Amigoe | Bouw nieuw ziekenhuis St. Maarten weer stap dichterbij

The current St. Maarten Medical Center

The current St. Maarten Medical Center

PHILIPSBURG — De contractonderhandelingen over het ontwerp, de bouw en het onderhoud van een nieuw algemeen ziekenhuis op St. Maarten met de genomineerde bieder, Inso, zullen naar verwachting rond 30 augustus worden voltooid.

De bouw van het nieuwe ziekenhuis is nog steeds op schema en zal, volgens de minister van Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid (VSA), Emil Lee, volgende maand beginnen.

Het ministerie maakte het nieuws gisteren bekend tijdens een gezamenlijke persconferentie met premier William Marlin, algemeen directeur van het St. Maarten Medical Center (SMMC) Kees Klarenbeek en de directeur van de sociale verzekeringsbank (SZV) Glen Carty, in het nieuwe regeringsgebouw.

Het nieuwe ziekenhuis zal in staat zijn om bijkomende diensten aan te bieden die niet lokaal voorhanden zijn, waardoor meer medische specialisten worden aangetrokken en nieuwe banen gecreëerd. Vorige maand kwamen voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis drie offertes binnen, respectievelijk van Bam/Philis, Inso en Vamed. De keus van vijf onafhankelijke evaluatieteams viel unaniem op Inso, nadat de drie offertes waren geëvalueerd op basis van de belangrijkste criteria, waaronder prijs, kwaliteit, de factor tijd, lokale betrokkenheid en financiering.

Inso scoorde hoog vanwege de lage kosten voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud, kwaliteit, de tijdsfactor en lokale betrokkenheid. Inso had de beste algemene eindscore, 165,4 van de 200 punten. Inso is een internationaal bedrijf, gevestigd in Italië, met uitgebreide ervaring op het gebied van de bouw van ziekenhuizen, zowel wereldwijd als in de regio.

Tijdens de persconferentie noemde minister Lee de prijzen van de respectievelijke offertes: Bam/Philips 138.943.852 dollar, Vamed 80.149.443 dollar en Inso 59.578.655 dollar. Na ondertekening van het contract op 30 augustus kan in september worden aangevangen met de bouw van het nieuwe algemene ziekenhuis dat rond juni 2019 operationeel moet zijn. Tijdens de bouw blijft het oude ziekenhuis volledig operationeel; naar verwachting zullen in het nieuwe ziekenhuis 73 nieuwe werkplekken komen voor medisch en ondersteunend personeel. Het nieuwe ziekenhuis zal specialistische hulp bieden op het gebied van urologie, neurologie, orthopedie, hematologie, oogheelkunde en longziekten. Hierdoor zal het aantal medische verwijzingen naar het buitenland afnemen.

Een heliport voor medische evacuaties op het terrein van het ziekenhuis zal de efficiëntie in noodgevallen verhogen. De capaciteit zal toenemen van 66 naar 110 bedden, in clusters van één en twee bedden per kamer en vier ultramoderne operatiekamers, waaronder één met een (beperkt) hart-interventielab. Andere toevoegingen aan de faciliteit zijn onder meer: een dialysecentrum, de aanwezigheid van ‘telemedicine’ waardoor diagnose en behandeling door specialisten in het buitenland mogelijk wordt, meer parkeergelegenheid en gemakkelijke toegang voor patiënten en bezoekers.

Het project werd mogelijk gemaakt doordat de minister een overeenkomst tussen de voormalige regering-Gumbs met een Oostenrijks bedrijf voor de bouw van een nieuw ziekenhuis met een waarde van 100.000.000 dollar had teruggedraaid. SZV wordt de eigenaar van het nieuwe ziekenhuis, tenzij de regering in staat wordt gesteld het project te financieren via een Nederlandse lening met lage rente.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *