29 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 17:01

Extra | Journaal 8 maart 2021

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ysSEqhggufQ&w=480&h=270] Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DeCorrespondent | De benoeming van rechters in Nederland is niet onafhankelijker dan in Polen

Marc Chavannes | Illustraties door Esther Aarts De benoeming van rechters is in Nederland niet beter geregeld dan in Polen of Hongarije. Tijd om een groot lek in...

DKR | Curaçaose goksector incasseert pijnlijke nederlaag

Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – In een poging een criticaster de mond te snoeren, heeft de online gambling-sector op Curaçao, vanwege illegale praktijken vaak aangeduid als ‘gokmaffia’, zichzelf lelijk...

NRC | Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord

Noor Zwolsman | Met vonnis Curaçaose oud-minister krijgt 30 jaar cel voor opdracht tot moord Misdaad George Jamaloodin stond volgens het hof „aan de wieg” van de moordaanslag op...

ParadiseFM | File in aanvragen Statenvergadering

De oppositie heeft zoveel aanvragen ingediend voor openbare vergaderingen dat er een enorme wachtlijst is ontstaan. Volgens Statenvoorzitter Ana-Maria Pauletta is het systeem volledig vastgelopen. Van benadeling...

WNL | Hoekstra wil drugscriminelen harder aanpakken: ‘Stevenen stap voor stap af op halve narcostaat’

Peter Visser Het is hoog tijd dat we de georganiseerde misdaad in Nederland harder gaan aanpakken. Doen we dat niet, dan wordt Nederland “een soort halve narcostaat”. Dat...
- Advertisement -

Meest gelezen afgelopen maand

Home Bron Amigoe Amigoe | Economie kende in 2015 groei van 0,3 procent

Amigoe | Economie kende in 2015 groei van 0,3 procent

Economie en staatsschuld Economie kende in 2015 groei van 0,3 procent

Economie kende in 2015 groei van 0,3 procent

WILLEMSTAD — De economische activiteiten op Curaçao zijn in 2015 met 0,3 procent toegenomen. Dat blijkt uit de voorlopige berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek Curaçao (CBS).

In vergelijking met de Caribische regio was de groei op Curaçao gematigder. De regio kende in 2015 een economische groei van gemiddeld 4 procent.

De laatste jaren stagneerde de Curaçaose economie. Vanaf 2009 tot heden is de economische ontwikkeling voornamelijk rond de nul procent. In 2015 groeide deze iets, zeker in vergelijking met de daling van 1,1 procent in 2014, aldus het CBS in het persbericht over het Bruto Binnenlands Product. De economische ontwikkeling werd ook beïnvloed door de deflatie van 0,5 procent in 2015. Deze deflatie zorgde voor een daling van het gemiddelde prijspeil.

De bedrijfstakken die in 2015 groei kenden zijn: landbouw, visserij en mijnbouw (4,4 procent), bouw (9 procent), zakelijke diensten (4,9 procent), onderwijs (1,8 procent), financiële dienstverlening (0,8 procent), overheid (3,9 procent) en overige diensten (6,3 procent).

De bedrijfstakken die een daling kenden in economische activiteiten waren: industrie (-4 procent), nutsbedrijven (-5,1 procent), handel (-2 procent), hotels en restaurants (-2,7 procent), transport en communicatie (-7,4 procent) en gezondheidszorg (-0,2 procent).

De activiteiten in de industriesector zijn afgenomen door een daling van de olieraffinage- activiteiten die van invloed was op de hele sector ondanks de stijging van scheepsreparaties in 2015. De activiteiten in de handel zijn afgenomen met 2 procent. Dit is onder andere toe te rekenen aan een daling van de invoer van goederen in 2015. Bij transport zijn bepaalde activiteiten in de haven en luchthaven achteruitgegaan. De luchttransportactiviteiten namen toe in het aantal passagiers en landingen, maar de hoeveelheid vracht nam af.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

 1. Moet ik me tevreden stellen met een economische groei van 0,3% terwijl het onderwijssysteem uit elkaar valt steeds, onze gezondheidszorg al zes jaar vooruitzichtloos ronddwaalt en het constante laag-bij-de-grondse gesjoemel in de sociale sector met de dag erger wordt? Nee, deze 0,3 is een hilariteit!

 2. Deze minieme groei verdwijnt weer in 2016. En de groei blijft ver achter bij de groei van de bevolking, inclusief illegalen.

 3. Pillen innemen Sonnyboy!
  En, Curacao heeft het helemaal ZELF gedaan zonder financiële steun van Nederland, voor het eerst in de geschiedenis. Chapeau!

 4. Tussen gelijk hebben en je gelijk halen zit een groot verschil.

  Als je alleen maar positieve zaken optelt en de negatieve niet aftrekt, tja dan kun de meest idiote uitkomsten krijgen.

  Feit is en blijft: Curaçao heeft het met een gemiddelde groei van 0,3%
  zéér slecht gedaan in een regio waar de gemiddelde economische groei 4% bedroeg.

  Dáár kan Jos geen steek aan veranderen. De regering van Curaçao had dáár wel iets aan kunnen veranderen. Niet gedaan dus, een bijzonder zwak punt van de huidige regering.

 5. En Sonnyboy, vergeet niet de regering een leeggeplunderde staatskas had aangetroffen. Probeer jij maar van een berooide overheid iets van te maken, in deze tijd. Dus winst is winst. Chapeau!

 6. De bedrijfstakken die in 2015 groei kenden zijn: landbouw, visserij en mijnbouw (4,4 procent), bouw (9 procent), zakelijke diensten (4,9 procent), onderwijs (1,8 procent), financiële dienstverlening (0,8 procent), overheid (3,9 procent) en overige diensten (6,3 procent).

  Is dit mooi of niet Sonnyboy? Leer lezen en hou toch op met jou misleidingen en leugens, om bestwil. Want onze Sonnyboy wil Omyara aan de macht hebben om persoonlijke zaakjes voor Sonnyboy te regelen. Nou dan kan je wachten tot je een ons weegt, want die tijd is definitief passe.

 7. Sonnyboy, er staat letterlijk:
  De economische activiteiten op Curaçao zijn in 2015 met 0,3 procent toegenomen. Dat blijkt uit de voorlopige berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek Curaçao (CBS).

  Ben jij er niet mee eens ga in discussie met het CBS, en hou jezlef toch niet zo voor de gek. Toedeloe

 8. hoop gezwets en weinig lol, het is te hopen dat er na de verkiezingen door de nieuwe regering geroeptoetert kan/zal worden dat er nog wat lijken uit de kast zijn komen gevallen ” zo als te verwachten op Curcrim” en dat de economie 2015 met 5.07% verlies is afgesloten, Als Gerrit de Raaf in 2016 weer aan de macht komt met zijn maffio’s vrienden is de staatskas half 2017 totaal leeg gerooft daar ze nu niet meer afwachten en denken en weten dat de maffia club van Gerrit het geen 1 jaar volhoud, dus mensen hou het hart maar vast op 30 september. 30 september 2016 komt als een ramp dag in de geschiedenis boeken van Curacrim te staan.

 9. Jos, l e r e n l e z e n is ook een vak.

  De Curaçaose economie kende in 2015 een groei van 0,3 procent, de regio echter kende een groei van 4%

  Vergeleken met de regio presteerde Curaçao duidelijk onder de maat. Zéér slecht dus! En absoluut géén chapeau!

  Dat de staatskas van Curaçao enigszins op peil is, is te danken aan de Rijkswet financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten.
  Dankzij het strenge toezicht van het College financieel toezicht (Cft) is een failliet van Curaçao voorkomen.

  De inhoud van een staatskas en een economische daling of groei, zijn twee gescheiden fenomenen.

  Leren lezen Jos: Curaçao heeft het slecht gedaan!!!!

 10. Kijk, dit mag ook een een keer vermeld worden. Want deze regering had een lege staatskas aangetroffen. Geen wonder dat er zoveel nieuwe politieke partijen staan te popelen om het stokje over te nemen, het staatskas is niet meer leeg. Ik hoop dat de mensen die nu aan de macht zijn doorgaan met hun werk, chapeau!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties