28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

Amigoe | ‘Financiën Land zorgelijk’

Gerrit Schotte (MFK): ‘Financiën Land zorgelijk’
Gerrit Schotte (MFK): ‘Financiën Land zorgelijk’ | Foto Bea Moedt

WILLEMSTAD — Volgens Gerrit Schotte, partijleider van oppositiepartij MFK, is de financiële situatie van het Land Curaçao zeer zorgelijk.

Dat zei Schotte deze week tijdens de presentatie van de kandidatenlijst en het actieprogramma. Volgens Schotte voorspellen financieel-economische experts dat in 2018 en 2019 een terugval zal plaatsvinden in de deviezenreserves. Dat zal een grote impact hebben op de economie van Curaçao.

De namen van deze experts werden niet genoemd. Evenmin vond een onderbouwing met cijfers plaats van deze voorspelling. Wel greep Schotte terug naar een memorie over de financiële situatie na de autonome status die in 2010 werd verkregen, toen hij premier werd. Van de gezonde startpositie, na sanering van de 2 miljard aan schulden door Nederland, was volgens hem geen sprake. Mede omdat er kwesties lagen, zoals de kosten in de gezondheidszorg, die jarenlang niet werden aangepakt door voorgaande regeringen. Ondanks waarschuwingen van buitenaf.

Schotte laat echter na om te zeggen dat deze kwesties onder zijn 2-jarig kabinet ook niet afdoende werden aangepakt. De toenmalige verantwoordelijke minister van Financiën, George Jamaloodin, die op de komende MFK-lijst ontbreekt, heeft weinig substantieels gedaan om het financiële tij te keren. Sterker nog, ten tijde van dit kabinet kreeg het Land Curaçao een aanwijzing van het College Financieel Toezicht wegens financieel wanbeheer.

Jamaloodins opvolger Jose Jardim moest in zowel het taken- als het zakenkabinet en in het kabinet daarna, drastische maatregelen nemen om de financiële gevolgen op lange termijn te beperken. Het gaat onder andere om het verhogen van de pensioenleeftijd van 60 naar 65. Een maatregel die in veel (Westerse) landen ook is ingevoerd, zelfs naar hogere leeftijden.

De voorspelling voor de economische groei van Curaçao is, met minder dan 1 procent, niet heel rooskleurig. Daarin heeft MFK wel gelijk. Daarom kiest MFK voor het aantrekken van buitenlandse investeerders die massaal geld kunnen investeren en daarmee de volgens MFK verwachte deviezenuitstroom kunnen stoppen. Maar ook die oplossing hoeft niet zaligmakend te zijn. Het leunen op buitenlandse investeerders heeft ook een prijs in de vorm van rente op buitenlands kapitaal en het feit dat ze een deel daarvan weer naar hun moederland sluizen. En als ze van de een op andere dag besluiten de stekker eruit te trekken, staat het eiland met lege handen.

Schotte noemt verder oplossingen als E-Government. Daarin is de huidige regering al een eindje mee op weg: verlaging van de 9 procent omzetbelasting naar 6 procent (daar zal niemand tegen kunnen zijn), het stimuleren van eigen landbouw en veeteelt (een speerpunt van onder andere Pueblo Soberano), het afschaffen van de extra belasting op zonnepanelen (verschillende rechters hebben in het voordeel van deze belasting gevonnist) en het werken aan groei van het toerisme.

100 punten

Het actieplan van MFK omvat 100 punten waaronder verdere realisatie van alternatieve en LED- energie en uitbreiding van de infrastructuur, zoals toegangswegen tot Bándabou en Bándariba. Dat laatste zou dan door de beschermde zoutpannen van Jan Thiel moeten. Andere punten zijn een vergunning binnen 72 uur voor het openen van een eigen bedrijf (medewerking van de ambtenaren binnen de ministeries is een eerste vereiste), een nationaal plan voor wijkontwikkeling en een migratiewet om 25.000 ondernemersgezinnen van over de hele wereld aan te trekken om op Curaçao te komen wonen.

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. Een groot komisch talent, deze man. Met een defect aan zijn selectieve geheugen. Met Schotte aan de macht vertrekken er eerder 25.000 ondernemers,

 2. Look who’s talking! Was het niet zijn regering die een aanwijzing kreeg, omdat de boel werd leeggeroofd? Is hij inmiddels niet veroordeeld voor witwassen en andere dubieuze criminele activiteiten om maar te zwijgen over zijn strafblad verzamelende mafia vrienden?

 3. Inversteerders van buitenaf, zolang er de kans bestaats dat jij ja jij Gerrit de Dief nog kans maakt om aan de macht te komen op Curacrim, inversteerd er nog geen hond in die corrupte MFK zooi van jouw..

 4. Investeerders aantrekken, eerst criminaliteit ver omlaag en geen vermeende veroordeelden binnen een politieke patij. Afscgaffinf extra belasting zonepanelen kan ik inkomen, ondanks uitspraken rechterss, maar zeggen diezelfde rechters als je een andere itspraak wilt moet je een andere regering kiezen.
  Dat is wel een mooie die in de wandelgangen werd gebezigd.

  Ik mis in hun 10 punten aktieplan, dat nonsence figuren zonder kapaciteit als van Rijn (binnengekomen via vriendjespolitiek dan wel andere “activiteiten?) daar niet horen te zitten en eruit moeten, zo zijn er natuurlijk nog velem uit de MFK tijd die op een plek zitten waar zij de ballen verstand van hebben.
  Jijk binnen overheids nv’s overheid enz, velen aangesteld in 2010.

 5. Dankzij privefotoslaaf Ramsay Soemanta worden we bij het ontbijt weer geconfronteerd met een foto van Schotte met zijn stoeipoes, het sprekende mantelpak Stella van Rijn.

  Ik hoef geen ontbijt meer. De KKC als afslankmiddel.

  Nu de rechter ook heeft bevestigd wat we allemaal al wisten, Schotte is door en door corrupt, zou zijn stoeipoes Stella met terugwerkende kracht Forti uitgegooid worden.

  In 1945 rekenden we toch ook af met laffe meelopers van de vijand?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...