Democracy now! | Monday, May 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | ‘Nederland stuurt vaccins voor heel Suriname’

Nederland heeft toegezegd ongeveer 700.000 coronavaccins naar Suriname te sturen, ruim voldoende voor de gehele bevolking. De Surinaamse president Chan Santokhi zei dit zaterdag tijdens een bijeenkomst,...

Nu.cw | Voedselbank Curaçao krijgt donatie van 100.000 gulden

Stichting Johannes Bosco heeft een donatie van 100.000 gulden toegezegd aan de Voedselbank Curaçao. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat de Voedselbank vorig jaar ontving...

ParadiseFM | Stranden overdag toegankelijk; avondklok vanaf 23 uur

De regering kondigde vanmorgen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Al deze maatregelen gaan in op woensdag 19 mei. Hier staan ze op een rij: De avondklok...

ParadiseFM | Morgen laatste vaccinatiedag in Sambil

Winkelcentrum Sambil stopt woensdag als vaccinatiecentrum. Dat betekent dat morgen, dinsdag 18 mei, de laatste dag is dat mensen daar voor hun coronavaccin terecht kunnen. De sporthal...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Cao-onderhandelingen Aqualectra dreigen spaak te lopen

HomeMediaAmigoe | Cao-onderhandelingen Aqualectra dreigen spaak te lopen

Aqualectra
Cao-onderhandelingen Aqualectra dreigen spaak te lopen

WILLEMSTAD — De onderhandelingen voor een nieuwe cao bij nutsbedrijf Aqualectra dreigen spaak te lopen. Directie en vakbonden zitten al bijna een jaar om de onderhandelingstafel om de eind 2013 verlopen cao te heronderhandelen. De kans is reëel dat de onderhandelingen volgende week worden opgeschort. Dat geeft Errold Bishop, voorzitter van de vakbond SEU, aan.

De directie van Aqualectra onderhandelt met de drie vakbonden SEU, STK en STKo over een nieuwe cao. STK en STKo trekken samen op in dezen. Bishop zegt dat als er volgende week geen oplossing komt, SEU van de onderhandelingstafel opstapt en dat zijn leden mogelijkerwijs overgaan tot het houden van acties. “Ik kan niet voor de andere twee vakbonden spreken, maar informatie waarover ik beschik geeft aan dat binnenkort ook zij mogelijk beslissen om de gesprekken op te schorten.”

Steven Hudson van STKo stelt ook zeer ontevreden te zijn over de voortgang van de onderhandelingen. Ook hij zegt dat als volgende week de situatie status quo blijft, de vakbond de onderhandelingen opschort en zijn leden gaat raadplegen. “Wat er dan zal gebeuren kan ik niet zeggen”, aldus Hudson.

Omdat er een afspraak ligt dat partijen niet naar buiten treden met informatie over de onderhandelingen, kunnen Bishop en Hudson niet ingaan op de punten waarop de onderhandelingen dreigen vast te lopen. Wat wel algemeen bekend is, is dat het verlagen van de personeelskosten de inzet van de nieuwe cao is.

Aqualectra-directeur Darick Jonis heeft in het verleden al aangegeven dat de personeelskosten 118 miljoen gulden per jaar bedragen en dat de aandeelhouder (lees: de overheid) heeft aangegeven dat dit teruggebracht moet worden tot 100 miljoen. Bishop zegt dat volgens Jonis de salariskosten 48 procent van de totale kosten van het bedrijf bedragen, terwijl de internationale norm is dat dat maximaal 30 procent mag zijn bij een gezond functionerend bedrijf.

“We hebben de cijfers opgevraagd en geanalyseerd. Volgens ons klopt de bewering van Jonis niet. Ons inziens bedragen de salariskosten van Aqualectra minder dan 20 procent. Ook hebben we onze vraagtekens bij de gehanteerde cijfers door de directie.” De Amigoe heeft vernomen dat de vakbonden stellen dat ten onrechte bepaalde kosten, zoals van leasewagens, in de salariskosten worden inbegrepen.

“Dit zijn operationele kosten en dienen niet meegerekend te worden als salariskosten”, stelt Hudson. Hiermee geven de bonden aan dat de salariskosten onder de 100 miljoen teruggebracht kunnen worden zonder dat er meer maatregelen moeten worden getroffen die de werknemers direct in hun portemonnee raken.

Maar zowel Bishop en als Hudson geeft aan dat Jonis een intransigente houding heeft en volhardt op instructie van de aandeelhouder dat er maatregelen moeten worden genomen om de salariskosten verder te verlagen. “Het beleid laat veel te wensen over. Beleid op technisch algemeen en financieel gebied”, stelt Bishop. “Dit slechte beleid dat geld kost, wil de directie op de werknemers afwentelen. De werknemers zijn dan ook erg boos.”

Als voorbeeld van geldverkwisting noemt Hudson dat de holdingmaatschappij Integrated Utility Holding (IUH), de moedermaatschappij van Aqualectra Distribution en Aqualectra Productie, maar drie werknemers heeft – de directeur en twee andere werknemers – maar wel 1,2 miljoen gulden aan kosten maakt per jaar.

 

Stroomstoring

Sinds de BOO-energiecentrale vorige maand twee grote machines in revisie heeft en minder megawatt per dag levert, kampt Aqualectra met een tekort aan capaciteit en gebeurt het regelmatig dat er wordt overgegaan op een schakelprogramma waarbij verschillende wijken dagelijks – donderdag weer – uren verstoken blijven van stroom. Maar ondanks dat Aqualectra een capaciteitsprobleem heeft, wordt overgegaan tot het terugsturen van een aantal noodaggregaten en is het bedrijf voor productie onder andere afhankelijk van een aantal oude stoomketels op Mundu Nobo.

Dat zijn stoomketels die niet alleen achterstallig onderhoud hebben maar ook door hun verouderde technologie tientallen miljoenen kosten aan onderhoud en reserveonderdelen die Aqualectra in voorraad moet hebben. Waarom deze oude ketels niet worden ontmanteld en de noodaggregaten worden behouden, is voor de vakbonden een raadsel en een voorbeeld van het slechte beleid dat volgens hen wordt gevoerd.


Bedrijfsarts

Tevens beschikt SEU over informatie dat de gunning van een contract aan het bedrijf Renovo van arts en voorzitter van de politieke partij PAR, Eduard Braam, die als consultant werkt voor Aqualectra, tegen de regels in is gebeurd. “Regels aangaande de terms of reference en de aanbesteding zijn geschonden”, zegt Bishop.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties