32 C
Willemstad
• vrijdag 12 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Boot van ‘Pretu’ in beslag genomen

HomeMediaAmigoe | Boot van ‘Pretu’ in beslag genomen

In verband met moord op ‘Bolle’

openbaar-ministerie
Boot van ‘Pretu’ in beslag genomen

WILLEMSTAD — Het onderzoek naar de moord op Raúl ‘Bolle’ Martinez leidde het team Magnus gistermiddag naar de Kaya Labizjan in Koraal Specht, waar de boot van Luigi ‘Pretu’ Florentina in beslag werd genomen. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er sterke vermoedens dat het lichaam van de op 17 mei gedode Magnus-verdachte Martinez in deze boot, genaamd ‘Deeper’, werd vervoerd. Dat bevestigt officier Guillano Schoop, belast met de woordvoering in de zaken Magnus en Maximus, desgevraagd tegenover de Amigoe.

Na de inbeslagname is het technisch onderzoek gestart op het vaartuig. Het onderzoek wordt verricht door de lokale autoriteiten, met ondersteuning van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), aldus Schoop.

Volgens de woordvoerder werd de woning waar de ‘Deeper’ werd gevonden (niet de woning van Florentina, maar van de man Michael L., een bekende van de politie, red.), niet binnengetreden voor onderzoek. Alleen het vaartuig is daarbij in beslag genomen.

Volgens welingelichte bronnen was zaaksofficier Gert Rip onlangs in Nederland voor nader onderzoek, waaruit is gebleken dat Florentina een vaartuig in gebruik had en dat het lichaam van Martinez hiermee werd vervoerd naar open zee, waar het werd gedumpt in een poging het te doen verdwijnen.

Zoals bekend zit in Nederland onder meer de schutter die Helmin Wiels op 5 mei vorig jaar doodschoot, Elvis ‘Monster’ Kuwas, opgesloten. Hij kreeg afgelopen augustus een levenslange gevangenisstraf voor de moord op Wiels, die op Raikel Conception in januari vorig jaar en de moord op Lionel ‘Layo’ Arnaud in juni 2012, alsmede voor een gewapende overval in januari vorig jaar, enkele dagen voor de moord op Conception.

De man beriep zich eerder altijd op zijn zwijgrecht, maar besloot later een afspraak te maken met het OM en gaf min of meer openheid van zaken, voor wat de genoemde moorden betreft. Bronnen melden dat Kuwas Rip, tijdens zijn bezoek in Nederland, heeft ingelicht over de boot van Florentina. Schoop wil bevestigen noch ontkennen dat Rip in Nederland was.

Zoals de Amigoe eerder berichtte zat Florentina ook voor de moord op Martinez vast. Deze zaak kwam aan het rollen nadat agenten op 16 mei de gebruikte vluchtauto bij de moord op Wiels op de Winston Churchillweg hadden gesignaleerd en in beslag namen. Uit onderzoek bleek dat Martinez de chauffeur van deze vluchtauto was op 5 mei.

Vlak na de vondst werd bovendien een verlaten auto bij Samí Liber gevonden, waarvan de achterbank doordrenkt was met bloed. Er volgde een uitgebreid onderzoek, waaruit bleek dat Martinez deze auto had gehuurd en dat hij spoorloos was. Enkele weken later, in juni, werd het verminkte lichaam van Martinez bij de vlakte van San Pedro gevonden. Hij was in het hoofd geschoten.

Terwijl het onderzoek hiernaar liep, werd Florentina twee weken later in Zoetermeer opgepakt. Na zijn overbrenging naar Curaçao werd hij in de marinekazerne Suffisant opgesloten en later naar de politiecellen in Barber overgeplaatst, waar hij in september zelfmoord pleegde.

Volgens nabestaanden van Martinez gedroeg ‘Pretu’ zich heel vreemd sinds de verdwijning van Martinez, blijkt verder uit het Magnus-dossier. Zij hadden hem hierna nooit meer gezien, terwijl de mannen eerder bijna dagelijks, als goede buren en vrienden, samen waren.

Volgens zaaksofficier Rip tijdens de behandeling van de Magnus-zaak in augustus, is uit het onderzoek gebleken dat Florentina zelf Martinez heeft gedood, omdat hij bang was dat Martinez alles zou doorvertellen over de moord op Wiels. Martinez zou eerder al bij een snèk, na twee biertjes te hebben gedronken, details aan anderen hebben verteld over deze moord. Reden te over voor Florentina om Martinez te doden, aldus het OM.

Dangelo ‘Panchèk’ Damascus zou ook betrokken zijn geweest bij de moord op Martinez. Hij werd door de eerste rechter echter wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van zowel de moord op Wiels als de moord op Martinez. Het OM is inmiddels in beroep gegaan tegen dit vonnis. Het hof zal volgende maand de beroepszaak behandelen. Het gerecht heeft hiervoor drie dagen gereserveerd, voor het eerst ook een zaterdag.

Nu het vaartuig is gevonden, bestaat de mogelijkheid dat het OM op nieuwe bewijzen stuit, die mogelijk in het dossier van de beroepszaak kunnen worden gevoegd. Schoop wilde hierover niet in details treden.

Bron: Amigoe
Dossier: Helmin Wiels – Moord

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties