28 C
Willemstad
• zondag 10 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Dia di Prensa: Media niet de waakhond van de democratie

HomeMediaAmigoe | Dia di Prensa: Media niet de waakhond van de democratie
Journalisten denken na over ethische code voor beroepsgroep - foto: Renske Pin
Media Curacao niet de waakhond van de democratie | foto: Renske Pin

WILLEMSTAD — Curaçao kent 28 radiostations, 8 kranten en 3 tv-stations voor een populatie van iets meer 150.000 inwoners. Samen zorgen ze voor een levendige debatcultuur. Desondanks kunnen de media op Curaçao niet adequaat hun rol als waakhond van de democratie vervullen.

Dat is een van de observaties in het rapport over de media dat in opdracht van Unesco is opgesteld.Naar aanleiding van de Curaçaose Dag van de Pers vandaag staat de Amigoe stil bij het rapport dat vorig jaar in conceptversie is uitgebracht.

Vanwege een aantal zwakheden in alle categorieën en bij alle stakeholders maken de media op Curaçao niet volledig gebruik van hun democratisch potentieel.

De mediainhoud legt een nadruk op politieel nieuws en politieke issues ten nadele van onderwerpen als onderwijs, gezondheidszorg, economie en sociale issues.

Vrouwelijke journalisten zijn ondervertegenwoordigd in het bijzonder in hogere posities. Reflectie op de diversiteit van de Curaçaose samenleving is ondergeschikt. Bevolkingsgroepen zijn afhankelijk van commerciële media om in hun informatievoorziening te voorzien.

Commerciële media op Curaçao worden meestal gerund met winstoogmerk en zien niet in dat ze ook aandacht moeten besteden aan onderwerpen voor de marginale groepen in de gemeenschap.

Om het niveau van de pers op Curaçao op te krikken organiseerde Unesco in samenwerking met RE-Quest Research & Consultancy dit jaar verschillende masterclasses voor de media. Radio Hoyer 2-journalist Rick Hart noemt het traject heel leerzaam.

“Het is een goed initiatief van Unesco geweest. Uit dat onderzoek naar de pers op Curaçao bleek dat het niet al te best gesteld is met de kwaliteit van de pers. Wat jammer is, is dat de belangstelling voor het volgen van die masterclasses wat te wensen overliet. Juist de media waarvan je denkt dat die de extra scholing hadden kunnen gebruiken, waren er niet.”

Het Unesco-traject heeft hem met name geholpen bij de bewustwording van de situatie van de media op het eiland.

“De kwaliteit moet omhoog”,

zegt Hart. Ook legde iemand veel nadruk op integriteit en transparantie.

“Bij verschillende media moet daar hard aan gewerkt worden. Als je als krant of radio gelieerd bent aan een partij, financier of bepaalde personen dan moet je daar transparant over zijn. Zodat de luisteraar of lezer weet hoe het zit.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. ik wist niet dat Stella een opleiding tot journalist had gedaan.
    maar het blijkt dus dat mensen net varkens zijn.
    Geld en nog eens geld miss golddigger herselve….
    ze komt te vallen, dat gebeurt altijd met dit soort…dat heet Karma…

  2. Zeer goed vertaald, en zo moeten er meer van die “sorry”drollen en draai konten verdwijnen en never meer terug kunnen komen in de politiek. Maar ik vrees het ergste, zie de Raaf al weer het vliegtuig in stappen met gevolg.

  3. Media en democratie?

    Neem Stella van Rijn, alias het sprekende mantelpak, opgeleid tot journaliste en als zodanig jarenlang actief geweest (onder andere met het geven van journalistieke training) maar ze liet alle journalistieke principes meteen varen toen ze als stoeipoes en schoothondje van Gerrit Schotte het grote geld kon aanraken en het luxe leven in kon.

    Haar journalistieke principes verdwenen daarbij als sneeuw voor de zon, zoals bleek met haar belachelijke aanval op het tv programma Brandpunt dat het gewaagd had enige kritische vragen over haar baas Gerrit Schotte te stellen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties