30.4 C
Willemstad
• vrijdag 11 oktober 2024

Extra | Journaal 9 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, October 8, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 7, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 7 Oktober 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, October 4, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Ctex is keizer zonder kleren’

HomeMediaAmigoe | ‘Ctex is keizer zonder kleren’
Wilsoe (PS) ‘Ctex is keizer zonder kleren’
Wilsoe (PS) ‘Ctex is keizer zonder kleren’

WILLEMSTAD — “Pueblo Soberano en zeker wijlen Helmin Wiels, heeft steevast gewaarschuwd voor de haken en ogen die er aan Ctex zaten. Een bedrijf dat wil opstarten zonder er zelf geld in te steken… dat werkt niet. Wiels noemde Ctex een ‘palushka’ (zwendel, red.).

Ik zeg nu dat Ctex een keizer zonder kleren is. Waar iedereen in geloofd heeft, maar die niets anders is dan hete lucht.” Dat heeft parlementariër Elmer ‘Kadé’ Wilsoe (PS) in een reactie op de laatste ontwikkelingen rondom datacenter Ctex laten weten.

Wilsoe refereert aan het sprookje over de kleren van de keizer waarbij de ijdele keizer voor de gek wordt gehouden door een kleermaker die een onzichtbare outfit voor hem maakt. De keizer en iedereen om hem heen zegt de kleren prachtig te vinden. Totdat een kind meldt dat de keizer in zijn ondergoed rondloopt. Pas dan wordt gekeken naar de realiteit.

“Iedereen wilde geloven in Ctex. Wij van Pueblo Soberano hebben van begin af aan gezegd daar niet in mee te gaan. En als de informatie klopt dan krijgen we gelijk.”

Het bedrijf zou letters of intent hebben vervalst om zo financiers, cliënten en werknemers te werven. Ctex zelf ontkent noch bevestigt het bestaan van deze ‘nepbrieven’. Wel heeft Ctex-directeur Anthony de Lima laten weten dat het regelen van deze letters of intent aan een derde partij uitbesteed was.

“Ik vind het onvoorstelbaar dat UTS maar ook de Kamer van Koophandel en de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao in het Ctex-project mee zijn gegaan zonder due dilengence vooraf. Als dit waar is, is er niet gekeken naar de feiten. Er is geluisterd naar bijvoorbeeld minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling. Dit is goed voor Curaçao. We komen met een bedrijf als Ctex op de kaart te staan. Goed voor onze naamsbekendheid en voor de economische ontwikkeling. En hoe is dat nu? Ik zal hem diezelfde vragen stellen. Kijken wat daar nu voor antwoord op komt.”

Snel duidelijkheid

Statenlid Zita Jesus-Leito (PAR) laat desgevraagd weten de verwikkelingen rondom Ctex zeer serieus te nemen.

“Er moet duidelijkheid komen. Met Ctex is overheidsgeld gemoeid middels de betrokkenheid van UTS. Veel geld en daarover moet transparantie komen.”

Ze vindt ook dat de Ctex-directeur niet alleen maar naar derden kan wijzen in geval er inderdaad met nepbrieven is gewerkt.

“Ik wil niet op zaken vooruit lopen en zeker geen conclusies trekken op basis van deze informatie. Wat ik wel kan zeggen is dat de Ctex-directeur verantwoordelijk is en niet op deze manier naar een ander kan wijzen. De Lima is per slot van rekening directeur van Ctex.”

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang maakt zich zorgen over de manier waarop de regering op de naar buiten gebrachte informatie over Ctex heeft gereageerd.

“Hoe kan het dat de regering hier niet bovenop zit? Ze moeten hier als de kippen bij zijn. Dit gaat om geld van de burger. Ze moeten zo snel mogelijk een onderzoek instellen. Er moet duidelijkheid komen over wat van deze berichtgeving nu wel of niet klopt. Want indien er inderdaad zaken spelen die niet kloppen, dan kun je de schade misschien nog binnen de perken houden. Het lijkt erop dat Ctex een lege huls is. Van het kaliber van de bedrijven die tijdens de financiële crisis een voor een omvielen. De regering en de betrokken minister moeten veel militanter optreden en redden wat ze redden kunnen. UTS kan niet veel doen hier want UTS is partij in dezen.”

Alex Rosaria, Statenlid voor Pais, zal vanavond met het partijbestuur over de kwestie Ctex beraadslagen. Pais wil eerst meer informatie alvorens een standpunt in te nemen. Rosaria wilde wel kwijt deze zaak serieus te nemen en dat er ‘snel, heel snel duidelijkheid over moet komen’.

200 procent achter Ctex

Statenlid Charles Cooper (Man) vindt juist dat iedereen Ctex met rust moet laten en de kans moet geven eindelijk vorm te krijgen.

“Iedereen op Curaçao en ook de pers moet dit project de kans geven om te slagen. Ze daar druk bezig om met investeerders verder te komen en op deze manier worden alle partijen afgeschrikt. En dat komt niemand ten goede. Ook UTS niet.”

Cooper meldt voor 200 procent achter Ctex te staan.

“Het is een mooi project dat heel erg veel kan betekenen voor onze economie. Het is niet goed dat hier steeds maar weer negatief over gesproken wordt. Dat moet ophouden. Zelfs mijn reactie, die ik nu geef, wil ik eigenlijk liever niet geven omdat ik vind dat er rust moet zijn rond dit bedrijf. Maar laat dit gezegd zijn. Ik doe een beroep op iedereen om Ctex de kans te geven zich te ontwikkelen.”

En indien er fouten zijn gemaakt, zo zegt Cooper, dan moeten die gecorrigeerd worden. “Duidelijkheid komt er. En de dingen lopen de weg die ze moeten lopen. Zoals een aandeelhoudersvergadering die is aangevraagd door UTS. Zo hoort het. De betrokkenen moeten hun werk kunnen doen. De rest is allemaal speculatie en dat is niet goed voor Curaçao.”

Maart

Ctex opende in maart vorig jaar het datacenter op Curaçao. Het wordt gezien als het meest geavanceerde datacenter in de regio. Maar sinds de officiële start wordt het bedrijf geplaagd door geruchten over financiële problemen. Telecombedrijf UTS, ontwikkelingsbank Korpodeko en Girobank zitten allemaal in het Ctex-project.

Bron: Amigoe

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties