van de CBCS. Ook Richard Gibson, minister van Financiën op St. Maarten, heeft de Veiligheidsdienst van St. Maarten gevraagd om eenzelfde onderzoek te doen.

Volgens Gibbs moet het onderzoek voor eens en voor altijd alle geruchten en aannames betreffende de CBCS-top elimineren. Volgens hem is de CBCS-top nog nooit gescreend en het is ‘hoog tijd’ dat dit gedaan wordt. Conform de wet moeten mensen die een kwetsbare en vertrouwelijke functie hebben, verplicht gescreend worden.

In zijn korte reactie aan de Staten maakt Jardim een duidelijk onderscheid tussen ‘een verzoek indienen’ en ‘opdracht geven’ aan de VDC. CBCS kwam in juni in opspraak nadat een serie artikelen over de Centrale Bank en haar president Emsley Tromp in het Financieele Dagblad (FD) verscheen.

Volgens Jesus-Leito is, door alles wat er gezegd, uitgedrukt en gecommuniceerd is, de CBCS in een negatief daglicht geplaatst. Zij uitte hierover haar zorgen.

“Het kan niet zo zijn dat er rond zo’n instituut, dat van vitaal belang is voor ons eiland en onze financiële sector, en waar kalmte, autoriteit en transparantie moet heersen, zoveel discussie bestaat die het tegenovergestelde uitwijst. Curaçao, St. Maarten en de hele wereld moeten kunnen vertrouwen op de CBCS”,

aldus Jesus-Leito in haar brief van 21 juni jl. Het is onbekend of de CBCS inmiddels het veiligheidsonderzoek heeft ingesteld.

Bron: Amigoe

Dossier VDC

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Veel ernstiger dan de situatie met de Centrale Bank is dat de VDC nog steeds gerund wordt door het bilmaatje en de laffe loopjongen van Gerrit Schotte, Michael Romer.

    Romer is er verantwoordelijk voor dat het criminele kabinet Schotte (Schotte, Ramboloodin, Hakim, Cooper en Monk) door de screening kwam. Vreemd dat hij in het rapport Willems buiten schot(te) is gebleven want hij net zo goed verantwoordelijk voor de 300 miljoen schade bij Aqualectra en de raffinaderij!

    Hebben we ons lesje niet geleerd en gaan we dit na 30 september weer krijgen? Anparo dos Santos en Charles Cooper in de regering?

    Nu Schotte keihard is veroordeeld zou er een opruiming moeten plaats vinden bij de overheid en zou die gezuiverd moeten worden van al zijn oncapabele marionetten, van Stella van Rijn tot Michael Romer.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties