27 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Bewaker GOG had teveel mogelijkheid om meisjes te verkrachten

HomeMediaAmigoe | Bewaker GOG had teveel mogelijkheid om meisjes te verkrachten
Bewaker GOG had teveel mogelijkheid om meisjes te verkrachten
Bewaker GOG had teveel mogelijkheid om meisjes te verkrachten

WILLEMSTAD — Quentin Anastacia, een voormalig bewaker van de Justitiële Jeugdinrichting (JJIC, voorheen GOG), werd gistermiddag veroordeeld tot zes jaar celstraf voor seksueel misbruik van drie meisjes (ouder dan twaalf, maar jonger dan zestien jaar) in de periode van december 2012 tot en met mei vorig jaar. De meisjes waren onder toezicht van de instelling geplaatst.

Uit het vonnis blijkt dat de 42-jarige man teveel mogelijkheid had om seksuele handelingen te verrichten met de slachtoffers.

Rechter Constantijn van Dam van Isselt vindt de gedetailleerde verklaringen van de slachtoffers geloofwaardig en betrouwbaar.

“De verklaringen zijn in grote mate consistent met de door henzelf opgestelde schriftelijke verklaringen en de verklaringen zijn zeer gedetailleerd. Voorts draagt aan de betrouwbaarheid bij dat op het moment dat mogelijke seksuele aanranding in een groepsgesprek aan de orde werd gesteld, dit bij twee van de meisjes een zichtbare schok veroorzaakt heeft.”

Een van de meisjes haalt in haar verklaring zeer specifieke data en omstandigheden aan en geeft daarvoor zelf als onderbouwing dat zij schriftelijke notities bijhield. Die heeft ze echter later weggegooid, omdat ze bang was dat de leiding of één van de andere meisjes ze zouden lezen.

Deze data en de specifieke gebeurtenis van het ophangen van gordijnrails door de verdachte op de slaapkamers van de afdeling, zijn bovendien objectief bevestigd door een leidster aan de hand van het journaal van die dag en door het hoofd van de beveiliging.

De rechter is van oordeel dat de belastende verklaringen in voldoende mate worden ondersteund door het overige voorhanden zijnde bewijsmateriaal, in onderlinge samenhang bezien.

“Belangrijke steun put het Gerecht uit de bevestiging van verschillende kanten – niet alleen van andere in JJIC opgenomen meisjes, maar ook vanuit de leiding/bewaking – van de concrete context waarin de misdrijven hebben plaatsgevonden, te weten dat de verdachte in zijn hoedanigheid van bewaker bij de opgenomen meisjes was en veelvuldig seksuele toenadering tot hen zocht.”

Daarbij hanteerde Anastacia de modus operandi om vooral ‘s nachts op zijn ronde via het raam contact te leggen, koekjes en ander lekkers uit te delen en de meisjes te vragen om naaktfoto’s met zijn telefoon te maken. De verklaringen van twee van de meisjes ondersteunen elkaar bovendien ten aanzien van een incident waarbij zij beiden middels orale seks de man moesten bevredigen. Ook dwong hij hen om aan elkaar te zitten.


Vrije gan
g

Anastacia werkte volgens de directrice van de inrichting sinds 2005 bij de JJIC. Hij was een vertrouwenspersoon voor de organisatie en een multi-inzetbaar persoon. Tevens was hij in zijn jonge jaren zelf opgenomen geweest in de GOG.

De directrice deed op 23 mei aangifte bij de politie van de verkrachtingen (vanaf 2012), nadat zij hiervan een dag eerder op de hoogte werd gesteld door de leiders van de meisjesafdeling ‘Kara pa Solo’.

Echter, uit het vonnis blijkt dat de man ook al sinds 2011 pogingen had gedaan om seks met een ander meisje te hebben. Het meisje werd tijdens haar verblijf in de inrichting en ook nadat ze werd ontslagen door de man lastiggevallen. Nadat ze werd ontslagen uit de inrichting kreeg ze een keer een lift van de man om naar de dokter te gaan en hij bleef er op aandringen dat ze met hem naar zijn woning moest gaan om even seks te hebben.

Soortgelijk gedrag heeft hij ook jegens een ander meisje vertoond. Ze werd in de bus onderweg naar de dokter verzocht om zich door hem te laten betasten.

Het is opmerkelijk dat de man ruim de mogelijkheid had om de in het JJIC opgenomen meisjes, soms onder dwang, wakker te schudden om foto’s van hun ontblote lichaam te vragen of orale seks te bedrijven. Ook werden de meisjes seksueel gepenetreerd.

Zo was de man regelmatig ‘s avonds alleen (zonder een vrouwelijke collega) met de meisjes en had hij vrij toegang tot hun slaapkamers. Hij verrichtte tevens werkzaamheden zonder toezicht in hun slaapkamers, zoals het ophangen van gordijnrails, zoals hierboven genoemd.

De man gebruikte ook een meisje dat niet meer opgenomen was in de inrichting om andere meisjes voor hem te ronselen. Zij kwam langs bij de inrichting en hielp hem de meisjes te dwingen om seksuele handelingen toe te staan.


Strafmotiverin
g

Anastacia heeft zich schuldig gemaakt aan zeer ernstige misdrijven, aldus de rechter. Hij heeft misbruik gemaakt van zijn positie.

“De in JJIC opgenomen meisjes waren voor de verdachte als bewaker makkelijke slachtoffers, veel jonger dan hij en in een afhankelijke positie omdat zij opgenomen waren en hij in de inrichting werkte. Het zijn bovendien zeer kwetsbare slachtoffers, die naar aanleiding van moeilijke persoonlijke omstandigheden en achtergronden nu juist in JJIC waren opgenomen.

Hij heeft het vertrouwen van iedereen en van de meisjes zelf grof geschonden. Het feit dat zij voor hun eigen bestwil waren opgenomen, maar juist door iemand die hen moest beveiligen seksueel zijn misbruikt, heeft mogelijk langdurige en grote schade tot gevolg.”

Anastacia heeft ter zitting de beschuldigingen steeds ontkend.

“Ik heb nog niet de minste seksueel getinte toenadering tot (een van) de meisjes gedaan. Dit was een door de meisjes opgezet plan om mij ontslagen te krijgen.”

Zo getuigde de verdachte.

Hoewel een verdachte niet verplicht is om aan zijn eigen veroordeling mee te werken, levert deze starre houding waarin volstrekt geen berouw wordt getoond naar het oordeel van het Gerecht een grove miskenning op van de belangen van de slachtoffers.

Bovendien maakt het de prognose voor de toekomst ongunstig, als er voor de verdachte niets veranderd hoeft te worden aan zijn gedrag.

“Voorts blijkt het gevaar voor herhaling uit zijn manier van optreden, waarmee hij als bewaker kennelijk meerdere in JJIC opgenomen meisjes seksueel heeft benaderd en misbruikt.”

Ook al is Anastacia first offender (blanco strafblad, red.), de rechter heeft de straf niet gematigd met een voorwaardelijk strafgedeelte maar legde hem conform de eis van het OM zes jaar cel op.

De man heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties