WILLEMSTAD — De overheidsvakbonden Abvo en SAP maken zich sterk voor veranderingen in het huidige voorstel voor een nieuwe pensioenregeling voor overheidspersoneel, dat nu bij de Staten ligt.
Dit hebben vertegenwoordigers van beide vakbonden gisteren naar voren gebracht tijdens een inderhaast opgeroepen Centrale Commissie-vergadering van de Staten.
De Staten nodigden gisterochtend overheidsvakbonden uit die zitting hebben in de Centrale Commissie van Vakbonden (CCvV), het overlegplatform van vakbonden binnen het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA). De uitnodiging voor de bijeenkomst, die om 16.00 uur moest aanvangen, kwam pas laat in de ochtend of vroeg in de middag aan bij de vakbondsvertegenwoordigers, met het verzoek of zij een presentatie konden verzorgen.
Door de korte voorbereidingstijd waren de presentaties van de vakbonden nog niet gereed, terwijl de SAP-vertegenwoordigers duidelijk lieten merken het niet eens te zijn met de gang van zaken. SAP-voorzitter Marco Laclé had geen goed woord over voor het feit dat zijn vakbond de Staten tot drie keer toe om een onderhoud had gevraagd, maar dat pas op het allerlaatste moment het overlegplatform – en niet SAP alleen – was uitgenodigd.
Door deze voorgeschiedenis kwamen de presentaties van de CCvV-bonden ietwat warrig over. Vooral toen duidelijk werd dat de twee vakbonden niet altijd op dezelfde golflengte zaten. Laclé liet duidelijk weten dat niet de CCvV bij de Staten was, maar twee afzonderlijke vakbonden. Zo ging Calmes in op vragen van Statenleden, maar hij werd telkens aangevuld door Laclé of SAP-bestuurslid Amado Vilchez.
Abvo-voorzitter Wendy Calmes gaf aan dat hij er alles aan had gedaan om het maximale voor zijn leden eruit te slepen. Hij wees erop dat het oorspronkelijke voorstel van de regering ver verwijderd was van wat uiteindelijk door de twee partijen uit was onderhandeld. Vilchez had het erover dat de partijen tot overeenstemming waren gekomen, maar dat de regering de voorwaarden voor de overgangsregeling zonder overleg aan de vakbonden had opgelegd.
Calmes gaf aan dat de grootste pijnpunten van ambtenaren betrekking hadden op het feit dat de regering niet bereid was om het werkgeversgedeelte van de bvz van 7,1 procent op zich te nemen voor ambtenaren die ervoor kiezen om voor 65 met pensioen te gaan. “Deze mensen zijn geen werkgevers. Het zijn gepensioneerden. Deze maatregel doet pijn.” Ook wees Calmes er verder op dat er veel ontevredenheid bestaat onder ambtenaren die net buiten de boot vallen bij de nieuwe pensioenregeling.
De overgangsregeling gaat er vanuit dat iedereen die in 2016 de leeftijd van 59 jaar heeft bereikt verplicht op zijn of haar 60e met pensioen moet. Personen die in 2016 tussen de 55 en 58 oud zijn, hebben de optie om eerder met pensioen te gaan. Voor iedereen die 54 of jonger is in 2016, is 65 de verplichte pensioenleeftijd. Volgens de Abvo vragen veel ambtenaren zich af waarom er voor 55 als scheidslijn is gekozen en niet voor 50, zoals door de vakbonden werd voorgesteld.
De SAP-vertegenwoordigers waren fel in hun kritiek. Zo liet Laclé duidelijk merken niet in te zien waarom de nieuwe pensioenregeling nu in allerijl moet worden ingevoerd. “Wij hebben met financiële experts gesproken. Zij hebben ons verteld dat er nu geen haast is om deze maatregelen in te voeren. Er kan gerust worden gewacht tot maart volgend jaar. Het eiland is niet in een crisis. De gulden staat niet op het punt om te devalueren. Het komt allemaal door de Financiën-minister met zijn richtlijnen in de meerjarenbegroting en de richtlijnen van het College financieel toezicht, die aan ons worden opgelegd.”
Tijdens zijn interventie in een andere Centrale Commissie-vergadering waarin de nieuwe pensioenregeling aan bod kwam, benadrukte Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) dat er juist haast geboden is met de nieuwe regeling.
Hij wees erop dat opeenvolgende regeringen al vijftien jaar niets hebben gedaan met waarschuwingen van pensioenfonds APNA/APC, waardoor het fonds nu in grote problemen is geraakt met een dekkingsgraad van 96 procent. De maatregelen die nu worden voorgesteld – verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 65 jaar, voorwaardelijke indexering en overstappen van eind-naar middelloon – zijn vereist om de toekomstige pensioenbetalingen en de gezondheid van het fonds te kunnen garanderen.
Minister Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais), die ook tijdens de vergadering het woord voerde, sprak de hoop uit dat de aangekondigde maatregelen op termijn de dekkingsgraad weer op het minimumvereiste van 105 procent zullen kunnen brengen. Hij benadrukte verder dat de partijen, regering en vakbonden, betreffende de principepunten – 65 jaar, middelloon en voorwaardelijke indexering – op één lijn waren. Het verschil was de compensatieregeling die volgens de regering te duur was, waardoor die uiteindelijk moest worden aangepast.
Veel Statenleden stelden tijdens de vergadering benaderd te zijn door verontruste ambtenaren die zich zorgen maken over de nieuwe regeling. Zo zijn zij boos dat zij net buiten de boot vallen, terwijl anderen vrezen er flink op achteruit te zullen gaan. Evelyne Kruithof-Bor, directeur van pensioenfonds APC, die ook een presentatie verzorgde, garandeerde alle toehoorders dat alle opgebouwde rechten per 31 december 2015 ook daarna behouden zullen worden.
Bron: Amigoe