Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Boot van ‘Pretu’ in beslag genomen

In verband met moord op ‘Bolle’

openbaar-ministerie
Boot van ‘Pretu’ in beslag genomen

WILLEMSTAD — Het onderzoek naar de moord op Raúl ‘Bolle’ Martinez leidde het team Magnus gistermiddag naar de Kaya Labizjan in Koraal Specht, waar de boot van Luigi ‘Pretu’ Florentina in beslag werd genomen. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er sterke vermoedens dat het lichaam van de op 17 mei gedode Magnus-verdachte Martinez in deze boot, genaamd ‘Deeper’, werd vervoerd. Dat bevestigt officier Guillano Schoop, belast met de woordvoering in de zaken Magnus en Maximus, desgevraagd tegenover de Amigoe.

Na de inbeslagname is het technisch onderzoek gestart op het vaartuig. Het onderzoek wordt verricht door de lokale autoriteiten, met ondersteuning van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), aldus Schoop.

- Advertentie -

Volgens de woordvoerder werd de woning waar de ‘Deeper’ werd gevonden (niet de woning van Florentina, maar van de man Michael L., een bekende van de politie, red.), niet binnengetreden voor onderzoek. Alleen het vaartuig is daarbij in beslag genomen.

Volgens welingelichte bronnen was zaaksofficier Gert Rip onlangs in Nederland voor nader onderzoek, waaruit is gebleken dat Florentina een vaartuig in gebruik had en dat het lichaam van Martinez hiermee werd vervoerd naar open zee, waar het werd gedumpt in een poging het te doen verdwijnen.

Zoals bekend zit in Nederland onder meer de schutter die Helmin Wiels op 5 mei vorig jaar doodschoot, Elvis ‘Monster’ Kuwas, opgesloten. Hij kreeg afgelopen augustus een levenslange gevangenisstraf voor de moord op Wiels, die op Raikel Conception in januari vorig jaar en de moord op Lionel ‘Layo’ Arnaud in juni 2012, alsmede voor een gewapende overval in januari vorig jaar, enkele dagen voor de moord op Conception.

De man beriep zich eerder altijd op zijn zwijgrecht, maar besloot later een afspraak te maken met het OM en gaf min of meer openheid van zaken, voor wat de genoemde moorden betreft. Bronnen melden dat Kuwas Rip, tijdens zijn bezoek in Nederland, heeft ingelicht over de boot van Florentina. Schoop wil bevestigen noch ontkennen dat Rip in Nederland was.

- Advertisement -

Zoals de Amigoe eerder berichtte zat Florentina ook voor de moord op Martinez vast. Deze zaak kwam aan het rollen nadat agenten op 16 mei de gebruikte vluchtauto bij de moord op Wiels op de Winston Churchillweg hadden gesignaleerd en in beslag namen. Uit onderzoek bleek dat Martinez de chauffeur van deze vluchtauto was op 5 mei.

Vlak na de vondst werd bovendien een verlaten auto bij Samí Liber gevonden, waarvan de achterbank doordrenkt was met bloed. Er volgde een uitgebreid onderzoek, waaruit bleek dat Martinez deze auto had gehuurd en dat hij spoorloos was. Enkele weken later, in juni, werd het verminkte lichaam van Martinez bij de vlakte van San Pedro gevonden. Hij was in het hoofd geschoten.

Terwijl het onderzoek hiernaar liep, werd Florentina twee weken later in Zoetermeer opgepakt. Na zijn overbrenging naar Curaçao werd hij in de marinekazerne Suffisant opgesloten en later naar de politiecellen in Barber overgeplaatst, waar hij in september zelfmoord pleegde.

Volgens nabestaanden van Martinez gedroeg ‘Pretu’ zich heel vreemd sinds de verdwijning van Martinez, blijkt verder uit het Magnus-dossier. Zij hadden hem hierna nooit meer gezien, terwijl de mannen eerder bijna dagelijks, als goede buren en vrienden, samen waren.

Volgens zaaksofficier Rip tijdens de behandeling van de Magnus-zaak in augustus, is uit het onderzoek gebleken dat Florentina zelf Martinez heeft gedood, omdat hij bang was dat Martinez alles zou doorvertellen over de moord op Wiels. Martinez zou eerder al bij een snèk, na twee biertjes te hebben gedronken, details aan anderen hebben verteld over deze moord. Reden te over voor Florentina om Martinez te doden, aldus het OM.

Dangelo ‘Panchèk’ Damascus zou ook betrokken zijn geweest bij de moord op Martinez. Hij werd door de eerste rechter echter wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van zowel de moord op Wiels als de moord op Martinez. Het OM is inmiddels in beroep gegaan tegen dit vonnis. Het hof zal volgende maand de beroepszaak behandelen. Het gerecht heeft hiervoor drie dagen gereserveerd, voor het eerst ook een zaterdag.

Nu het vaartuig is gevonden, bestaat de mogelijkheid dat het OM op nieuwe bewijzen stuit, die mogelijk in het dossier van de beroepszaak kunnen worden gevoegd. Schoop wilde hierover niet in details treden.

Bron: Amigoe
Dossier: Helmin Wiels – Moord

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

Antilliaans Dagblad | Gedeputeerde Zagers van Saba overhandigt voorstellen

The Bottom - Tijdens zijn recente bezoek aan Den Haag heeft gedeputeerde Bruce...

DolfijnFM | Inspectie vindt weer vieze toko vol ongedierte

Volgens de Inspectie was het er al maanden niet schoongemaakt. Bij navraag bleken ook de vergunningen niet in orde.

DolfijnFM | Geldschieters mogen hun klanten bij wanbetaling niet op Facebook zetten

Een geldschieter op het eiland mag informatie van wanbetalers niet op zijn facebook zetten en ook geen 30 procent rente rekenen.

LC | Woonkamer in Reduzum vol met hulpgoederen voor Limburg

De overstromingsramp in Limburg inspireert ook in Friesland tot hulpacties. Een daarvan is het idee van Corneila Winklaar uit Reduzum.

NTR | Curaçao gaat evenementenbranche begeleiden bij naleving coronamaatregelen

Op Curaçao geeft een crisisteam sinds kort informatie aan de evenementenbranche en de uitgaanswereld over de aangepaste coronamaatregelen.

PBC | Politie houdt rekening met achterstand ontheffingen

Mensen die nog geen ontheffing hebben kunnen vandaag en morgen toch hun werk doen zegt premier Rhuggenaath
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 4 augustus 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom kritiek op Minister van Financiën Javier Silvania

Volgens het Antilliaans Dagblad heeft belastingadviseur Tobias van het Nederend van Deloitte Dutch Caribbean gezegd dat het beleid van Minister van Financiën Javier Silvania ernstige gebreken vertoont....

Nu.cw | Overheid wil onrust Playa Piskado aanpakken

Het heeft een aantal jaar geduurd, maar de overheid heeft inmiddels besloten dat ook zij de overlast bij Playa Piskado op Westpunt willen aanpakken. Het wordt steeds drukker...

DolfijnFM | Amerika roept haar burgers op om niet meer naar Curaçao te vliegen

Amerika heeft Curaçao als zeer hoog risicogebied bestempeld en donkerrood gekleurd op de kaart, level 4, vanwege een toename van de besmettingen. Amerikanen wordt dringend geadviseerd om...

DolfijnFM | 16 augustus laatste dag om iemand voor te dragen voor lintje

Nog 12 dagen en dan moet de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding de deur uit. 16 augustus sluit de termijn. Lintjes worden doorgaans verleend aan mensen die...

DolfijnFM | Overheid verlaagt testleeftijd kinderen bij aankomst Curaçao

De Curaçaose overheid heeft de leeftijd waarop kinderen een negatief testbewijs moeten laten zien op Hato verlaagd. Die was 16 jaar, maar nu moet ieder kind van...
- Advertentie -