28 C
Willemstad
• zondag 10 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Economische groei dankzij zuinige overheid’

HomeMediaAmigoe | ‘Economische groei dankzij zuinige overheid’
‘Economische groeidankzij zuinige overheid’ | Foto Jeu Olimpio
‘Economische groeidankzij zuinige overheid’ | Foto Jeu Olimpio

WILLEMSTAD — De economie is in het tweede kwartaal van 2015 met 0,4 procent gegroeid. De groei is het resultaat van het bezuinigingstraject van de overheid. Zo zijn de kosten van het overheidsapparaat en de sociale verzekeringen verlaagd en zijn er tegelijkertijd maatregelen genomen om de economische groei te stimuleren.

Dat meldt Emsley Tromp, directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, in een persbericht.

“De economische groei van Curaçao gedurende het tweede kwartaal van 2015 werd gedreven door een toename van de binnenlandse vraag aangezien zowel de particuliere als de overheidsbestedingen stegen. De overheid heeft onder meer in de bouw van het nieuwe ziekenhuis geïnvesteerd. De reële BBP-groei werd echter gematigd door een daling in de netto buitenlandse vraag omdat de exporten meer afnamen dan de importen”, legt Tromp uit.

De groei in de sectoren industrie, groot- en kleinhandel en restaurants en hotels heeft vooral bijgedragen aan de economische expansie van Curaçao in het tweede kwartaal van 2015, stelt Tromp. De groei van de industriesector kwam door de toename in de olieraffinage en scheepsreparatieactiviteiten. De groei in de groot- en kleinhandel werd gedreven door de stijging in de binnenlandse vraag en een toename van de bestedingen van toeristen, enigszins tenietgedaan door een daling in activiteiten in de vrije zone.

“De goede prestatie van de sector restaurants en hotels heeft zich voortgezet dankzij een groei in het verblijfstoerisme. Het cruisetoerisme nam echter af, ondanks een stijging in het aantal cruiseschepen”, legt Tromp uit. De groei in het verblijfstoerisme is gematigd door een afname in het aantal toeristen uit Zuid-Amerika, in het bijzonder Venezuela.

“De gunstige ontwikkeling in de sector transport, opslag en communicatie was het resultaat van een stijging in zowel de luchtvaartgerelateerde activiteiten als de activiteiten in de zeehaven”, aldus Tromp.

De activiteiten gerelateerd aan de luchthaven stegen in lijn met de groei in het aantal verblijfstoeristen en afgehandelde passagiers, terwijl de zeehavenactiviteiten toenamen door een stijging in het aantal schepen, de vrachtafhandeling en de olieopslagactiviteiten.

Desondanks heeft Curaçao een daling geregistreerd in de reële toegevoegde waarde van de financiële dienstverlening, bouw en utiliteiten. De financiële dienstverlening kromp, grotendeels als gevolg van de slechte prestatie van de lokale bankensector, terwijl de daling in de bouwsector door minder particuliere investeringen is veroorzaakt.

“Op het gebied van de overheidsfinanciën is het tekort op de gewone dienst van de begroting van Curaçao toegenomen in het tweede kwartaal van 2015 vergeleken met het tweede kwartaal van 2014”, stelt de directeur van de Centrale Bank. Deze toename is voornamelijk het gevolg van een stijging in de overheidsuitgaven. De overheid moest meer geld stoppen in de sociale fondsen. Ook hebben de overheidsinkomsten een lichte daling getoond door een afname in de niet-belastinginkomsten.

Tromp benadrukt dat ‘het versterken van de economische groei en tegelijkertijd het behouden van gezonde overheidsfinanciën een enorme beleidsuitdaging is’. “In Curaçao blijken de overheidsinvesteringen, waaronder de bouw van het nieuwe ziekenhuis en de verbetering van het wegennet, te hebben bijgedragen aan een groei in de economische activiteiten.

Echter, om op de langere termijn een hoger en duurzamer groeipad te realiseren, dient de overheid het investeringsklimaat van Curaçao te verbeteren om meer private investeringen, zowel lokaal als buitenlands, aan te trekken.

Bovendien dient een verdere vertraging van de uitvoering van de geplande maatregelen om de overheidsuitgaven te verminderen zoveel mogelijk te worden beperkt om te voorkomen dat de overheidsfinanciën in de nabije toekomst weer verslechteren”, aldus Tromp.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Economische groei door een zuinige overheid?

    Mooi, laten we dan de megasalarissen van de directie van de Centrale Bank eens verlagen naar wat in de markt gebruikelijk is voor parttime werkenden.

  2. Met uitzicht op de komende politieke verkiezingen is de ingezette charme offensief overduidelijk! Eerst CBS nu Centrale Bank.
    Zoals Bill Clinton tijdens zijn politieke campagne reeds aangaf: “It’s the economy stupid.”

  3. Van kleine groei naar zuinige overheid? Beetje meer onderbouwing zou geloofwaardiger zijn. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties