27 C
Willemstad
• maandag 6 december 2021 01:53

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Economische samenwerking binnen het Koninkrijk

Economische samenwerking binnen het Koninkrijk
Economische samenwerking binnen het Koninkrijk

WILLEMSTAD — De Stichting Economisch Onderzoek (SEO) heeft onderzoek gedaan naar de ervaringen en behoeften van het bedrijfsleven in Nederland en op Aruba, Curaçao, Bonaire en St. Maarten op het gebied van handelsbevordering met Latijns-Amerika.

Het onderzoek vond plaats in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De afgelopen dagen werden de resultaten gepresenteerd op de Benedenwindse eilanden.

Aruba, Bonaire en Curaçao zetten zich al langer in om een corridorfunctie of hubfunctie te vervullen in de handel tussen Europa en Latijns-Amerika. Vanuit Nederland is de laatste jaren een intensivering te zien van de pogingen om meer handel te drijven met opkomende economieën in Latijns-Amerika.

Het onderzoek van SEO wil een bijdrage leveren aan de discussie over vervolgstappen en te nemen beleidsmaatregelen die gericht zijn op de verdere ontwikkeling van de handel van het Koninkrijk met Latijns- Amerika. Er werd een webenquête uitgevoerd onder het bedrijfsleven in Nederland, Aruba, Curaçao, Bonaire en St. Maarten.

- Advertentie -

Tijdens de presentatie van het onderzoek op de Benedenwindse eilanden vonden er uitgebreide ontmoetingen plaats met (vertegenwoordigers van) het bedrijfsleven, politici en ambtenaren. Naast een toelichting op de resultaten is daarbij expliciet gevraagd naar de mogelijkheden die zij zien om de economische bedrijvigheid binnen het Koninkrijk en met Latijns- Amerika te bevorderen.

Ook is gesproken over de belemmeringen die ondernemers ervaren in hun handel met Latijns-Amerika en ervaringen van het bedrijfsleven met beschikbare faciliteiten die daarbij nodig zijn, zoals (lucht)haven, douane en ezone.

De resultaten van het onderzoek bevestigen dat het Caribische deel van het Koninkrijk een rol kan spelen in de bevordering van de handel met Latijns-Amerika.

Nederlandse bedrijven die handelen met deze regio en die handel willen uitbreiden, maken vaak al gebruik van faciliteiten en diensten in het Caribische deel van het Koninkrijk, of overwegen dat te gaan doen. Tijdens het bezoek en de gesprekken zijn ook concrete aanbevelingen gedaan.

- Advertisement -

Daarbij werd door het bedrijfsleven de nadruk gelegd op meer economische samenwerking tussen de Benedenwindse eilanden, verbeteringen in onderwijs- en arbeidsmarktbeleid en het wegnemen van specifieke handelsbarrières. Het onderzoeksrapport is te lezen via www.seo.nl.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

CL | De moraal van een oud-gouverneur

Ton de Jong | Werkgroep Caribische Letteren De personen die genoemd worden in het ontluisterende Ennia-vonnis zouden als bijkomende straf dit zinnetje laten we zeggen honderd maal moeten...

Column Youp | Rijmelarij

Geen idee of de familie van onze minister van Volksgezondheid de sinterklaasgedichten al klaar heeft, maar als ze te elfder ure nog wat rijmwoorden zoeken, dan heb...

DH | Lo-Fo-Wong: Country needs to be adaptable, keep markets efficient

PHILIPSBURG--St. Maarten needs to become adaptable and keep its markets efficient, fair and attractive in an ever-evolving and innovative environment, remarked Director of the Central Bank of...

Ingezonden | Waardering HiMA

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AD commentaar | Friends and family

Minister-president Gilmar Pisas (MFK) kan goed en snel praten, maar - na in eerste instantie mogelijk wat overdonderend te zijn - zo simpel als hij het zegt,...

AntilliaansDagblad | Verhoging van 10 procent voor minimumloon

Den Haag - De zo goed als Kamerbreed aangenomen motie Wuite (D66) voor verhoging van het wettelijk minimumloon met 10 procent op 1 januari 2022 is uitgewerkt...
- Advertentie -