29 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

NRC | Johannes Vermeer Prijs voor zangeres Tania Kross: ‘Ik droom van een schouwburg op Curaçao’

Mischa Spel Highlight: Zangeres Tania Kross (47) is de winnares van de Johannes Vermeeprijs, de grootste en belangrijkste staatsprijs voor de kunsten. „Waarom zou ik alleen optreden voor een...

NU | Curaçao koopt beroemd bordeel zelf op, opbrengst is voor bestrijden criminaliteit

De regering van Curaçao heeft het openluchtbordeel Campo Alegre gekocht voor acht miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 4,2 miljoen euro). Het geld gaat naar een fonds waarmee criminaliteit op...

Democracy now! | Dinsday, September 26, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Samenwerking tussen CPA en N.V. Havenbeheer Suriname

Curaçao Ports Authority en N.V. Havenbeheer Suriname gaan samenwerken in de havenbusiness. Ze willen samenwerken op het gebied van vrachtvervoer, infrastructuur, cruiseschepen en scheepvaartdiensten, vooral voor olie-...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Curaçao krijgt extra politieagenten uit Nederland

HomeMediaAmigoe | Curaçao krijgt extra politieagenten uit Nederland
MinJus Nelson Navarro | Foto Persbureau Curacao
MinJus Nelson Navarro | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Curaçao kan ook gebruikmaken van de diensten van Nederlandse politieagenten die naar St. Maarten worden uitgezonden. Een deel daarvan zal op Curaçao worden gestationeerd om te helpen bij politieonderzoek.

Dat zei minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) donderdag tijdens de wekelijkse persconferentie van de ministerraad. Hij gaf daarin een samenvatting van de afspraken die gemaakt zijn tijdens het Justitieel Vierlanden Overleg (JVO), dat op 4 en 5 januari op Aruba plaatsvond.

Zo hebben de vier Justitieministers binnen het Koninkrijk afgesproken dat een werkgroep een reactie formuleert op het rapport van de Evaluatiecommissie over de vier justitiële consensus-Rijkswetten. Voor Curaçao zitten Stanley Betrian en Caryl Monte in de werkgroep. De ministers willen vóór het eerstvolgende JVO, dat in juni plaatsvindt, de reactie ontvangen. Zij zullen vervolgens in juni een besluit nemen. De Evaluatiecommissie onderzocht onder meer de doeltreffendheid en effecten van de Rijkswetten. Daartoe moest onder meer worden bekeken hoe deze in de praktijk worden toegepast en welke (onvoorziene) knelpunten daarbij kunnen worden gesignaleerd.

Verder zijn de ministers overeengekomen om de rechtshandhaving te versterken. In het vorige JVO is besloten om daaraan te werken. Zo moet de politie worden versterkt en de capaciteit van het Openbaar Ministerie (OM) en van het Hof van Justitie worden uitgebreid.

“We hebben gemerkt dat de zaken zich opstapelen. Het OM heeft een bepaald budget waarmee het moet werken en een aantal mensen om alle zaken te behandelen. De tijd is aangebroken om het OM te versterken met meer mensen. Ook het Hof van Justitie moet versterking krijgen om het werk gedaan te krijgen. De consequentie is anders dat het heel lang duurt voordat er een vonnis ligt. Er is eerder een bedrag afgesproken dat onder de landen wordt verdeeld”, aldus Navarro.

St. Maarten krijgt eerst ruim 20 miljoen euro dat onder meer wordt aangewend om ‘ondermijning daar te bestrijden’. In juni zal duidelijk worden welk bedrag er verder beschikbaar zal worden gesteld.

Ook is er gesproken over de training en opleiding van politieagenten. Curaçao kreeg veel lof voor het onderzoek dat wetenschappelijk onderzoeker Carl Camelia heeft gedaan naar de oprichting van een bachelor- en master-opleiding voor de politie op Curaçao.

Hij heeft veel tijd in het onderzoek gestoken en heeft voor het verzamelen van data door de regio gereisd en een bezoek afgelegd in Nederland. Hij kwam met een voorstel waarover alle partners in het Koninkrijk het eens zijn. Hier wordt verder aan gewerkt. In juni wordt er een definitief besluit genomen over de bachelor- en master-opleiding. Het plan zal dan in alle (Caribische) delen van het Koninkrijk worden ingevoerd, dus ook op de BES-eilanden en Aruba, Curaçao en St. Maarten.

Tot slot hebben de ministers gesproken over samenwerking op het gebied van het gevangeniswezen. De ministers kwamen overeen om een periodiek overleg tussen de gevangenisdirecteuren van Aruba, St. Maarten en de BES-eilanden in te stellen. De landen zijn tot de conclusie gekomen dat het goed is om expertise en kennis te delen en samen tot een gevangenisbeleid te komen dat zich niet alleen richt op het opsluiten van criminelen, maar ook werkt aan de remigratie van gedetineerden in de samenleving.


DN
A

Zoals de Amigoe eerde berichtte hebben de landen een akkoord gesloten voor de uitwisseling van DNA-gegevens in strafzaken. DNA is een molecuul dat voor elk mens unieke erfelijke informatie bevat. Met name bij het oplossen van gewelds- en zedenmisdrijven zijn DNA-gegevens van groot belang. De vier landen van het Koninkrijk wisselden onderling al DNA-gegevens uit, maar moesten daarvoor altijd eerst een rechtshulpverzoek indienen.

Dat is straks niet langer nodig, omdat de landen toegang tot elkaars databank met DNA-gegevens krijgen. Zo kan eenvoudig gekeken worden of een DNA-profiel van een onbekende verdachte in het ene land misschien overeenkomt met het DNA-profiel in de databank van een ander land binnen het Koninkrijk.

Als twee DNA-profielen overeenkomen, dan moet er alsnog een rechtshulpverzoek ingediend worden voor de bijbehorende persoonsgegevens. De DNA-databanken geven die niet automatisch vrij, als gevolg van het recht op bescherming van persoonsgegevens. Persoonsgegevens worden niet vrijgegeven als het DNA gedeeltelijk overeenkomt en er dus familieleden van een verdachte zijn gevonden.

Bron: Amigoe

2 reacties

  1. Toename van criminaliteit zet de overheid, in reactie, onder druk om meer politie in te huren. Politie is belangrijk, maar niet het enige antwoord in de misdaad-reductie-inspanning. Meer politie is slechts één factor in deze strijd. Bekend bij criminologen zijn factoren zoals werkgelegenheid, inkomen, ‘drop-out’, niveau van opleiding, probleem gezinnen, en de heterogeniteit van de bevolking, in de strijd tegen criminaliteit. Geen van deze factoren wordt beïnvloed door politie aantallen, of uitbreiding van politionele bevoegdheden.

    Hopelijk was de inzet van meer politie niet het enige onderwerp van het onlangs gehouden overleg, maar is er ook gekeken hoe de overheden uitgaven m.b.t. voornoemde factoren als werkgelegenheidsprojecten, pre-release en rehabilitatie programma’s, programma’s ter voorkoming van ontwikkelingsstoornissen enz. financieert. Allen waarvan aangetoond is dat zij een positief effect hebben op preventie van criminaliteit. Tevens allen programma’s die een sociaal-liberale partij als PAIS zou moeten kunnen ‘verkopen’.

  2. Leve dat streven van totale onafhankelijkheid van Curacao : Nederland voor en Nederland na. Nog even en Curacao kan maar beter een overzeese provincie van Nederland worden, ja toch PS?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties