30 C
Willemstad
• zondag 14 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe commentaar | Desinteresse

HomeMediaAmigoe commentaar | Desinteresse
Altagracia ‘Sissy’ Dulfer gisterochtend tijdens haar begroeting van de rechter Van Schendel | Foto Ken Wong
 Rechter Peter van Schendel begroet inwoners van Wishi/Marchena | Foto Ken Wong

Rechter Peter van Schendel bracht gisteren een bezoek aan Wishi en Marchena in kader van het kort geding dat tegen de overheid is aangespannen door milieustichtingen en individuele bewoners. Bewoners stortten hun hart bij hem uit.

Een huisarts met een praktijk onder de rook vertelde ook dat er veel meer patiënten met luchtwegklachten bij haar komen, in vergelijking met huisartsen elders op het eiland, en dat dit er steeds meer worden. De overheid stelde tijdens verschillende zittingen in het kort geding niets te weten van enige toename van overlast.

Men vraag zich af door wie de overheid zich laat informeren, want van Wishi/Marchena, Julianadorp tot en met Blauwbaai en Boca Samí klagen de bewoners steen en been over ondraaglijke stank en steeds meer groene aanslag. Ook wijzen de meetstations uit dat er een toename is, en uit het meest recente GGD-rapport, uitgevoerd in opdracht van diezelfde overheid, blijkt dat alleen al over 2014 een enorme toename van uitstoot is gemeten. Ook buurten waar dit voorheen nauwelijks het geval was, hebben last.

Daarbij moet je wel heel slecht willen kijken als je niet ziet hoe hevig ook de groene aanslag op hekken, muren, pilaren en raamkozijnen de laatste tijd is geworden in een scala aan buurten en wijken. Hekken die zeer recentelijk geverfd zijn, zijn binnen de kortste keren donkergroen van de aanslag.

Het hek om het terrein waar zowel de huisartsenpraktijk als het meetstation op gevestigd is. De groene aanslag steekt af tegen de oorspronkelijk witte ondergrond. De overheid heeft meermaals tijdens zittingen gesteld ‘geen verergering van de omstandigheden over de afgelopen periode te hebben waargenomen.’ | Foto Ken Wong
Het hek om het terrein van het meetstation op gevestigd is. De groene aanslag steekt af tegen de oorspronkelijk witte ondergrond. | Foto Ken Wong

De houding van de overheid is een klap in het gezicht van de burgers die dagelijks met deze overlast worden geconfronteerd, die ramen en deuren gesloten moeten houden, ‘s nachts wakker worden van de stank, zich zorgen maken over de gezondheid van hun kinderen en met piepende ademhaling naar de huisartspost moeten om verneveld te worden.

Hoewel er doorgaans op Curaçao geen demonstratiecultuur is, waren er afgelopen zaterdag toch zo’n 250 mensen op de been die de uitstoot zat zijn. Ondertussen volgen duizenden bewoners de ontwikkelingen met argusogen, is te zien op de pagina’s van verschillende actiegroepen op Facebook.

De Isla wast zijn handen schoon: de uitstoot van de raffinaderij blijft namelijk volgens eigen zeggen onder de norm. Alsof het de bewoners onder de rook iets uitmaakt wiens gif ze inademen. De vraag is hoe die toename van stankoverlast komt, wat er precies in die groene aanslag zit en hoe je ermee om moet gaan.

Vragen waar de stichtingen en de bewoners gewoon NU antwoord op willen. Maar de overheid komt daar maar niet mee over de brug. De overheid maakt met haar non-communicatie nu op zijn minst een totaal ongeïnteresseerde indruk. Snel informatie geven is nu geboden. Als daarvoor het afronden van onderzoeken nodig is, moet dat nu een nummer 1-prioriteit krijgen.

Helaas heeft deze overheid al laten zien dat het dat niet is, getuige het feit dat het bijna anderhalf jaar heeft geduurd en er een kort geding voor nodig was om tot opdrachtverstrekking van de groene aanslag aan TNO te komen.

Uit het voorlopig onderzoek van TNO blijkt dat er potentieel kankerverwekkende stoffen in de groene aanslag zitten. Zou de overheid daar al van op de hoogte zijn?

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. ja mensen..het blijft lachen op deze klip…er zal niks veranderen zolang er nog teveel verborgen belangen zijn waar VEEL geld in om gaat !!…laat het volk maar kreperen !!

  2. Waarom ontbind de rechter het contract van de ISLA en PDVSA, niet omdat het achterhaald is met de hedendaagse technieken en dwingt beide tot renovatie of sloop. De mens is meer waard dan die paar miljoen fooi die de regering krijgt, dat wil die rechter toch ook niet op zijn geweten hebben.

  3. Een bananenrepubliek, dat zijn we.

    We laten mensen sterven onder de rook van de Isla maar geven wel tienduizenden guldens uit om Big Benny en Fraudelyne naar de paus te sturen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties