WILLEMSTAD — De Castoro 7, het bekabelingsplatform dat vandaag precies een jaar geleden bij de Caracasbaai aanmeerde en inmiddels de status van ‘oude, trouwe bezoekster’ heeft bereikt, vertrekt vandaag voor haar laatste reis naar een ‘scrapyard’ om gesloopt te worden.
Dit bevestigt scheepvaartagentschap Dammers Shipagencies, dat de verblijven van de zusterplatformen van de Saipem-vloot op Curaçao accommodeert en afhandelt.
“Aangezien het platform niet meer rendabel bleek te zijn is het door de eigenaar, de Saipem-rederij, voor schroot verkocht en zal vandaag vertrekken”, aldus Dammers-directeur Robert van Heulen. Hij verzekert dat alle verplichtingen en betalingen ‘netjes zijn voldaan gedurende het langdurige verblijf van het platform op Curaçao’. Zoals bekend gebruikt de Saipem-rederij het eiland, mede vanwege de gunstige benedenwindse ligging en de snelle immigratieafhandeling, al een paar jaar als uitvalsbasis voor zowel de verblijven van de Castoro 7, als haar zusterplatform Castoro 10. Zo heeft de Castoro 7 eerder dertien maanden op het eiland aangemeerd gelegen, vervolgens een periode van een halfjaar, waarop ze ditmaal precies een jaar in de Caracasbaai aangemeerd lag. Aangezien de haven- en liggelden aan de hand van het Gross Tonnage (GT) van een vaartuig berekend worden, leveren schepen en platformen van een groter formaat meer gelden op voor overheidsbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA).
Dagelijks 2700 dollar
Zo heeft de Castoro 7 met een GT van 40.282, aan haven- en liggelden, piergelden en de verplichte beveiliging, dagelijks 2700 dollar gegenereerd. Zoals bekend geven rederijen in aanloop naar een nieuwe opdracht binnen de olie- petrochemische industrie elders, voor vertrek grote bedragen lokaal uit. Zo wordt er in aanloop naar een klus een grote bemanningswissel uitgevoerd, wordt er op grote schaal materieel naar het eiland verscheept waarvoor lokale transport- en loodsbedrijven worden ingeschakeld, worden de diensten afgenomen van de Curaçao Droogdokmaatschappij (CDM) voor reparaties en technische aanpassingen, wordt bij lokale voedselleveranciers een grote hoeveelheid aan proviand ingeslagen en een flinke hoeveelheid aan brandstof van Curoil gebunkerd en worden er diensten afgenomen voor de bemanning. Verder maakt de bemanning gebruik van de diensten van horecaondernemingen, autoverhuurbedrijven, hotels en luchtvaartmaatschappijen.
Bron: Amigoe