33 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Davelaar vicevoorzitter Staten

HomeMediaAmigoe | Davelaar vicevoorzitter Staten
Humphrey Davelaar (PNP) vicevoorzitter van de Staten
Humphrey Davelaar (PNP) vicevoorzitter van de Staten

WILLEMSTAD — Humphrey Davelaar werd vanochtend tot vicevoorzitter van de Staten gekozen. De PNP-leider die sinds 10-10-‘10 lid van de Staten van Curaçao is, is van mening dat het parlement beter kan functioneren. Hij hoopt hieraan zijn bijdrage te kunnen leveren.

Davelaar volgt Jaime Cordoba op als vicevoorzitter van de Staten. Samen met Pais-lid Marcolino ‘Mike’ Franco zal hij in de komende periode leiding gaan geven aan het parlement. Franco bedankte Cordoba vanochtend voor het werk dat hij in de afgelopen periode als waarnemend Statenvoorzitter heeft verricht.

In een reactie stelt Davelaar het een grote eer te vinden dat hij deze functie mag gaan bekleden. In de afgelopen periode is de PNP’er vaak kritisch geweest over het functioneren van het parlement en de regering. In zijn nieuwe baan zal hij kritisch blijven, aldus Davelaar.

“Het is niet zomaar een functie. Je moet er goed op letten dat alles volgens de regels verloopt. Ik zal kritisch zijn. Ook over de regering en de manier waarop zij met het parlement omgaat. Vragen van Statenleden dienen door de regering te worden beantwoord. Ik weet dat niet elk antwoord een antwoord is. Soms stellen parlementariërs specifieke vragen, die maar gedeeltelijk worden beantwoord. Ik ga erop letten dat vragen niet maar blijven hangen”, gaf Davelaar vanochtend aan.

Het functioneren van de Staten kan op dit moment beter, geeft de PNP-leider aan. “Ik constateer dat er sprake is van grote tegenstelling tussen de partijen in het parlement. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar je dient wel correct met elkaar om te gaan. De indruk die in de gemeenschap leeft is dat er continu geruzied wordt in het parlement.”

Wanneer hij in de voorzittersstoel plaatsneemt zal Davelaar er vooral op toezien dat er zo min mogelijk tijd verloren gaat. Hij is een voorstander van effectief vergaderen en zal hierop nauwlettend toezien, benadrukt hij.

Davelaar is sinds 2010 lid van het parlement van Curaçao. Voor 10-10-‘10 was hij sinds 2002 onder meer lid van de Eilandsraad en gedeputeerde van het eilandgebied Curaçao.

Bij de verkiezing vanochtend kreeg Davelaar veertien van de negentien uitgebrachte stemmen. Opvallend was dat voormalig Pais- en huidig onafhankelijk lid van de Staten Marilyn Moses ook stemmen kreeg. Het was Moses die op 6 december haar steun voor de regering introk en met haar fractie van Pais brak, wat een einde bracht aan het kabinet Whiteman I. Doordat de regering haar meerderheid in het parlement kwijtraakte, moest er een nieuwe formatie plaatsvinden om de coalitie aan een nieuwe meerderheid te helpen. De PAR trad toe tot de nieuwe coalitie en hielp de regering zo aan een meerderheid van 12 van de 21 Statenzetels. Tijdens de formatie kreeg de PNP de post van waarnemend Statenvoorzitter toebedeeld, in ruil voor de functie van plaatsvervangend gevolmachtigd minister in Den Haag.

Naast de vier stemmen voor Moses, was er ook een Statenlid die een stem uitbracht op PAR-lid Armin Konket om nieuwe vicevoorzitter van de Staten te worden.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties