28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

Amigoe | Cleopa weer op nummer drie bij Pais

Cleopa weer op nummer drie bij Pais
Cleopa weer op nummer drie bij Pais

WILLEMSTAD — Eugene Cleopa staat bij de komende verkiezingen ook weer op nummer drie van de lijst van Pais. Dat is gisteren besloten tijdens de vergadering van de partijraad, zo bevestigt partijvoorzitter Mike Franco.

Cleopa wilde nummer twee, de plek die sinds de vorige verkiezingen in 2012 – de eerste voor Pais – bezet wordt door Franco.

De lijst met kandidaten en hun volgorde en de overwegingen daarvoor door de commissie, werd gisteren besproken door partijleider Alex Rosaria. Vervolgens vroeg hij aan de leden of zij de lijst wilden aannemen. Daarop vroeg Cleopa het woord, waarin hij duidelijk maakte dat hij een hogere plek dan nummer drie ambieerde. Cleopa heeft de afgelopen vier jaar als Statenlid voor Pais veel van zich laten horen en de partij duidelijk geprofileerd. Franco is Statenvoorzitter, een positie waarin een politicus zich minder kan veroorloven.

Een deel van de aanwezige leden steunden Cleopa in zijn verzoek, een ander deel niet. Op een bepaald moment is er gevraagd of er over de plek van Cleopa gestemd zou moeten worden. Daarop heeft een aantal leden hun mening naar voren gebracht. Vervolgens heeft Cleopa aangegeven dat er niet meer gestemd hoefde te worden en dat hij de plek op nummer drie zal accepteren.

Cleopa zelf was vanmorgen voor deze krant niet bereikbaar voor commentaar. Hij was vanmorgen te gast in het programma van Francis Kenepa van Radio Deltha. Kenepa postte op Facebook de uitspraak: ‘Om het gezicht van Pais te redden, heeft Cleopa de plek van nummer drie geaccepteerd en zo laten zien dat hij boven de partij staat’. Een post die door Cleopa werd gedeeld op Facebook.

Cleopa was tot 2012 jarenlang prominent lid van de MAN en zat namens deze partij ook in de Staten, tot hij in juni 2012 brak met de partij en verder ging als onafhankelijk Statenlid. MAN maakte toen deel uit van de coalitie, samen met PS en MFK. Maar uit onvrede over een groot aantal politieke zaken en beslissingen door de coalitie, brak Cleopa met de MAN en raakte de coalitie haar meerderheid kwijt. Het leidde uiteindelijk tot vervroegde verkiezingen en aansluiting van Cleopa bij Pais, waar hij op nummer drie geplaatst werd en 2106 stemmen trok. Veel van deze stemmen konden gezien worden als steun voor de beslissing van Cleopa in juni van dat jaar. Bij de verkiezingen in 2010, waar hij op de combinatielijst MAN-NPA-FK op de 21e plaats stond, behaalde hij 444 stemmen.

De rest van de Pais-lijst is niet geheim, maar nog niet officieel gepubliceerd, aldus Franco vanmorgen. Er prijken 29 namen op, maar omdat Franco de lijst niet voor zich had, kon hij behalve de eerste vijf en de laatste twee namen, de volgorde niet opnoemen. “De kandidaten moeten nog een bereidwilligheidsverklaring tekenen. Dan kan de lijst maandag ingeleverd worden bij Kranshi.” Franco verwacht dat uiterlijk zaterdag de namenlijst publiek is.

Maandag zullen naar verwachting 22 partijen hun lijsten inleveren bij het Hoofdstembureau. Maar de partijen die nu niet vertegenwoordigd zijn in het parlement, zullen eerst een kiesdrempel van ruim 800 handtekeningen moeten verzamelen.


KADE
R

Gaari is nieuwkomer

Op nummer een van Pais staat natuurlijk partijleider en mede-oprichter Alex Rosaria, die in 2012 brak met de PNP waarvoor hij staatssecretaris was. Op nummer twee staat huidig Statenvoorzitter Mike Franco, voor 2012 nog lid van de PAR. Op nummer drie Eugene Cleopa. Op nummer vier een nieuw gezicht, Geraldine Gaari. Mede-oprichter van Pais en secretaris-generaal ad interim bij het ministerie van Economische Ontwikkeling.

Op nummer vijf, vorige keer nummer acht, staat oud-minister Stanley Palm, die vorig jaar plaatsmaakte voor Eugene Ruggenaath, toen de PAR in de coalitie van PS-Pais-PNP-Sulvaran stapte.

Hekkensluiters zijn, zoals bekend, ministers Nelson Navarro en Eugene van der Horst op plek 29 en 28. Zoals bekend stapten Marilyn Moses en Elsa Rozendal uit Pais, om een eigen partij op te richten (Moses) of zich aan te sluiten bij de MAN (Rozendal).

Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran heeft wel gesprekken gevoerd met de verkiezingscommissie van Pais over mogelijke aansluiting, maar die hebben niet geleid tot een kandidaatstelling.

Bron: Amigoe

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Cleopa en Franco zijn zeer integer, maar een stem op hen is ook een stem op the Curacao coward Rosaria en Stanley Snoepreis Palm.

    Rosaria die met de handen in zijn zakken toekijkt hoe Fraudelyne miljoenen verkwist in Den Haag en Palm die continu businessclass naar 5 sterren hotels over de hele wereld vliegt waardoor de helft van alle besparingen van Jardim opgaat aan zijn feestjes.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...