30 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Drie zeeschildpadden gevolgd via satellietzender

HomeMediaAmigoe | Drie zeeschildpadden gevolgd via satellietzender

door Xavora Ricardo-van der Biest

zeeschildpadden satelietzender
Drie zeeschildpadden gevolgd via satellietzender

Drie groene zeeschildpadden die eieren hadden gelegd op Curaçao, zijn voorzien van een satellietzender om te onderzoeken welke reis zij afleggen. “Er is een schilpad die 100 kilometer per dag reist, die is zelfs tot Mexico afgereisd”, aldus Sabine Berendse, hoofd van de natuurparken van Carmabi die afgelopen vrijdag de resultaten presenteerde van een onderzoek naar zeeschildpadden door Sea Turtle Conservation Curaçao.

In de toekomst zullen ook zeeschildpadden die op Curaçao geboren worden met een zender gevolgd worden. Per 1 februari is er een bioloog aangesteld die zich drie jaar lang fulltime met het onderzoek naar zeeschildpadden op Curaçao gaat bezighouden. Dit is mogelijk gemaakt door sponsors.

Het onderzoek werd vorig jaar uitgevoerd in samenwerking met Marjolijn Christianen van de Rijksuniversiteit Groningen en Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) waarbij in het water ook 32 schildpadden werden onderzocht bij Boka Ascencion, Wacawa en op Klein Curaçao. De schildpadden zijn gemeten, gesampled, getagd en gefotografeerd.

Ook werd het aantal nesten van schildpadden in kaart gebracht. Op Boka Mansalina zijn vier Hawksbill-nesten geregistreerd. Naast de geregistreerde activiteiten op de stranden die regulier zijn gemonitord, zijn er in vorig jaar ook twee Hawksbill-nesten geregistreerd bij Barbara Beach. Deze zes nesten hebben naar schatting 579 jonge Hawksbill-zeeschildpadden voortgebracht. Bij Klein Curaçao zijn 54 nesten gevonden van groene zeeschildpadden. Deze 54 nesten hebben naar schatting gezorgd voor 3842 nakomelingen.

Een groep vrijwilligers van zowel Curaçao als Bonaire en medewerkers van de parken van Carmabi hebben bijgedragen aan dit onderzoek. Sea Turtle Conservation Curaçao valt onder Carmabi.

De zeeschildpad moet beschermd worden zodat die langer kan blijven bestaan, aldus de organisatie. Het is daarom belangrijk om een inzicht te krijgen in de stand van de populaties en welke soorten schildpadden waar precies voorkomen. Ook is het belangrijk dat mensen sporen op het strand herkennen. De nesten dienen beschermd te worden zodat de eieren kunnen uitkomen.

Speciaal bordje

Er is een bordje ontworpen dat aangeeft dat er een nest van zeeschildpadden op een bepaalde plek is. De zeeschildpad laat sporen in het zand achter als hij op het strand komt. Een zeeschildpad maakt op de strand een kuil om hier haar eieren in te leggen waar ze na afloop haar nest verstopt.

De activiteiten van de zeeschildpadden op de stranden werden van mei tot en met december 2015 gemonitord. Bij Shete Boka werd er drie keer per week toezicht gehouden en op Klein Curaçao twee keer per week. Op Shete Boka worden de zeeschildpaddenactiviteiten nog steeds in de gaten gehouden.

Doordat er vaak gewaakt wordt op de stranden, kan precies aangegeven worden wanneer een nest uit moet komen. Zestig dagen na het leggen van de eieren is het zover. Zo kan worden bijgehouden hoeveel eieren er gelegd zijn, hoeveel er zijn uitgekomen en hoeveel niet. Ook kan eruit gehaald worden welke eieren niet bevrucht waren.

Op Shete Boka is de ‘hawksbill sea turtle’ waargenomen en bij Klein Curaçao de ‘green sea turtle’. Bij de aantallen jonge zeeschildpadden moet de kanttekening gemaakt worden dat slechts één op de 1000 schildpadjes die is geboren volwassen wordt en naar Curaçao terug zal komen om haar eieren te leggen.

Nest verplaatst

Door de medewerkers van het project is ook een nest verplaatst. De locatie daarvan was niet gunstig omdat het door water overspoeld zou kunnen worden. De eieren zijn in exact dezelfde positie geplaatst zoals ze origineel door de moeder waren gelegd. Van deze herplaatste eieren zijn er 40 van de 103 uitgekomen.

Clean-up en expo

Er zal dit jaar een onderwater clean up worden gehouden, zodat er minder vuil in het water ligt. Voor het nieuwe nestseizoen wil Sea Turtle Conservation Curaçao ook een expositie organiseren die bezoekers informeert over zeeschildpadden. Het doel van de expositie is om de zichtbaarheid en kennis met betrekking tot zeeschildpadden te vergroten.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

 1. Met alle respect voor Sea Turtle Conservation Curacao en hun vrijwilligers moeten mij als initiatiefnemer, oprichter en ontwikkelaar van het Shete Boka park toch enkele zaken van het hart.

  Het Shete Bokapark werd opgezet om de legstranden van zeeschildpadden in dat gebied te beschermen.
  De directe bedreigingen waren indertijd illegale zandwinning, vuilstort in het achterland en op de stranden, vervuiling vanuit zee, het gebruik van de stranden door jeeps en quads, het wegvangen van de schildpadden op het moment dat ze aan land kwamen om hun eieren te leggen en het uitgraven van de nesten voor consumptie/verkoop van de eieren.

  Daarwerkelijke bescherming werd gerealiseerd door het park nog slechts via een centrale gecontroleerde ingang toegankelijk te maken, een grote schoonmaakactie van achterland en stranden uit te voeren, strandem met zware rotsblokken ontoegankeijk te maken voor gemotoriseerd verkeer, tijdens het legseizoen de stranden wekelijks te ontdoen van aangespoeld vuil en slechts enkele centraal gelegen en niet door schildpadden gebruikte stranden te ontwikkelen voor recreatief, educatief en toeristisch gebruik.
  Controle en handhaving werd uitgevoerd door daarvoor tot Buitengewoon Agent van Politie opgeleide parkrangers.

  Bij CARMABI en andere op het gebied van natuurbescherming actieve organisaties zijn de plekken op het eiland waar zeeschildpadden aan land komen en de daar directe bedreigingen bekend. In grote lijnen zullen deze niet afwijken van de voormalige situatie in het Shete Bokapark. Daadwerkelijk effectieve bescherming vraagt om een pragmatische aanpak van de bestaande en bekende situaties.

  Duur wetenschappelijk onderzoek, hoe belangrijk ook, zal in de praktijk daar niet veel aan bijdragen. Goed opgeleide parkrangers die dagelijkse controle uitvoeren zijn in staat aan de hand van sporen de soorten te herkennen en de aantallen en soorten van de aan land komende dieren vast te leggen. Het trekpatroon van de op Curacao aan land komende dieren zal in grote lijnen niet veel anders zijn dan dat van de op Bonaire van zenders voorziene dieren.

  Daadwerkelijke effectieve bescherming zal gebaat zijn met een meer pragmatische aanpak conform de Shete Boka strategie dan door gebruik van de schaars beschikbae middelen voor wetenschappelijk onderzoek.

  Chris Schmitz

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties