28 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 19:14

ParadiseFM | Ruim 4000 vaccinaties op 1 dag

Het aantal dagelijkse vaccinaties op Curacao neemt toe. De afgelopen 24 uur zijn 4269 personen gevaccineerd. In totaal hadden om 10 uur vanmorgen 45.386 mensen hun eerste...

Democracy now! | Thursday April 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Meer dan 65.000 registraties voor vaccinatie

Inmiddels hebben meer dan 65.000 mensen zich geregistreerd voor een vaccinatie, zo meldt de overheid. Omdat het grote aantal besmettingen tot grote problemen in het ziekenhuis leidt,...

PBC | Het wordt stoffig de komende dagen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De komende dagen worden weer stoffig: Sahara zand trekt over de Caribische regio. Het Caribbean Weather Center benadrukt dat het hier niet gaat om...

PBC | Vulkaan op Sint-Vincent ‘blijft voorlopig nog wel rommelen’

Persbureau Curacao De vulkaan op Sint-Vincent blijft de komende tijd nog wel rommelen en as uitspuwen. Dat zegt het seismologische centrum van de University of the West Indies....
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoe | Cooper: ‘Sanctiewet niet geldig voor Curaçao’

Amigoe | Cooper: ‘Sanctiewet niet geldig voor Curaçao’

Cooper: ‘Sanctiewet niet geldig voor Curaçao’
MAN Statenlid Charles Cooper: ‘Sanctiewet niet geldig voor Curaçao’

WILLEMSTAD — Volgens de fractie van oppositiepartij MAN is de Rijkssanctiewet, zoals die deze week in de Tweede Kamer werd behandeld, niet valide voor Curaçao.

Dat stelt fractieleider Charles Cooper in een brief aan premier Ben Whiteman (PS).

Het parlement van Curaçao heeft de aanpassingen aan de Sanctiewet niet goedgekeurd, maar daar lijkt de Tweede Kamer geheel aan voorbij te gaan. Volgens deze wet dienen sancties, die vanuit de Verenigde Naties of de Europese Unie worden opgelegd aan landen die zich schuldig maken aan zware overtredingen, binnen het gehele Koninkrijk gevolgd te worden.

Cooper stelt dat Curaçao de maatregelen van de Verenigde Naties respecteert, maar dat Curaçao geen deel uitmaakt van de Europese Unie. Curaçao is een autonoom land dat moet kunnen beslissen of de door de EU opgelegde maatregelen wel of niet gevolgd worden. Als die maatregelen de economische en financiële belangen van Curaçao schaden, dan moet men hier gebruikmaken van artikel 25 van het Statuut om de effecten van deze Rijkssanctiewet tot nul te verminderen, aldus Cooper.

In dit artikel wordt onder andere gesteld: ‘aan economische en financiële overeenkomsten bindt de Koning Aruba, Curaçao of Sint Maarten, niet, indien de regering van het land, onder aanwijzing van de gronden, waarop zij van de binding benadeling van het land verwacht, heeft verklaard, dat het land niet dient te worden verbonden. (….)’

Opzegging kan niettemin geschieden, indien het met de bepalingen der overeenkomst niet verenigbaar is, dat het land van de opzegging wordt uitgesloten.

Van premier Whiteman wil Cooper dan ook weten wat de regering denkt te gaan doen met de goedkeuring van de Rijkssanctiewet en of het bovengenoemde artikel 25 zal worden ingezet.

Pais

Eerder deze week sprak Pais-fractievoorzitter en coalitiegenoot Alex Rosaria zijn teleurstelling uit over het feit dat het parlement de aanpassingen in de Sanctiewet niet heeft goedgekeurd. Volgens hem is er met de Rijkssanctiewet nu sprake van een gedwongen oplegging en is Curaçao nog verder van huis.

Rosaria had gehoopt dat Curaçao, zoals Aruba en St. Maarten dat wel gedaan hebben, de sanctielandsverordening had kunnen aanpassen conform de nieuwe internationale eisen. Zodat Curaçao, zoals in het verleden het geval was, zelfstandig uitvoering kon geven aan de internationale sancties.

Verder betreurde hij het dat er geen delegatie naar de Tweede Kamer was afgereisd om tegengas te geven.

PS

Elmer Wilsoe van coalitiepartij Pueblo Soberano is het niet met Rosaria eens. Net als Cooper wijst hij op het feit dat Curaçao zich al dient te houden aan sancties die de VN uitvaardigt. Tijdens de partijbijeenkomst van vandaag zal Wilsoe uitgebreid ingaan op de Rijkssanctiewet en de opinie van Rosaria.

Bron: Amigoe

3 reacties

  1. Antwoord: de corrupted veelvraat Cooper kon ook op diensreis naar China om daar wat verkeerslichten te gaan bekijken.

    Dat leverde meer daggeldvergoeding op.

    Wanneer worden we eindelijk verlost van de luie, vadsige en corrupted Cooper en Wilsoe?

  2. Als de heer Cooper echt zo tegen de Rijkssanctiewet is, waarom was hij dan te beroerd om gebruik te maken van zijn statutaire recht naar Den Haag te gaan om deel te nemen aan het debat in de Tweede Kamer en daar een motie of amendement in te dienen? Een amendement had hij zelfs schriftelijk vanuit zijn luie stoel kunnen opsturen.

  3. dat komt dus mooi uit dan hoeven dus ook niet meer de onzin te horen over de EVRM in rechtzaken hier.
    simpel gezegd we kunnen niet de ene keer het EVRM erbij halen en de andere keer zeggen het EVRM is niet van toepassing hier.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties