26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Chikungunya-piek lijkt bereikt

HomeMediaAmigoe | Chikungunya-piek lijkt bereikt
Chikungunya-piek lijkt bereikt
Chikungunya-piek lijkt bereikt

WILLEMSTAD — Het aantal nieuwe chikungunya-besmettingen is sinds een paar weken aan het afnemen. Dat verklaart epidemioloog Izzy Gerstenbluth. Huisartsen bevestigen deze trend. “Tot een paar weken geleden kreeg ik wel dertien patiënten per dag met chikungunya-klachten, sinds vorige week zijn dat er nog maar drie of vier per dag.”

Afgelopen woensdag rekende Gerstenbluth het parlement nog voor dat er in het ergste geval in april een totaal van 75.000 chikungunya-gevallen bereikt zou worden. “Die cijfers zijn fout geïnterpreteerd. Ik heb verschillende projecties gemaakt van worst case scenario’s”, zegt de epidemioloog. Voor zijn projecties gebruikt Gerstenbluth het syndromic surveillance system, waarbij twaalf huisartsen dagelijks de binnenkomende gevallen turven. “Ik heb een projectie gemaakt van wat er zou gebeuren als de regenperiode lang aan zou houden en de epidemie tot april zou duren. In het ergste geval konden er dan in totaal 75.000 besmettingen plaats hebben gevonden tussen juli en april. Dat wil niet zeggen dat het daadwerkelijk gebeurt.”

Tijdens de Statenvergadering kondigde Gerstenbluth ook voorzichtig een daling van het aantal nieuwe besmettingen aan. “De resultaten van het syndromic surveillance system laten de laatste weken een afname zien van chikungunya-klachten. Ik wilde nog een slag om de arm houden, omdat het een week later ineens weer kan toenemen. Maar het lijkt erop dat de dalende trend doorzet.”

Voorzitter van de Huisartsenvereniging Homan Jeung is een van de huisartsen die is aangesloten bij het syndromic surveillance system. “Eerder turfde ik gemiddeld dertig chikungunya-gevallen per week, deze week zijn het er ongeveer twintig”, aldus Jeung. “Ik kan niet voor alle huisartsen spreken, maar sinds deze week merk ik een daling in het aantal patiënten met chikungunya. Het kan nog wel wat vroeg zijn om daar conclusies uit te trekken.” Als een groot aantal huisartsen sinds kort een daling constateert van het aantal chikungunya-patiënten zou dat volgens hem wel een goede indicatie zijn dat de piek bereikt is.

Ook bij het Mahaai Medical Center merken huisartsen een opvallende afname in patiënten met chikungunya-klachten. “Tot een paar weken geleden kreeg ik wel dertien patiënten per dag met chikungunya-klachten, sinds vorige week zijn dat er nog maar drie of vier per dag”, zegt huisarts Jerry Semper. “Ik kan het niet wetenschappelijk onderbouwen, want ik turf de patiënten niet, maar het viel mij deze week meteen op.”

Nadat iemand besmet is met het chikungunya-virus wordt deze persoon immuun en zal hij de ziekte niet opnieuw krijgen. “Bovendien wordt niet iedereen ziek die geïnfecteerd wordt. Sommige mensen hebben een hoge weerstand of het virus is al verzwakt”, legt Gerstenbluth uit. Naar internationale schattingen wordt 20 procent van de geïnfecteerde mensen niet ziek van chikungunya. “Dat draagt bij aan de immuniteit van de gemeenschap. Op een gegeven moment krijg je dan een dusdanig weerstandsniveau dat het virus geen kans meer heeft om zich verder te verspreiden.” Een nieuwe chikungunya-epidemie op Curaçao op korte termijn sluit Gerstenbluth dan ook uit.

Volgens Jeung is de chikungunya-piek mede bereikt doordat mensen de laatste tijd bewuster zijn omgegaan met muskieten. “Veel mensen hebben bijvoorbeeld maatregelen genomen rondom hun huis om de muggenplaag te verminderen.” Semper haalt aan dat het de laatste tijd minder heeft geregend, waardoor er ook minder water blijft liggen, waar muskieten graag broeinesten in maken. Hij denkt niet dat nieuwe chikungunya-patiënten minder naar de huisarts gaan. “De klachten zijn vaak zo erg dat je er bijna niet aan ontsnapt om de dokter ernaar te laten kijken.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties