Amigoe | ‘Bedreigende actie van ministerie’

‘Bedreigende actie van ministerie’

Stu: ‘Bedreigende actie van ministerie’

WILLEMSTAD — De buschauffeurs kwamen vanochtend weer in actie in Otrobanda. Dat laat Giovanni Decaster van Sindikato Transporte Uní (STU) aan deze krant weten.

De chauffeurs blokkeerden de ingang van het busstation aldaar. De reden voor de actie was het uitdelen van de nieuwe tarieftabellen met daaraan een kopie van de wet, waarin staat dat buschauffeurs die zich niet aan de vastgestelde tarieven houden, een boete van 5.000 gulden krijgen.

Dit werd door functionarissen van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) gedaan. Decaster stelt dat deze actie van het MEO ‘bedreigend’ is en beweert dat een functionaris van het ministerie dit heeft opgezet als machtsvertoon. “Daarom hebben we besloten meteen in actie te komen. Uiteindelijk begreep ik dat de minister niets van de actie van de functionarissen afwist en dat er geen opdracht was gegeven om een kopie van de wet aan de tarieventabel te hechten”, aldus de voorzitter. Het MEO-ministerie was vanmiddag helaas niet bereikbaar voor commentaar op deze kwestie.

Presentatie

“Ik zie de gebeurtenis van vandaag niet als een reden om de presentatie van Soab aan de buschauffeurs, over eerlijke bustarieven, af te zeggen. Wat mij betreft gaat deze gewoon door”, aldus Decaster. Vooralsnog staat de presentatie gepland op woensdag 13 april. Chauffeurs krijgen van te voren een kopie van het rapport. Op zondag 17 april houdt de vakbond een ledenvergadering waarin de buschauffeurs zullen besluiten welk standpunt ze innemen betreffende het onderzoek.

Soab heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar onder andere het aantal busritten per dag en het aantal passagiers dat bussen vervoeren. Dit om tot eerlijke bustarieven te komen. Omdat het onderzoeksrapport aan het begin van dit jaar nog niet was afgerond, waren de buschauffeurs van mening dat de bustarieven op 1 januari en 1 april 2016 – hoewel wettelijk vastgesteld – niet aangepast zouden moeten worden. Deze tariefaanpassingen vonden toch plaats en beide keren protesteerden de chauffeurs tegen een tariefverlaging. Decaster gaf aan nog geen akkoord te hebben bereikt betreffende de tarievenberekening en dat het ‘onethisch’ was om de tarieven aan te passen.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | ‘Bedreigende actie van ministerie’

  1. Yep, mag je nog buschauffeurtjes pesten ook!

  2. Vervelend

    Machtsvertoon is toch alom verbreid over Curacao met als baas boven baas altijd : de overheid. Dat is smullen als je daar mag werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *