27.1 C
Willemstad
• woensdag 28 juli 2021 22:12

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Cordoba geeft kabinet-Asjes laatste waarschuwing

Cordoba geeft kabinet-Asjes laatste waarschuwing
Cordoba geeft kabinet-Asjes laatste waarschuwing

WILLEMSTAD — Het is ongelooflijk dat het kabinet-Asjes voor de tweede keer probeert om de Sanctielandsverordening door de Staten te krijgen, terwijl de PS-fractie duidelijk heeft aangegeven hier niet mee akkoord te zullen gaan. Dit verklaarde PS-Statenlid Jaime Cordoba afgelopen zaterdag tijdens de wekelijkse bijeenkomst van zijn partij in Palu Blanku. “Bij ons is het net zoals bij honkbal, na drie strikes ben je uit.”

De Sanctielandsverordening blijft de gemoederen bezighouden, nadat vorige week een Statenmeerderheid van PS, MFK en MAN aangaf tegen de laatste aanpassing van de sanctiewet te zijn. De eerste versie werd al door deze drie fracties van de hand gewezen, omdat erin stond dat alle sancties van de Europese Unie (EU) door Curaçao zouden worden overgenomen. Volgens de partijen tast dit de Curaçaose autonomie aan.

In de nieuwe versie werd deze passage achterwege gelaten. Maar er worden nu richtlijnen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) in het kader van de bestrijding van financiering van terrorisme en het witwassen van geld als uitgangspunt genomen. Maar ook deze versie kon niet op de steun van regeringspartij PS en de oppositiefracties van MFK en MAN rekenen.

- Advertentie -

Afgelopen zaterdag gebruikte Cordoba de vergadering om de regering er nogmaals op te wijzen dat de PS niet gediend is van deze handelwijze. Hij wees erop dat de fractie duidelijk heeft aangegeven tegen de wet te zijn, maar dat die toch weer wordt gepresenteerd. Hij verklaarde het ongelooflijk te vinden dat het kabinet het heeft aangedurfd om nogmaals te proberen de wet door de Staten te krijgen. “En toen heb ik gezegd: dit was strike een en twee, bij de derde ben je out. Ik speel geen spelletjes, met niemand. Je respecteert de ideologie en filosofie van onze leider of je gaat iets anders doen.”

Cordoba had een duidelijke boodschap voor zijn partijgenoot en premier Ivar Asjes. “Als jouw eigen fractie tegen je zegt dat dit niet goed is voor jouw land en je uitlegt waarom, dan moet je het begrijpen. Als Nederland het dan nog een keer probeert dan moet je zeggen: nee, hier niet. ga ergens anders naartoe met dat ding. Dan begrijpen we het, want Nederland zal niet ophouden totdat dit ding erdoor komt. Zij zullen op alle manieren proberen dit erdoor te krijgen.We moeten alert blijven opdat dit niet meer gebeurt.”

Ook Cordoba’s fractiegenoot Elmer ‘Kadè’ Wilsoe verklaarde afgelopen zaterdag tegen de sanctiewet te zijn. “Wij zullen niet accepteren dat aan de bevoegdheid van Curaçao wordt getornd. Wat onder de autoriteit van Curaçao valt, blijft van Curaçao.”

De opstelling van de PS tijdens de vergadering vorige week heeft inmiddels al tot de nodige reacties geleid. Zo wijst PAR-Statenlid Armin Konket erop dat de hele patstelling ontstond toen de MFK van oud-premier Gerrit Schotte zich tijdens de vergadering sterk maakte voor de Curaçaose autonomie. “En toen kon de PS natuurlijk niet achterblijven. Zij moesten ook iets gaan zeggen, terwijl de MAN zich ook meteen bij hen aansloot. Maar het gaat om internationale richtlijnen van de CFATF, voor het bestrijden van het financieren van internationaal terrorisme. Wij zijn lid van deze organisatie. Als je het met de richtlijnen niet eens bent, dan moet je ons lidmaatschap opzeggen.”

- Advertisement -

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. Zo’n non geval en zo dom ook zie ik een partij niet trekken. De houdbaarheidsdatum is ook al jaren verstreken.
    Beetje krasse taal uitslaan wekelijks en daar houdt het mee op, eigenlijk.

  2. Vervolgens : een fractie is een stukje van de Staten.
    De regering maakt geen deel uit van de Staten en mag dus rustig een ander standpunt innemen.
    Beetje blufpoker van deze Cordoba want Three Strikes and your out, kan ook van toepassing zijn op politieke partijen die voor de derde keer meedoen.
    Wiels dood , PS dood.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -